Γεμιστά του πεντάλεπτου - Το ένα και μοναδικό μυστικό για να μην σου στεγνώσουν

Το κολπάκι που έκαναν οι γιαγιάδες μας κι έλιωνε η ντομάτα στο στόμα

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Γεμιστά του πεντάλεπτου - Το ένα και μοναδικό μυστικό για να μην σου στεγνώσουν

Γευστικές αναμνήσεις που θυμίζουν την παράδοση και τις γαστρονομικές μας ρίζες μπορούν να δημιουργηθούν ακόμη και με τον πιο σύγχρονο και γρήγορο τρόπο. Όταν η καθημερινότητα μας σπρώχνει σε γοργούς ρυθμούς, η ανάγκη για νόστιμο και θρεπτικό φαγητό παραμένει αναλλοίωτη. Για αυτόν τον λόγο, η συνταγή που θα μοιραστούμε σήμερα είναι ιδανική: γεμιστά, που όχι μόνο τιμούν την ελληνική κουζίνα αλλά και προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Σε λίγα μόλις βήματα και με απλά υλικά, μπορείτε να φέρετε στο τραπέζι σας ένα πιάτο που θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι, φέρνοντας την παράδοση στο σήμερα. Ακολουθήστε μας σε αυτήν την γαστρονομική περιπέτεια και ανακαλύψτε πώς μπορείτε να φτιάξετε γρήγορα και εύκολα γεμιστά που θα κλέψουν τις εντυπώσεις. Άλλωστε, αν δεν είναι κατάλληλη για να μας το διδάξει αυτό η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, τότε ποιος είναι;

Τα υλικά που θα χρειαστείς για τα γεμιστά

  • 5 ντομάτες (ώριμες και σφιχτές)
  • 5 πιπεριές
  • 1 πατάτα
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
  • 10 κ.σ. πλιγουρι
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό
  • 1/2 ματσ. δυόσμο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αφαιρούμε τα καπάκια από τις ντομάτες και τις πιπεριές.
  2. Κόβουμε καπάκι – φέτα από την πιπεριά και αφαιρούμε τους σπόρους και τις μεμβράνες.
  3. Αφαιρούμε καπάκι – φέτα κι από την ντομάτα και με κουτάλι, αδειάζουμε σε μπολ τη ψίχα, αν έχουν κοτσάνι το αφήνουμε επάνω για περισσότερο άρωμα.

Η γέμιση

  1. Αφήνουμε τα ζουμιά της ντομάτας και τους σπόρους και βάζουμε στο μπλέντερ μόνο τη ψίχα της.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα αλέθουμε.
  3. Τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  4. Προσθέτουμε το πλιγούρι (10 κ.σ. όσα είναι και τα λαχανικά μας).
  5. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα μισό ελαιόλαδο.
  6. Τέλος, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, μαϊντανό και δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.
Στο ταψί
  1. Γεμίζουμε τα λαχανικά μας κατά τα 3/4.
  2. Σκεπάζουμε με το καπάκι τους.
  3. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  4. Κόβουμε τη πατάτα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε ανάμεσα τους
  5. Ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά στους 180 ºC, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα.
Το μυστικό
  • Προσθέστε ντοματοχυμό ή τριμμένες ντομάτες στο ταψί, μαζί με λίγο ζωμό και ελαιόλαδο. Αυτή η σάλτσα θα διατηρήσει τα γεμιστά σας ζουμερά.

Δες εδώ πως μπορείς να κάνεις τα γεμιστά εύκολα και γρήγορα και στο air fryer!

ΠΗΓΗ Argiro.gr