Αφαλός γυναίκας: Αυτό είναι το πανεύκολο και πεντανόστιμο φημισμένο γλυκό της Τουρκίας - Πως να το φτιάξεις

Γρήγορα κι εύκολα

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Αφαλός γυναίκας: Αυτό είναι το πανεύκολο και πεντανόστιμο φημισμένο γλυκό της Τουρκίας - Πως να το φτιάξεις

Ο κόσμος της γαστρονομίας είναι γεμάτος εκπλήξεις και μαγικές γεύσεις που ταξιδεύουν τις αισθήσεις μας σε μακρινά μέρη. Ένα από αυτά τα γαστρονομικά θαύματα είναι το τούρκικο γλυκό με την παράδοξη αλλά εντυπωσιακή ονομασία "αφαλός γυναίκας" (kadın göbeği).

Η ονομασία του γλυκού αυτού, που προκαλεί εντύπωση και περιέργεια, προέρχεται από την εμφάνισή του, η οποία θυμίζει τον αφαλό μιας γυναίκας. Μέσα από την ιστορία και την παράδοση της Τουρκίας, το "αφαλός γυναίκας" αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της πολιτιστικής και γαστρονομικής κληρονομιάς της χώρας. Ας ταξιδέψουμε μαζί στις γεύσεις και τα αρώματα αυτού του ιδιαίτερου γλυκού, ανακαλύπτοντας τα συστατικά και τις τεχνικές παρασκευής του.

Τα υλικά που θα χρειαστείς για τον "αφαλό γυναίκας"

  • 250ml νερό
  • 50 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 2,5 γρ. αλάτι
  • 175 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 60 γρ.σιμιγδάλι χοντρό
  • 2 αυγά μεσαίου μεγέθους (100 γρ.)
  • 500ml ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι

  • 450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 300ml νερό
  • Χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Δείτε επίσης: Μηλόπιτα: Το αμερικάνικο επιδόρπιο που κατέκτησε τον κόσμο - Η πιο αγαπημένη συνταγή για να το φτιάξεις

Αφαλός γυναίκας: Αυτό είναι το πανεύκολο και πεντανόστιμο φημισμένο γλυκό της Τουρκίας - Πως να το φτιάξεις

  1. Φτιάξτε το σιρόπι. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίξτε τη ζάχαρη με το νερό και βράστε τα, ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα. Όταν η ζάχαρη διαλυθεί, προσθέστε το χυμό λεμονιού, χαμηλώστε τη φωτιά και βράστε για άλλα 5΄. Απομακρύνετε από τη φωτιά και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει.
  2. Σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο με το νερό, χωρίς να ανακατέψετε. Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί, απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέστε το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει αφράτο και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αφήστε τη ζύμη να κρυώσει και βάλτε τη στον κάδο του μίξερ. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε τα αυγά με αυγοδάρτη και προσθέστε τα σιγά σιγά στη ζύμη. Χτυπήστε για λίγα λεπτά με το εξάρτημα φτερό σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε και 15ml από το σιρόπι, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  3. Σε ένα βαθύ τηγάνι, ρίξτε το ηλιέλαιο, τοποθετήστε το σε δυνατή φωτιά και περιμένετε να ζεσταθεί καλά. Βρέξτε τα χέρια σας με νερό και χωρίστε τη ζύμη σε μικρές στρογγυλές μπάλες. Πιέστε τις ελαφρά με το δάχτυλό σας στο κέντρο, ώστε να σχηματιστεί μία μικρή λακουβίτσα. Με μία μεγάλη κουτάλα, ρίξτε τις μπάλες στο τηγάνι και τηγανίστε τις μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Βγάλτε τις από το τηγάνι σε ένα μπολ με μια τρυπητή κουτάλα. Με ένα μεγάλο κουτάλι, περιχύστε τις με το σιρόπι, αφήστε το να απορροφηθεί και σερβίρετε σε μικρά πιατάκια του γλυκού. Γαρνίρετε με λίγο ακόμα σιρόπι πάνω από το κάθε πιάτο.