Η απόλυτη φανουρόπιτα - Εύκολη και γρήγορη: Το κόλπο για να μην τρίβεται και να μη λασπώνει

Θα τη φτιάχνετε όλο το χρόνο!

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Η απόλυτη φανουρόπιτα - Εύκολη και γρήγορη: Το κόλπο για να μην τρίβεται και να μη λασπώνει

Πλησιάζει η μέρα του Αγίου Φανουρίου και ήρθε η ώρα να ετοιμάσουμε για την παραδοσιακή φανουρόπιτα. Αν και έχει την τιμητική της στις 27 Αυγούστου, με χιλιάδες πιστούς να πηγαίνουν τις δημιουργίες τους στις εκκλησίες της ενορίας για να διαβαστούν, είναι ένα υπέροχο γλυκό που μπορούμε να φτιάχουμε όλο το χρόνο.

Με τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου θα δούμε πώς να ξεπεράσουμε δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της συγκεκριμένης συνταγής, το γεγονός ότι τρίβεται και ότι λασπώνει. Πάμε να δούμε τα βήματα και μην ξεχνάτε, πριν φάτε το κομμάτι, πρέπει να πείτε τρεις φορές: «Θεός σχωρέσει τη μάνα του Αη Φανούρη».

Η παράδοση λέει ότι ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε με δάκρυα στα μάτια να μην φτιάχνουν τίποτα γι’ αυτόν, αλλά μόνο για την ψυχή της μάνας του που ήταν σκληρή και άκαρδη απέναντι στους φτωχούς. Η προσευχή του λέγεται ότι εισακούστηκε στον Θεό και αυτός είναι ο λόγος που κάθε 27 Αυγούστου φτιάχνουμε φανουρόπιτες.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη φανουρόπιτα είναι συνήθως 7 ή 9, καθώς οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας.

Η απόλυτη φανουρόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

Για την φανουρόπιτα

  • 280 γρ. ελαιόλαδο απαλό (ή ηλιέλαιο)
  • 290 γρ. ψιλή ζάχαρη
  • 110 γρ. γλυκό κρασί
  • 330 γρ. χυμό πορτοκάλι και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 κ.γ. σόδα
  • Κανελογαρίφαλα
  • 4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γραµ)

Προαιρετικά

  • 60 γρ. σουσάμι
  • 140 γρ. σταφίδες ανάμεικτες
  • 120 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

Για το μείγμα μπαχαρικών

  • 1 κ.γ. γεμάτο κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα κανελογαρίφαλα.
  2. Με σύρμα δουλεύουμε το μείγμα για 2 με 3 λεπτά να γίνει σαν κρέμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.
  3. Προσθέτουμε το κρασί κι ανακατεύουμε το μίγμα.
  4. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκάλι σε μια κανάτα και ανακατεύουμε πάνω από το μπολ με το μίγμα, γιατί φουσκώνει και χύνεται ο χυμός.
  5. Ανακατεύουμε το πορτοκάλι μέσα στα υλικά.
  6. Προσθέτουμε το αλεύρι και με το σύρμα ανακατεύουμε.
  7. Το μίγμα θα μοιάζει με χυλός.
  8. Θα χρησιμοποιήσουμε ελαφρά λαδωμένο ταψί 30×24 εκ.
  9. Αν χρησιμοποιήσετε σουσάμι, πασπαλίζετε το μισό στη βάση και στα τοιχώματα του ταψιού. Το υπόλοιπο θα το πασπαλίσετε στην επιφάνεια της.

Για το ψήσιμο

  1. Έχουμε προθερμάνει καλά τον φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στους 170°C βαθμούς και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου.
  2. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160°C βαθμούς, στην μεσαία σχάρα για περίπου 50 λεπτά.
  3. Πριν την βγάλουμε από το φούρνο, τσεκάρουμε το κέντρο της με μαχαίρι, να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε σωστά. Το μαχαίρι πρέπει να βγαίνει στεγνό από ζύμη.
  4. Αφού ψηθεί, θα φουσκώσει και θα διπλασιαστεί σε όγκο, η επιφάνεια της θα ροδίσει καλά.

