Ο... οργασμός σε μπολάκι στην κουζίνα σου: Σουφλέ με σοκολάτα και καρύδια

Μια πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Ο... οργασμός σε μπολάκι στην κουζίνα σου: Σουφλέ με σοκολάτα και καρύδια

Ένα απολαυστικό σουφλέ σοκολάτας είναι μια από τις μεγαλύτερες γαστρονομικές απολαύσεις, και όταν συνδυάζεται με την παραδοσιακή ελληνική μουσταλευριά, δημιουργεί έναν εκρηκτικό συνδυασμό γεύσεων που ξυπνά αναμνήσεις και φέρνει χαρά στον ουρανίσκο.

Στο άρθρο αυτό, θα εξερευνήσουμε πώς η πλούσια γεύση της σοκολάτας συναντά την ιδιαίτερη, γλυκιά επίγευση της μουσταλευριάς, και θα ανακαλύψουμε τα μυστικά για την παρασκευή ενός υπέροχου σουφλέ που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας. Είτε είστε λάτρης των παραδοσιακών ελληνικών γεύσεων είτε απλώς ψάχνετε για ένα μοναδικό επιδόρπιο, αυτή η συνταγή υπόσχεται να σας προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία που δεν θα ξεχάσετε εύκολα.

Τα υλικά που θα χρειαστείς για το σουφλέ

  • 60 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, για την επάλειψη
  • 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το πασπάλισμα

Για το σουφλέ

  • 7 κρόκους αυγών μεσαίου μεγέθους (140 γρ.)
  • 7 ασπράδια αυγών μεσαίου μεγέθους (210 γρ.)
  • 300 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 500 γρ. σοκολάτα υγείας
  • 100 γρ. καρύδια, τριμμένα
  • 100 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 40 γρ. σουσάμι, καβουρντισμένο
  • 400ml μούστο
  • 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για την επικάλυψη

  • 100ml πετιμέζι
  • 20 γρ. σουσάμι, καβουρντισμένο

Οδηγίες

σουφλέ σοκολάτας

Δείτε επίσης: Δροσιστικό γιαουρτογλυκό με ζελέ ροδάκινο - Γλυκό του "ποδιού" μόνο με τρία υλικά

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 °C στον αέρα.
  2. Καβουρντίστε το σουσάμι. Βάλτε το σουσάμι για το σουφλέ και την επικάλυψη σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τοποθετήστε το σε χαμηλή φωτιά. Καβουρντίστε το για 3΄-4΄, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρει χρώμα και αποσύρετε από τη φωτιά.
  3. Φτιάξτε τα σουφλέ. Βάλτε στο μούλτι τα καρύδια και τρίψτε τα μέχρι να γίνουν σκόνη. Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Αδειάστε σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων τη σοκολάτα υγείας –αφού την ψιλοκόψετε–, τα τριμμένα καρύδια, το λιωμένο βούτυρο, το μούστο και τις σταφίδες και ανακατέψτε με ένα κουτάλι. Προσθέστε στο μείγμα 40 γρ. καβουρντισμένο σουσάμι και ανακατέψτε να ενσωματωθεί. Βάλτε σε ένα μπολ τους κρόκους και χτυπήστε τους για 3΄ με μίξερ χειρός να αφρατέψουν. Βάλτε το μπολ με το μείγμα σοκολάτας-μούστου στο φούρνο μικροκυμάτων και ζεστάνετέ το σε χαμηλή ισχύ για 2΄. Αποσύρετε από το φούρνο μικροκυμάτων και αδειάστε το μείγμα στο μπολ με τους κρόκους. Ανακατέψτε απαλά και με κυκλικές κινήσεις με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε με τη σπάτουλα να ενσωματωθεί. Σε άλλο μπολ βάλτε τα ασπράδια και χτυπήστε τα με το μίξερ χειρός για 5΄ μέχρι να σχηματιστεί ένας σκληρός αφρός. Προσθέστε τα στο μπολ με το μείγμα του σουφλέ και ενσωματώστε τα ανακατεύοντας απαλά και με κυκλικές κινήσεις με σπάτουλα σιλικόνης.
  4. Ψήστε τα σουφλέ. Με ένα πινέλο αλείψτε με λίγο βούτυρο 12 ατομικά πυρίμαχα μπολάκια διαμέτρου 8 εκ. ή 12 σκεύη αλουμινίου μίας χρήσεις ίδιας διαμέτρου. Πασπαλίστε τα με λίγο αλεύρι και τινάξτε να φύγει η περισσευούμενη ποσότητα. Μοιράστε ισόποσα το μείγμα για τα σουφλέ στα μπολάκια καλύπτοντας τα 2/3 του ύψους τους. Ψήστε τα σουφλέ στη μεσαία σχάρα του φούρνους στους 190 °C στον αέρα για 10΄. Αποσύρετε τα σουφλέ από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς. Όταν θέλετε να σερβίρετε περιχύστε κάθε σουφλέ με δύο κουταλιές της σούπας πετιμέζι και πασπαλίστε με το υπόλοιπο καβουρντισμένο σουσάμι.
Συχνά λάθη
  • Καβουρντίζουμε το σουσάμι σε δυνατή φωτιά χωρίς να το ανακατεύουμε, με αποτέλεσμα να καίγεται και να πικρίζει.