Κολοκυθόπιτα με φέτα της Αργυρώς - Το μυστικό για να βγει τραγανό το φύλλο και ζουμερή η γέμιση

Αυτή είναι η συνταγή

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Κολοκυθόπιτα με φέτα της Αργυρώς - Το μυστικό για να βγει τραγανό το φύλλο και ζουμερή η γέμιση

Η τέλεια και εύκολη αλμυρή κολοκυθόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με φέτα και πράσινο κολοκύθι. Τα μυστικά για να σας βγει τραγανή απέξω στο φύλλο και ζουμερή η γέμιση μέσα.

Πως να φτιάξεις την κολοκυθόπιτα

Υλικά

  • 6 χωριάτικα φύλλα (σπιτικά ή εμπορίου)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κολοκύθια (τριμμένα σε χοντρό τρίφτη)
  • 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 1 πράσο (κομμένο σε λεπτές φέτες)
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
  • 3 κ.σ γεμάτες νιφάδες βρώμης (ή τραχανά ή σιμιγδάλι)
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 400 γραµ. φέτα
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Δείτε επίσης: Τυρόπιτα χωρίς φύλλο στο πι και φι - Με γιαούρτι, κεφαλογραβιέρα και βούτυρο

Εκτέλεση

  • Αρχικά, ζεσταίνουμε 3-4 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι και το πράσο να μαραθούν για 3-4΄, ανακατεύοντας τακτικά.
  • Προσθέτουμε το κολοκύθι και αφήνουμε 5′ να πιει τα υγρά του σε δυνατή φωτιά και να στεγνώσει.
  • Αποσύρουμε από την φωτιά.
  • Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα βότανα και αλατοπιπερώνουμε.
  • Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει η γέμιση της κολοκυθόπιτας.
  • Προσθέτουμε τη βρώμη (τραχανά ή σιμιγδάλι) και τη φέτα σε τρίμματα.
  • Τέλος προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε.
  • Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο ρηχό ταψί για πίτα 38 εκατοστά.
  • Λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο το ταψί.
  • Στρώνουμε τα 3 χωριάτικα φύλλα ελαφρώς τσαλακωμένα, ακτινωτά.
  • Αδειάζουμε τη γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν πάνω στην πίτα.
  • Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό.
  • Χαϊδεύουμε με το χέρι να βραχεί όλη η επιφάνεια. Χαράζουμε επιφανειακά την κολοκυθόπιτα.
  • Ψήνουμε στις αντιστάσεις, πάνω κάτω, στην κάτω σχάρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για περίπου 1 ώρα.
  • Είναι έτοιμη όταν να ροδίσει καλά το φύλλο και ξεκολλάει ολόκληρη η πίτα από το ταψί.
  • Εναλλακτικά ψήνουμε σε αέρα στην μεσαία σχάρα στους 170 βαθμούς C μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.
ΠΗΓΗ argiro.gr