Για το σερβίρισμα

  1. Αφήστε να κρυώσει και να τραβήξει τα υγρά από την θερμοκρασία του φούρνου.
  2. Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε κι αν θέλετε πασπαλίστε με άχνη και κανέλα.

Μυστικά

  1. Θέλει καλό ψήσιμο σε μέτρια θερμοκρασία γύρω στην 1 ώρα και κάτι ή 1 ώρα παρά, ανάλογα με ποιο τρόπο θα ψήσετε, αντιστάσεις ή αέρα.
  2. Πρέπει να λιώσει καλά η ζάχαρη μέσα στο λάδι και τα δυο μαζί να γίνουν σαν κρέμα.
  3. Η ζύμη της πρέπει να είναι σαν χυλός όχι σφιχτή.
  4. Πρέπει να ανακατέψετε το μείγμα όσο λιγότερο γίνεται, από την ώρα που θα μπει το αλεύρι. Αλλιώς, θα γίνει ελαστική και σφιχτή.
  5. Αν δεν έχετε γλυκό κρασί, ανακατέψετε λίγο πετιμέζι ή μέλι, με ένα οποιοδήποτε κρασί.
  6. Αν χρησιμοποιήσετε καρύδια και σταφίδες, για να μείνουν σε όλη τη φανουρόπιτα και να μην πάνε στον πάτο του ταψιού κάντε το εξής:
  • Βάλτε καρύδια χοντροκομμένα και σταφίδες σε ένα μπολ. Ραντίστε με 2 με 3 κουταλιές κρασί ή χυμό πορτοκάλι κι ανακατέψτε να βραχούν.
  • Πασπαλίστε με λίγο από το συνολικό αλεύρι.
  • Ανακατέψτε ξανά για να ντυθούν όλα με το αλεύρι.
  • Αφού προσθέσετε το αλεύρι στα υλικά, ρίξτε μέσα και τα καρύδια με τις σταφίδες.
  • Κάντε απαλό ανακάτεμα.

Γιατί τρίβεται και γιατί λασπώνει;

Η ζάχαρη πρέπει να είναι πολύ ψιλή και να λιώσει πολύ καλά με το λάδι. Γι’ αυτό αν η ζάχαρη που έχετε είναι με χοντρό κόκκο, αλέστε την στο μπλέντερ να γίνει πούδρα. Προχωρήστε στην ανάμειξη με το λάδι και ανακατέψτε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη στα υγρά. Αν βάλετε καρύδια μέσα στη φανουρόπιτα φροντίστε να είναι ψιλοκομμένα για να μην τρίβεται το κομμάτι όταν το κόβετε.

Για να μην τρίβεται η φανουρόπιτα δεν πρέπει να στεγνώσει στο ψήσιμο. Γι’ αυτό προσέξτε να μην παραψήνετε τη φανουρόπιτα γιατί στεγνώνει πολύ κι αφού δεν έχει αυγό το μίγμα να δέσει, να κρατήσει συνοχή, αν ψηθεί παραπάνω στεγνώνει πολύ και μετά τρίβεται. Προσέξτε το φούρνο σας γιατί κάθε φούρνος ψήνει διαφορετικά.

Για να μην λασπώνει η φανουρόπιτα πάλι πρέπει να προσέξετε το ψήσιμο. Αν βγει νωρίτερα από το φούρνο από όσο πρέπει, τότε η φανουρόπιτα λασπώνει μιας και στην καρδιά της δεν έχει στεγνώσει σωστά το μείγμα ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για να είσαι σίγουρος ότι ψήθηκε σωστά,πριν βγάλεις από το φούρνο το ταψί, θα μπήξεις την καθαρή λάμα του μαχαιριού στην καρδιά της φανουρόπιτας. Αν η λάμα βγαίνει στεγνή από ζύμη τότε είναι έτοιμη. Αν η λάμα του μαχαιριού έχει ίχνη ζύμης επάνω τότε η φανουρόπιτα χρειάζεται ακόμα λίγα λεπτά για να στεγνώσει σωστά και να μην λασπώνει.

ΠΗΓΗ argiro.gr