Αφράτοι κολοκυθοκεφτέδες με δροσερή σος γιαουρτιού - Η απίστευτη συνταγή του Γιώργου Τσούλη

Σερβίρονται ζεστοί για μεγαλύτερη απόλαυση

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
www.giorgostsoulis.com
www.giorgostsoulis.com

Αγαπημένο ελληνικό καλοκαιρινό ορεκτικό, που συνδυάζει την ελαφριά και δροσερή γεύση του κολοκυθιού με αρωματικά μυρωδικά. Οι κολοκυθοκεφτέδες του chef Γιώργου Τσούλη, σερβίρονται ζεστοί, συνοδευόμενοι από μια δροσερή σάλτσα γιαουρτιού και ξετρελαίνουν!

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για τους κολοκυθοκεφτέδες

  • 1 κιλό κολοκυθάκια, τριμμένα (από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη)
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 130 γρ. φέτα, τριμμένη
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • Ξύσμα από 1 λάιμ
  • ¼ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ¼ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
  • 50-80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κύβο μανιταριών
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το ντιπ γιαουρτιού

  • 400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • Χυμό & ξύσμα από 1 λάιμ
  • 10 γρ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Δείτε επίσης: Αρνάκι μπογάνα: Με πατάτες baby και απίθανα αρώματα - Ο τρόπος ψησίματος για να λιώνει το κρέας σε κάθε πιρουνιά

  1. Τρίβουμε τα κολοκυθάκια από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και τα πασπαλίζουμε με αλάτι. Τα πιέζουμε καλά με τα χέρια μας, φορώντας γάντια μιας χρήσης, και ανακατεύουμε παράλληλα, ώστε να αναμειχθεί καλά το αλάτι. Τοποθετούμε πάνω από τα κολοκυθάκια ένα βαρύ πιάτο, ώστε να τα πιέζει, και αφήνουμε να στραγγίσουν για 30 λεπτά.
  2. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το κρεμμύδι, σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει, και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
  3. Μεταφέρουμε τα τριμμένα κολοκύθια σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε την παρμεζάνα, τη φέτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξύσμα από το λάιμ, τον άνηθο, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το σοταρισμένο κρεμμύδι, το αλεύρι, το ελαιόλαδο, τον κρόκο, τον κύβο μανιταριών, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, φορώντας γάντια μιας χρήσης.
  4. Σκεπάζουμε το μπολ με μια διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για ½ ώρα, για να δέσει το μείγμα.
  5. Αφαιρούμε από το ψυγείο, πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια βάρους 25-30 γρ. (στο μέγεθος ενός καρυδιού).
  6. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι με αρκετό ηλιέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τους κολοκυθοκεφτέδες για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.
  7. Στρώνουμε απορροφητικό χαρτί σε ένα πιάτο και μεταφέρουμε μέσα τους κολοκυθοκεφτέδες με μια τρυπητή κουτάλα για να στραγγίξουν.
Για το ντιπ γιαουρτιού
  • Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για το ντιπ και ανακατεύουμε καλά.
  • Σερβίρουμε τους κολοκυθοκεφτέδες ζεστούς, συνοδεύοντας με το ντιπ γιαουρτιού.