Προσοχή στο κομμωτήριο: Έβαψε τα μαλλιά της και έμεινε τυφλή - Η επικίνδυνη ουσία στις βαφές

Ένα κοινό συστατικό προκάλεσε απώλεια όρασης στην άτυχη γυναίκα

Ελένη Μπορμπόλη
Unsplash
Unsplash

Ένα τρομακτικό περιστατικό έλαβε χώρα σε κομμωτήριο στη Γαλλία, όταν μια γυναίκα έχασε την όρασή της μετά από την αλλαγή του χρώματος των μαλλιών της. Η άτυχη γυναίκα από την Λυών ήταν 63 ετών και δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα όρασης στο παρελθόν.

Όπως αναφέρει σχετικά το επιστημονικό περιοδικό "Jama Opthalmology", η 63χρονη άρχισε να χάνει προοδευτικά την όρασή της λίγες μόλις ημέρες μετά το ραντεβού της στο κομμωτήριο. Την περίπτωσή της ανέλαβε μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον δρ. Nicolas Chirpaz, οφθαλμίατρο στο νοσοκομείο Edouard Herriot της Λυών. Σύντομα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο υπαίτιος ήταν μια πολύ κοινή ουσία, που βρισκόταν στην βαφή της αλλά περιέχεται επίσης σε πολλά προϊόντα καθημερινής χρήσης.

Δείτε επίσης: Αυτά τα 9 φυτά μπορούν να σε σκοτώσουν - Κάποια μπορεί να τα έχεις στον κήπο σου και να μην τα γνωρίζεις

mallia-tiflothike
Unslash

Η ουσία που προκάλεσε την απώλεια όρασης

Εξετάζοντας την ασθενή, οι γιατροί ανακάλυψαν πολλαπλές αποκολλήσεις του αμφιβληστροειδούς στα μάτια της. Ειδικότερα, ο αμφιβληστροειδής της γυναίκας παρουσίασε επίσης ανησυχητική πάχυνση στιβάδας, επιβεβαιώνοντας περαιτέρω τη σοβαρότητα της κατάστασής της.

Σε πρώτη φάση, οι γιατροί εξέτασαν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει το πρόβλημα αυτό, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και διαφόρων λοιμώξεων. Γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι η βλάβη του αμφιβληστροειδούς συνδεόταν άμεσα με τη βαφή μαλλιών.

Συγκεκριμένα, η ουσία που προβλημάτισε τους ειδικούς ήταν η παρα-φαινυλενοδιαμίνη (PPD) που βρισκόταν μέσα στις αρωματικές αμύνες της βαφής. Πρόκειται για μια ουσία που μέσα από άλλες μελέτες στο παρελθόν έχει συνδεθεί με διάφορες ακόμα παρενέργειες, όπως είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις και η απώλεια μαλλιών. Επρόκειτο, όμως, για μια από τις πρώτες φορές που η PPD συνδέθηκε με ένα περιστατικό προσωρινής απώλειας όρασης. Κλειδί για την διάγνωση ήταν η χρονική στιγμή των συμπτωμάτων της, τα οποία εμφανίστηκαν λίγο μετά την έκθεσή της στην ουσία.

Τελικά, η γυναίκα άλλαξε μάρκα βαφής μαλλιών, επιλέγοντας αυτή τη φορά ένα προϊόν χωρίς παρα-φαινυλενοδιαμίνη και σύντομα η όρασή της άρχισε να ανακάμπτει. Μόλις ένα μήνα αργότερα, η όραση της 63χρονης είχε επανέλθει ολοκληρωτικά, ενώ οι επιστήμονες σημείωσαν ότι 4 χρόνια μετά το αρχικό συμβάν δεν έχει εμφανίσει άλλες επιπλοκές.

Στο τέλος της σχετικής έκθεσης, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η PPD συνδέεται με τον κίνδυνο αμφιβληστροειδοπάθειας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή απώλεια όρασης. Επεσήμαναν, μάλιστα, την ανάγκη οι καταναλωτές να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα συστατικά των προϊόντων που χρησιμοποιούν, καθώς και τους ενδεχόμενους κινδύνους που θα μπορούσαν αυτά να επιφέρουν.