Τρετινοΐνη: Ποιά η διαφορά της με τη ρετινόλη & ποιά είναι τα οφέλη της για την επιδερμίδα σου;

Δες τι είναι & γιατί είναι ευεργετική για το δέρμα

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Unsplash
Unsplash

Στην κατηγορία των ρετινοειδών, υπάρχει ένα συγκεκριμένo είδος, η τρετινοΐνη που οι περισσότεροι δερματολόγοι θεωρούν ως την πανάκεια για την λύση πολλών δερματολογικών προβλημάτων της επιδερμίδας συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της γήρανσης αλλά και της μείωσης των κηλίδων, της υπερμελάγχρωσης αλλά και της ακμής.

Συγκεκριμένα, η τρετινοΐνη είναι ένα παράγωγο της βιταμίνης Α, που όπως αποδεικνύεται, δεν διατηρεί απλώς την επιδερμίδα καθαρή και λαμπερή αλλά έχει και πολλά άλλα έξτρα οφέλη σε σύγκριση με τη ρετινόλη. (δες και το είναι το Dry brushing, τα οφέλη του αλλά και γιατί να το ξεκινήσεις)

Μάθε περισσότερα για την τρετινοΐνη και τα οφέλη της για την επιδερμίδα σου

Η τρετινοΐνη είναι ένα δραστικό ρετινοειδές, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το 1971 ως θεραπεία ενάντια στην ακμή, ενώ λίγο αργότερα και όταν η θεραπεία έγινε διαθέσιμη στο κοινό διαπιστώθηκαν τα οφέλη της και για τα τα σημάδια γήρανσης του δέρματος, όπως οι λεπτές γραμμές και η ανομοιόμορφη υφή. Συνήθως διατίθενται σε τοπική κρέμα ή τζελ σε υγρή μορφή, ενώ η επιλογή της έχει να κάνει με την ανεκτικότητα της κάθε επιδερμίδας στο συγκεκριμένο συστατικό.

skincare
Unsplash

Τα πολύτιμα & ευεργετικά οφέλη της

Η τρετινοΐνη δρα δεσμεύοντας τους υποδοχείς του δέρματος προκειμένου να ενεργοποιήσει το ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος και να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των φραγμένων πόρων και της υπερβολικής λιπαρότητας με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται τα σημάδια της ακμής. Επιπλέον, βοηθά στη βελτίωση του αποχρωματισμού του δέρματος και της υπερμελάγχρωσης, ενώ ακόμη δρα ενάντια σε λεπτές γραμμές και ρυτίδες χαρίζοντας μια ελαστική και σφριγηλή επιδερμίδα.

Σημείωσε ότι η τρετινοΐνη δεν είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος, γιατί μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και κοκκινίλες. Ακόμη εάν υποφέρεις από δερματίτιδα, έκζεμα ή άλλες δερματικές παθήσεις καλό είναι να συμβουλευτείς το δερματολόγο σου πριν τη χρησιμοποιήσεις.