Παραδοσιακή λαδόπιτα με μέλι και κανέλα - Την φτιάχνουν στην Λευκάδα όταν έχουν χαρές

Είναι και νηστίσιμη!

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
argiro.gr
argiro.gr

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αγαπάει την παράδοση και μιας και έχει γυρίσει από άκρη σε άκρη για να δοκιμάσει και να φτιάξει τις συνταγές κάθε τόπου, έχει διαλέξει, για όσους ενδιαφέρονται για την Λευκαδίτη κουζίνα, την λαδόπιτα, η οποία είναι το επίσημο κέρασμα που προσφέρουν στο νησί όταν έχουν κάποια γιορτή ή κάποια χαρά γενικότερα.

Πώς θα φτιάξετε την Λευκαδίτικη λαδόπιτα

Υλικά

Για τη λαδόπιτα

  • 1.200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 kg ζάχαρη
  • 1 φλ. μέλι
  • 8 φλ. νερό
  • 6 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο
  • ½ φλ. σουσάμι

Δείτε επίσης: Κολοκυθόπιτα με φέτα της Αργυρώς - Το μυστικό για να βγει τραγανό το φύλλο και ζουμερή η γέμιση

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και το γαρύφαλλο να βράσουν, για περίπου 10΄.
  • Το σιρόπι αυτό το διατηρούμε καυτό.
  • Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει.
  • Τότε, ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο, ψήνοντας το να καβουρδιστεί για περίπου 15΄.
  • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το καβουρδισμένο αλεύρι το καυτό σιρόπι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά το μείγμα για 20΄.
  • Σε ένα ταψί 36 εκ. βάζουμε πασπαλίζουμε το σουσάμι να καλύψει όλη την επιφάνεια και ρίχνουμε το μείγμα.
  • Το πατάμε καλά καλά με ένα κουτάλι να πάει παντού και να ισιώσει.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι.

Δείτε επίσης: Τυρόπιτα χωρίς φύλλο στο πι και φι - Με γιαούρτι, κεφαλογραβιέρα και βούτυρο

Ψήσιμο

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις, τοποθετώντας το ταψί στη μεσαία σχάρα, για 1 ώρα περίπου.
  • Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα του ταψιού, τότε είναι έτοιμη.
  • Την αφήνουμε να κρυώσει καλά και κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
ΠΗΓΗ argiro.gr