Μαμαδίστικο τουρλού στη γάστρα - Συνταγή του 10λέπτου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
Μαμαδίστικο τουρλού στη γάστρα - Συνταγή του 10λέπτου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μέσα σε 10 λεπτά προετοιμασίας μπορείς να φας το τέλειο τουρλού στο φούρνο, γνωστό και ως σοφαγάδα, σοφεγάδο, σοφικό και συμπεθεριό. Η συνταγή που ακολουθεί από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου θα συντροφεύει όλο το καλοκαίρι.

Δείτε επίσης: Ζουμερά και υγιεινά γεμιστά στο air fryer - Πως δεν θα σας στεγνώσουν

Η συνταγή για τουρλού στον φούρνο

Υλικά

  • 2 μελιτζάνες
  • 2 κολοκυθάκια
  • 250 γρ. μπάμιες
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 πατάτες
  • 3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
  • 3 σκελ. σκόρδο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  • Αν χρησιμοποιήσουμε μπάμιες, αφού τις καθαρίσουμε (το καπελάκι τους γύρω γύρω), τις βάζουμε απλωτά σε ταψί, τις ραντίζουμε με ξίδι και τις αφήνουμε στον καυτό ήλιο για 1 ώρα να ξεσαλιώσουν. Έπειτα τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
  • Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τα βάζουμε σε γάστρα για το τουρλού στο φούρνο.
  • Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
  • Σπάμε τα σκόρδα με τη λάμα του μαχαιριού (τα λιώνουμε) και τα ρίχνουμε κι αυτά στη γάστρα.
  • Προσθέτουμε τις μπάμιες, (προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και φασολάκια) καθώς και τις ψιλοκομμένες ντομάτες.
  • Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο φαγητό και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε νερό, να καλυφθεί η βάση του ταψιού, περίπου 1 κούπα.
  • Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για περίπου μιάμιση ώρα.
  • Την πρώτη ώρα ψήνουμε το τουρλού στη γάστρα σκεπασμένο με καπάκι και μετά ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό μας να μελώσει και να ψηθεί σωστά.
  • Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού.
  • Το τουρλού πρέπει να μείνει με το λάδι του.

Για το σερβίρισμα

  • Το σερβίρουμε με φέτα ή ξινομυζήθρα προαιρετικά.
  • Τρώγεται ζεστό ή κρύο αλλά και την επόμενη ημέρα είναι εκπληκτικό. Μπορείτε να το απολαύσετε σαν κυρίως vegan γεύμα χωρίς τυριά ή σαν συνοδευτικό στο τραπέζι σας.
  • Η σοφαγάδα είναι ένα από τα ωραιότερα φαγητά του καλοκαιριού, που το φτιάχνουμε συχνά στα νησιά μας και το συνοδεύουμε με ψωμί ζυμωτό στο σπίτι.
ΠΗΓΗ argiro.gr