Μαμαδίστικο τουρλού στη γάστρα - Συνταγή του 10λέπτου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι
![Μαμαδίστικο τουρλού στη γάστρα - Συνταγή του 10λέπτου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου](https://www.youweekly.gr/style/images/nopic_large.webp)
Μέσα σε 10 λεπτά προετοιμασίας μπορείς να φας το τέλειο τουρλού στο φούρνο, γνωστό και ως σοφαγάδα, σοφεγάδο, σοφικό και συμπεθεριό. Η συνταγή που ακολουθεί από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου θα συντροφεύει όλο το καλοκαίρι.
Δείτε επίσης: Ζουμερά και υγιεινά γεμιστά στο air fryer - Πως δεν θα σας στεγνώσουν
Η συνταγή για τουρλού στον φούρνο
Υλικά
- 2 μελιτζάνες
- 2 κολοκυθάκια
- 250 γρ. μπάμιες
- 2 κρεμμύδια
- 2 πατάτες
- 3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
- 3 σκελ. σκόρδο
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Αν χρησιμοποιήσουμε μπάμιες, αφού τις καθαρίσουμε (το καπελάκι τους γύρω γύρω), τις βάζουμε απλωτά σε ταψί, τις ραντίζουμε με ξίδι και τις αφήνουμε στον καυτό ήλιο για 1 ώρα να ξεσαλιώσουν. Έπειτα τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
- Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τα βάζουμε σε γάστρα για το τουρλού στο φούρνο.
- Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
- Σπάμε τα σκόρδα με τη λάμα του μαχαιριού (τα λιώνουμε) και τα ρίχνουμε κι αυτά στη γάστρα.
- Προσθέτουμε τις μπάμιες, (προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και φασολάκια) καθώς και τις ψιλοκομμένες ντομάτες.
- Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο φαγητό και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε νερό, να καλυφθεί η βάση του ταψιού, περίπου 1 κούπα.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για περίπου μιάμιση ώρα.
- Την πρώτη ώρα ψήνουμε το τουρλού στη γάστρα σκεπασμένο με καπάκι και μετά ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό μας να μελώσει και να ψηθεί σωστά.
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού.
- Το τουρλού πρέπει να μείνει με το λάδι του.
Για το σερβίρισμα
- Το σερβίρουμε με φέτα ή ξινομυζήθρα προαιρετικά.
- Τρώγεται ζεστό ή κρύο αλλά και την επόμενη ημέρα είναι εκπληκτικό. Μπορείτε να το απολαύσετε σαν κυρίως vegan γεύμα χωρίς τυριά ή σαν συνοδευτικό στο τραπέζι σας.
- Η σοφαγάδα είναι ένα από τα ωραιότερα φαγητά του καλοκαιριού, που το φτιάχνουμε συχνά στα νησιά μας και το συνοδεύουμε με ψωμί ζυμωτό στο σπίτι.