Συνταγή για κρητική τηγανιτή μαραθόπιτα: Το μυστικό με το ούζο που την κάνει μοναδική

Θα πάθετε την πλάκα σας

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Argiro.gr
Argiro.gr

Η κρητική κουζίνα είναι γεμάτη από γεύσεις και αρώματα που αντανακλούν την πλούσια ιστορία και την ποικιλόμορφη γεωγραφία του νησιού. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές και αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές είναι η μαραθόπιτα. Αυτό το εκλεπτυσμένο και αρωματικό πιάτο, με βάση το μάραθο, είναι ένα αληθινό δείγμα της απλότητας και της γεύσης που χαρακτηρίζουν την κρητική διατροφή.

Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα μοιραστούμε μαζί σας μια αυθεντική συνταγή για μαραθόπιτα, που θα σας μεταφέρει νοερά στα καταπράσινα λιβάδια και τα γραφικά χωριά της Κρήτης. Ετοιμαστείτε να απολαύσετε μια γαστρονομική εμπειρία που τιμά την παράδοση και την ποιότητα των τοπικών υλικών.

Τα υλικά που θα χρειαστείς για την μαραθόπιτα

Για το φύλλο

  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 200 γρ. νερό
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ξύδι ή λεμόνι
  • 1 κ.σ. ούζο ή ρακί
  • 2 πρέζα/ες αλάτι

Για την γέμιση

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 ματσ. μάραθο τρυφερό (100 γρ.)
  • 1 ματσ. σπανάκι ή άλλα χόρτα εποχής (150 γρ.)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Οδηγίες

Μαραθόπιτα
Shutterstock

Για την μαραθόπιτα

Δείτε επίσης: Σοκολατένιο κέικ "κόλαση" που δεν χρειάζεται μίξερ - Συνταγή χωρίς αυγά και βούτυρο

  • Πλένουμε το μάραθο και τα χόρτα και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Ψιλοκόβουμε τον μάραθο και τα τρυφερά κοτσάνια του.
  • Κόβουμε και τα χόρτα.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι.
  • Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να γλυκάνει το κρεμμύδι και να γίνει διάφανο χωρίς να πάρει χρώμα.
  • Δυναμώνουμε την εστία και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια, το μάραθο και τα χόρτα.
  • Αλατίζουμε και τρίβουμε πιπέρι.
  • Τσιγαρίζουμε τα πράσινα για 5-6 λεπτά σε δυνατή φωτιά, να στεγνώσουν και να πιούν όλα τα υγρά τους.
  • Η γέμιση πρέπει να είναι στεγνή.
  • Αν έχει υγρά, τη βάζουμε σε σουρωτήρι και τη αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να στραγγίσει η υγρασία.
Για την ζύμη
  1. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υγρά και τα ανακατεύουμε.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι.
  3. Ανακατεύουμε με κουτάλα να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.
  4. Όταν όλα τα υλικά ενωθούν γύρω από την κουτάλα, αδειάζουμε τα υλικά στον πάγκο και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά μέχρι η ζύμη να είναι λεία, απαλή και εύπλαστη.
  5. Αν χρειαστεί λίγο έξτρα αλεύρι στο ζύμωμα ή αν ελαφρά κολλάει η ζύμη, πασπαλίστε λίγο έξτρα αλεύρι.
  6. Όταν η ζύμη γίνει λεία και δεν κολλάει στα χέρια, τη βάζουμε σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  7. Αφού ξεκουραστεί η ζύμη πλάθουμε σε μακρύ ρολό και κόβουμε σε 10 κομμάτια 60-70 γρ. το κάθε ένα.
  8. Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο εργασίας και με πλάστη ανοίγουμε κάθε κομματάκι ζύμης σε λεπτό φύλλο.
  9. Βάζουμε στο κέντρο κάθε φύλλου σε ακτίνα 10 εκατοστών από λίγη γέμιση.
  10. Αφήνουμε γύρω κενό φύλλο για να κλείσουνε οι μαραθόπιτες.
  11. Τα μαραθοπιτάκια δεν θέλουν πολύ γέμιση γιατί είναι έντονο το άρωμα.
  12. Βρέχουμε ελαφρά το φύλλο που περισσεύει.
  13. Κλείνουμε το φύλλο που περισσεύει πάνω στις μαραθόπιτες και πιέζουμε ελαφρά τις ενώσεις.
  14. Μετά με τον πλάστη ή με τα χέρια πατάμε τις μαραθόπιτες να πλατύνουν και να γίνουν πολύ λεπτές.
  15. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε όλα τα μαραθοπιτάκια.
  16. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  17. Τηγανίζουμε τις μαραθόπιτες για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
  18. Βγάζουμε τα μαραθοπιτάκια σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.
Τα μυστικά της Αργυρώς
  1. Η ζύμη μπορεί να μείνει μέχρι και τρεις ημέρες σκεπασμένη στο ψυγείο.
  2. Η γέμιση μπορεί να γίνει και να αποθηκευτεί στην κατάψυξη σε σακουλάκι τροφίμων.
  3. Έτσι μπορείτε να απολαμβάνετε μαραθόπιτες και στην περίοδο του χρόνου που δεν υπάρχει ο μάραθος.
  4. Χόρτα μπορείτε να βάλετε ό,τι χόρτα σας αρέσουν.
  5. Σπανάκι, λάπαθα, σέσκουλα είναι γλυκά χόρτα και ταιριάζουν πολύ.
  6. Μπορείτε να βάλετε όμως μόνο μάραθο σε παραπάνω ποσότητα.
  7. Οι μαραθόπιτες αφού τις γεμίσετε και τις ετοιμάσετε, μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη.
  8. Αφού τις σκεπάσετε καλά για να μην «καούν» στην ψύξη, τις διατηρείτε στην κατάψυξη για πολλούς μήνες.
  9. Κατευθείαν από την κατάψυξη μπορείτε να ψήσετε μαραθόπιτες στο φούρνο αφού τις λαδώσετε ή να τις τηγανίσετε.
  10. Τα παγωμένα μαραθοπιτάκια μπορείτε να τα τηγανίσετε κατευθείαν όπως είναι παγωμένα.
  11. Τα μαραθοπιτάκια και οι μαραθόπιτες δεν χρειάζονται πολύ λάδι στο τηγάνι.
  12. Για να μην τραβήξουν λάδι στο τηγάνισμα πρέπει η θερμοκρασία του λαδιού να είναι μέτρια προς δυνατή.
  13. Έτσι θα γίνουν πολύ τραγανά τα μαραθοπιτάκια.
  14. Για να φτιάξεις μαραθοπιτάκια σαν μπουρεκάκια μισοφέγγαρο, ανοίγεις το φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  15. Κόβεις δίσκους 10 εκατοστών με πιάτο ή με κουπ πατ.
  16. Βάζεις γέμιση στο μισό φύλλο.
  17. Βρέχεις ολόγυρα της άκρες με λίγο νερό με τα δάχτυλα ή με πινέλο.
  18. Κλείνεις τα μαραθοπιτάκια στην μέση και σχηματίζεις μισοφέγγαρο – μπουρεκάκι.
  19. Με ένα πιρούνι πατάμε τις ενώσεις να κλείσουν τα μαραθοπιτάκια.
  20. Τα τηγανίζουμε να ροδίσουν για 2 λεπτά από κάθε πλευρά ή τα αλείφουμε με λάδι και τα ψήνουμε στους 180°C στον αέρα για 25 λεπτά.
ΠΗΓΗ Argiro.gr