Πώς να ξεφορτωθείς μια και καλή τα μαύρα στίγματα

Ένα θέμα που μας απασχολεί όλες...

Πώς να ξεφορτωθείς μια και καλή τα μαύρα στίγματα

Τα μαύρα στίγματα και οι πόροι αποτελούν πρόβλημα για γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών. Η επίμονη παρουσία τους είναι κουραστική και όταν τα παρατηρείς αντιλαμβάνεσαι ότι είναι όλο και περισσότερα κάθε φορά...

Ωστόσο, αν σε παρηγορεί έστω και λίγο, πίστεψέ με, δεν είσαι μόνη. Η ύπαρξη τους ακόμη και μετά από μια βαθιά ρουτίνα περιποίησης ή καθαρισμού είναι κάτι που μας απασχολεί όλες. Ας δούμε όμως μερικές λύσεις, που σύμφωνα με τους δερματολόγους θα μας απαλλάξουν μια και καλή από τους πόρους και τα στίγματα.

Τι ακριβώς είναι τα μαύρα στίγματα;

Η ονομασία τους είναι «ανοιχτοί φαγέσωρες» (υπάρχουν δύο είδη φαγέσωρων: ανοιχτοί και κλειστοί, με τους τελευταίους να είναι γνωστοί ως σπυράκια). Τα μαύρα στίγματα μοιάζουν με μικροσκοπικά σκούρα στίγματα στην επιφάνεια του δέρματος και εμφανίζονται όταν το σμήγμα παγιδεύεται μαζί με νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια των πόρων. Το άκρο του γίνεται μαύρο λόγω οξείδωσης, εξού και η ονομασία μαύρος πόρος.

Μερικοί νομίζουν λανθασμένα ότι αυτό το σκούρο σημάδι είναι βρωμιά, αλλά όπως εξηγείται παραπάνω, αυτό δεν ισχύει. Δεν είναι ούτε επώδυνα ούτε επικίνδυνα, ωστόσο προκαλούν αισθητική ανησυχία.

SCRUB μαύρα στίγματα
Shutterstock

Γιατί έχεις τόσα πολλά μαύρα στίγματα;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους δύσκολα εξαφανίζονται τα μαύρα στίγματα. Οι αιτίες που οδηγούν στον σχηματισμό μαύρων στιγμάτων σε ένα άτομο μπορεί να ευθύνονται και για άλλες μορφές ακμής, όπως τα σπυράκια.

Ένας από τους κύριους λόγους που προκαλούν μαύρα στίγματα είναι η υπερβολική παραγωγή σμήγματος, η οποία μπορεί να επηρεαστεί από γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες. Άτομα με φυσικά λιπαρό δέρμα είναι πιο επιρρεπή σε ορατά μαύρα στίγματα λόγω του τύπου δέρματός τους και των μεγαλύτερων πόρων τους.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να σε εκπλήξουν; Η χρήση προϊόντων περιποίησης που είναι αποφρακτικά (occlusive), τα οποία δημιουργούν ένα αεροστεγές φράγμα για να διατηρήσουν την υγρασία στο δέρμα αλλά μπορεί να φράξουν τους πόρους σε λιπαρό δέρμα.

Είναι σωστό να πιέζεις τα μαύρα στίγματα;

Αν πάρεις μόνο ένα πράγμα από αυτό το άρθρο, ας είναι το εξής: δεν πρέπει — σε καμία περίπτωση — να πιέζεις τα μαύρα στίγματα. Σύμφωνα με δερματολόγους, κάτι τέτοιο μπορεί να «ωθήσει το μαύρο στίγμα πιο βαθιά ή να προκαλέσει ουλές που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερους πόρους». Ακόμα χειρότερα, μπορεί να προκληθεί μόλυνση, καθώς μπορεί να μεταφέρεις βακτήρια στην περιοχή με τα χέρια σου.

Θα φύγουν τα μαύρα στίγματα μόνα τους;

Ναι και όχι. Αν το μαύρο στίγμα είναι μικρό και κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, μπορεί ενδεχομένως να εξαφανιστεί μόνο του. Από την άλλη, τα βαθιά μαύρα στίγματα δεν φεύγουν και συχνά απαιτούν επαγγελματική εξαγωγή.

