Εύκολο παραδοσιακό ψωμί με 5 υλικά - Δεν θέλει ζύμωμα

Πως να το φτιάξετε το σπίτι

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Εύκολο παραδοσιακό ψωμί με 5 υλικά - Δεν θέλει ζύμωμα

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έφτιαξε την πιο γρήγορη παραδοσιακή συνταγή για ψωμί! Χρειάζεστε μόνο 5 υλικά που σίγουρα τα περισσότερα θα τα έχετε στο σπίτι σας, ενώ δεν χρειάζεται ζύμωμα πριν το αφήσετε να ξεκουραστεί.

Πως να φτιάξετε το ψωμί της Αργυρώς

Υλικά

  • 650 γρ. αλεύρι για χωριάτικο για ψωμί
  • 4 γρ. ξερή μαγιά
  • 8 γρ. αλάτι
  • 450 γρ. νερό

Για το τελείωμα

  • κουάκερ (νιφάδες βρώμης)
  • Λίγο αλεύρι ολικής άλεσης

Δείτε επίσης: Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο σαν της γιαγιάς - Με μελωμένο φύλλο και πλούσια παχύρευστη κρέμα

Εκτελεση

Η ζυμη

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και τη μαγιά, και τα ανακατεύουμε με τα χέρια.
  • Προσθέτουμε το νερό και απλά ενώνουμε τα υλικά με το χέρι ή με κουτάλι, με ακανόνιστο σχήμα, αρκετά υγρή.
  • Δεν ζυμώνουμε καθόλου.
  • Ίσα που να ενωθούν τα υλικά.
  • Την ξεκουράζω.
  • Σε αυτό το στάδιο οπλιστείτε με υπομονή, χρειάζεται μόνο πολύ ξεκούραση.
  • Την βάζουμε σε μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την ξεχνάμε στον πάγκο της κουζίνας, για 18-19 ώρες.
  • Η υφή της μετά την ξεκούραση θα πρέπει να είναι γεμάτη φουσκάλες, ίνες και κόρδες.

Ψησιμο-χρονος

  • Προετοιμάζω τη κατσαρολα και το φούρνο
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230ºC, και βάζουμε μέσα, στην κάτω σχάρα, μια μαντεμένια κατσαρόλα, να πυρώσει καλά (για 15 λεπτά).
  • Ζεσταίνουμε και το καπάκι της.
  • Δίνω σχήμα χωρίς ζύμωμα
  • Με αλευρωμένο χέρια βγάζουμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένο πάγκο.
  • Είναι αρκετά εύπλαστη και πολύ μαλακή.
  • Την πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη να πλατύνει.
  • Τη διπλώνουμε στα τρία.
  • Το μακρόστενο κομμάτι που σχηματίζεται το διπλώνουμε ξανά στα τρία.
  • Την ακουμπάμε με την ένωση προς τα κάτω, σε ένα μπολ, πάνω σε καθαρή πετσέτα κουζίνας, πασπαλισμένη με μπόλικες νιφάδες βρώμης, και μπόλικο αλεύρι ολικής.
  • Αφήνουμε για μία ώρα σκεπασμένο.
  • Όταν την φτιάχνουμε, πιέζουμε, δίνουμε σχήμα, την αφήνουμε 40΄-1 ώρα να ξεκουραστεί και να ξαναφουσκώσει.
  • Πασπαλίζουμε και την επιφάνεια, και με προσοχή να μην καούμε, την τοποθετούμε με την βοήθεια της πετσέτας στην κατσαρολα, με τις ενώσεις του να φαίνονται, προς τα πάνω.
  • Αν θέλουμε στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησιματος.
  • Σκεπάζουμε με το ζεστό καπάκι και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  • Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά περίπου, να φουσκώσει, να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανή η κόρα.
  • Αναποδογυρίζουμε σε πετσέτα να κρυώσει και να στεγνώσει.
  • Κόβουμε μετά από 20 λεπτά αφού κρυώσει λίγο.
ΠΗΓΗ argiro.gr