Φρυσούρια: Η κορυφαία παραδοσιακή συνταγή της Σύρου - Πως να την φτιάξεις στο σπίτι

Παρασκευάζεται από μπαγιάτικο ψωμί

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Φρυσούρια: Η κορυφαία παραδοσιακή συνταγή της Σύρου - Πως να την φτιάξεις στο σπίτι

Φρυσούρια: Μια παραδοσιακή συνταγή της Σύρου! Λιτή και απλή παρασκευή που όμως κρύβει μέσα της μεγάλη νοστιμιά και το Youweekly.gr θα σας αποκαλύψει σήμερα για πρώτη φορά πως μπορείτε να την φτιάξετε κι εσείς σπίτι σας!

Τα υλικά που θα χρειαστείς για τα φρυσούρια

  • 1 φρατζόλα ψωμί μπαγιάτικο
  • 480ml γάλα πλήρες αγελαδινό
  • 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 2 αυγά μεσαίου μεγέθους (100 γρ.)
  • 120ml μπράντι
  • 1 βανίλια σε σκόνη
  • 720ml σπορέλαιο ή ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 240ml νερό
  • 680 γρ. μέλι

Εκτέλεση

Δείτε επίσης: Γαλατόπιτα Μάνης με φύλλο: Παραδοσιακή συνταγή με κρούστα καραμέλας στο τελείωμα της κρέμας

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 50 °C, στον αέρα.
  2. Φτιάξτε τα φρυσούρια. Σε μια επιφάνεια κοπής κόψτε με ένα αιχμηρό μαχαίρι τη φρατζόλα του ψωμιού σε χοντρές φέτες πάχους περίπου 3-4 εκ. Αφαιρέστε περιμετρικά την κόρα και βάλτε τις φέτες ψωμιού σε μια λαμαρίνα φούρνου. Βάλτε τη λαμαρίνα στη μεσαία σχάρα του φούρνου και φρυγανίστε το ψωμί στους 50 °C στον αέρα για περίπου 15΄-20΄. Στο μέσο του χρόνου γυρίστε με μια τσιμπίδα τις φέτες ανάποδα, ώστε να φρυγανιστούν ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές. Όταν είναι έτοιμες αποσύρετε τη λαμαρίνα από το φούρνο. Σε μια μικρή κατσαρόλα αδειάστε το γάλα, τη ζάχαρη και την κανέλα και τοποθετήστε τη σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθούν. Ανακατέψτε με έναν αυγοδάρτη να λιώσει η ζάχαρη και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά πριν φτάσει σε σημείο βρασμού. Με μια τρυπητή κουτάλα βουτήξτε μία μία τις φρυγανισμένες φέτες ψωμιού στο μείγμα του γάλακτος και τοποθετήστε τις και πάλι στη λαμαρίνα.
  3. Τηγανίστε τα φρυσούρια. Αδειάστε το λάδι σε ένα τηγάνι και τοποθετήστε το σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά. Εν τω μεταξύ χτυπήστε σε ένα μπολ με έναν αυγοδάρτη τα αυγά με τη βανίλια και το μπράντι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Με μια τρυπητή κουτάλα βουτήξτε μία μία τις φέτες στο μείγμα του αυγού και ρίξτε τις στο καυτό λάδι να τηγανιστούν για 3΄-4΄ και να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Κατόπιν αποσύρετέ τις από τη φωτιά με την τρυπητή κουτάλα και μεταφέρετέ τις σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  4. Φτιάξτε το σιρόπι. Ρίξτε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και τοποθετήστε τη σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 7΄, ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη. Προσθέστε στη συνέχεια το μέλι και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί και να έχετε ένα παχύρρευστο σιρόπι. Αποσύρετε το σιρόπι από τη φωτιά και βουτήξτε μέσα τα φρυσούρια με μια τρυπητή κουτάλα. Μεταφέρετέ τα σε ένα πιάτο, περιχύστε τα με λίγο σιρόπι ακόμα και σερβίρετε αμέσως.