Ροζέδες: Πως να φτιάξεις το φημισμένο γλυκό των Κυθήρων - Η "μυστική" συνταγή που γνωρίζουν οι γιαγιάδες του νησιού

Η γεύση και το άρωμα σου μένουν αξέχαστα

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Argiro.gr
Argiro.gr

Ο παραδοσιακός γλυκός κόσμος των Κυθήρων κρύβει μέσα του μια αυθεντικότητα και απλότητα που μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο. Ανάμεσα στις συνταγές που έχουν κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας είναι και οι Ροζέδες.

Αυτές οι γλυκές λιχουδιές με τις έντονες νότες αμυγδάλου και το διακριτικό άρωμα ροδόνερου, είναι αναπόσπαστο κομμάτι των τοπικών γιορτών και οικογενειακών συγκεντρώσεων. Φτιαγμένοι με μεράκι και αγνά υλικά, οι Ροζέδες διατηρούν τη μοναδική τους γεύση και την παραδοσιακή τους φινέτσα εδώ και πολλές γενιές. Ας ανακαλύψουμε μαζί, λοιπόν, τα μυστικά αυτής της αγαπημένης συνταγής, για να φέρουμε στο τραπέζι μας λίγο από το άρωμα και τη γεύση των Κυθήρων.

Τι θα χρειαστείς για τους Ροζέδες

  • 350 γρ. αμύγδαλο με φλούδα ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 γρ. μέλι χλιαρό
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο

Για το τελείωμα

  • Ανθόνερο
  • Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Δείτε επίσης: Η απόλυτη φανουρόπιτα - Εύκολη και γρήγορη: Το κόλπο για να μην τρίβεται και να μη λασπώνει

  1. Ψιλοκόβουμε το αμύγδαλο με την φλούδα, λίγο λίγο στο μπλέντερ, ώστε να μην γίνει πούδρα αλλά να είναι ψιλοκομμένο.
  2. Το βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε την ζάχαρη, το σιμιγδάλι, την κανέλα το γαρύφαλλο.
  3. Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά και τρίβουμε λίγο να αρχίσει να κολλάει η ζάχαρη με τα υπόλοιπα.
  4. Περιχύνουμε με τι χλιαρό ρευστό μέλι και ζυμώνουμε τα υλικά. Αν χρειάζεται υγρασία ραντίζουμε με λίγο νερό ή ανθόνερο ώστε να πλάθεται το μείγμα.
  5. Πιάνουμε λίγο μείγμα και πλάθουμε μικρούς μακρόστενους ροζέδες.
  6. Τους αραδειάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  7. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190 °C, στον αέρα, για περίπου 15′ να ροδίσουν ελαφρά.
  8. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και να σφίξουν.
  9. Αφού κρυώσουν τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα κυλάμε σε ένα μπολ με ζάχαρη άχνη ώστε να ντυθούν ολόγυρα.
  10. Οι ροζέδες Κυθήρων διατηρούνται για πολύ καιρό, σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένοι για να μην ξεραθούν.
ΠΗΓΗ Argiro.gr