ομορφιά μαύρα στίγματα

Τι μαλακώνει τα μαύρα στίγματα για αφαίρεση;

Αν είσαι λάτρης των επαγγελματικών καθαρισμών προσώπου, μπορεί να πιστεύεις ότι ο μόνος τρόπος να απαλλαγείς από τα μαύρα στίγματα είναι με μηχανική εξαγωγή. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί προτείνουν μια εναλλακτική: τα χημικά κερατολυτικά. Ανάμεσά τους είναι το σαλικυλικό οξύ, η ρετινόλη, το γλυκολικό οξύ και άλλα. Οι απολεπιστικές ουσίες θεωρούντα προτιμότερες μέθοδοι για την αντιμετώπιση των μαύρων στιγμάτων στο σπίτι, καθώς στοχεύουν και διασπούν τις συσσωρεύσεις κυττάρων που προκαλούν τα μαύρα στίγματα, χωρίς τσιμπιδάκια ή επεμβατικά εργαλεία.

Πώς να απαλλαγείς από τα μαύρα στίγματα;

Η μία λύση είναι τα προϊόντα περιποίησης δέρματος που συνιστούν οι ειδικοί στο σπίτι, ωστόσο επειδή τα αποτελέσματα δεν είναι δεδομένα και ίσως δε γνωρίζεις τα ιδανικά για το πρόσωπο σου προϊόντα, η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο μπορεί να είναι η πιο χρήσιμη λύση για ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.

Οι καλύτερες θεραπείες για τα μαύρα στίγματα εξαρτώνται από τον τύπο δέρματος της κάθεμιας μας ξεχωριστά. Ωστόσο, αν ψάχνετε έναν γενικό οδηγό, παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές.

μαύροι πόροι ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ

Για ήπια μαύρα στίγματα, δοκιμάστε σαλικυλικό οξύ

Αυτό το ενεργό συσαστικό βοηθά στην αφαίρεση της περίσσειας λιπαρότητας και στην απολέπιση των κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματος. Ο καλύτερος τρόπος να το χρησιμοποιήσετε το σαλικυλικό οξύ είναι να δοκιμάσετε ένα ήπιο απολεπιστικό προσώπου, το οποίο λειτουργεί ως συνδυασμένη λύση για την καταπολέμηση των μαύρων στιγμάτων, παρέχοντας διπλή απολεπιστική δράση.

Ωστόσο, προσοχή, δεν θα πρέπει να απολεπίζετε με scrub κάθε μέρα. Ο γενικός κανόνας είναι τρεις φορές την εβδομάδα για λιπαρό ή μεικτό δέρμα και μόνο μία φορά την εβδομάδα για ευαίσθητο δέρμα. Πολλοί ειδικοί τονίζουν τη σημασία τακτικής χρήσης προληπτικών θεραπειών για την αποφυγή δημιουργίας του εξαρχής.

Για πιο επίμονα μαύρα στίγματα, δοκιμάστε ρετινόλη

Η ρετινόλη βοηθά στη θεραπεία των μαύρων στιγμάτων και των φραγμένων πόρων μειώνοντας τη κολλητικότητα των κυττάρων που φράζουν τους πόρους, καθώς και επιταχύνοντας τον ρυθμό με τον οποίο το δέρμα ανανεώνεται και αναγεννάται. Αν και υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τη ρετινόλη, η τακτική χρήση της αποδεδειγμένα μπορεί να βοηθήσει στη μεταμόρφωση του δέρματος — ωστόσο, πρέπει πάντα να συμβουλεύεσετε το δερματολόγο σας.

Για σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή

Είναι πολύ σημαντικό να μην παραλείπουμε την επίσκεψή μας στο δερματολόγο. Ειδικά όταν έχουμε επίμονα σημάδια και φλεγμονές. Τα τοπικά φάρμακα δεν είναι πάντα αποτελεσματικά, αλλά αν πρόκειται να πάρετε κάποια αγωγή αυτό θα πρέπει να είναι πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό σας.

Μη ξεχνάς ποτέ την ενυδάτωση

Οποιαδήποτε ρουτίνα περιποίησης κι αν ακολουθείτε, η ενυδάτωση πρέπει να είναι ένα δεδομένο βήμα. Ξεκινάμε από το να μην παραλείπουμε να πίνουμε πολύ νερό, και συνεχίζουμε με τις ενυδατικές μας κρέμες και τους όρους. Είναι σημαντικό να διατηρούμε τη σωστή ισορροπία στο δέρμα, και η ενυδάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική ειδικά αν χρησιμοποιούμε απολεπιστικά προϊόντα. Tip για ευαίσθητο δέρμα: Αν το προϊόν ρετινόλης προκαλεί ξηρότητα, δοκιμάστε να εφαρμόσετε πάνω από την ενυδατική κρέμα.