ΕΦΕΤ: Ανακαλεί παρτίδα καπνιστού χελιού - Eντοπίστηκε το επικίνδυνο μικρόβιο λιστέρια

Μεγάλη προσοχή!

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
ΕΦΕΤ: Ανακαλεί παρτίδα καπνιστού χελιού - Eντοπίστηκε το επικίνδυνο μικρόβιο λιστέρια

Μεγάλη προσοχή στους καταναλωτές συνιστά ο ΕΦΕΤ, καθώς εντοπίστηκε το επικίνδυνο μικρόβιο λιστέρια σε καπνικό χέλι που πωλείται στην αγορά. Αν ήδη το έχετε αγοράσει, μην το καταναλώσετε, πετάξτε το αμέσως.

Αυτό είναι το καπνιστό χέλι που ανακαλείται από τον ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια Eλέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για την παρακολούθηση Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων» έτους 2024, προχώρησε σε δειγματοληψία καπνιστού χελιού, με την εμπορική ονομασία «ΧΕΛΙ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΦΙΛΕΤΟ».

Πρόκειται για την παρτίδα με αριθμό 1117324146 και ημερομηνία λήξεως 29.08.2024, η οποία παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα από την Επιχείρηση Β.ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. που εδρεύει στο Ψαθοτόπι Άρτας.

Μετά την εξέταση από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε στο ανωτέρω δείγμα η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria monocytogenes.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Δείτε επίσης: Μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα λοίμωξη σε έμβρυα κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης - Aνακάλετε και παρτίδα καπνιστής πέστροφας

Τι είναι η Λυστερίωση;

Η Λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη (ζωονόσος), η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων από το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes (Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος), και προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα (οι έγκυες γυναίκες εκδηλώνουν ήπια νόσο).

TAGS