Ο εθισμός στο πορνό και η περίπτωση του 49χρονου κομμωτή στα Βριλήσσια: Η ψυχολόγος Τένια Μακρή μιλάει στο youweekly.gr

«Οι άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι δεν έχουν ταμπού»

Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία στα Βριλήσσια, και κυρίως οι πελάτισσες του 49χρονου κομμωτή, παρακολουθούν να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης, αφού όπως αποκαλύπτεται ο δράστης είχε τοποθετήσει κάμερες στις τουαλέτες του μαγαζιού του, μέχρι και στο δωμάτιο της 29χρονης θετής κόρης του, την οποία παρακολουθούσε μέσα από το κινητό του.

«Εθισμένος στην πορνογραφία», δήλωσε κατά τη σύλληψή του, όταν στο σπίτι του βρέθηκε μικροποσότητα ναρκωτικών, με τις κατηγορίες που τον βαραίνουν να αφορούν την παράνομη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αλλά και για τον νόμο «περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλων διατάξεων». Το youweekly.gr επικοινώνησε με την ψυχολόγο Τένια Μακρή, με την οποία συζητήσαμε το φαινόμενο του εθισμού στο πορνό, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Τένια Μακρή: «Αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν τι κάνουν»

«Αρχικά πρέπει να πούμε ότι οι εξαρτήσεις συνήθως πάνε διπλές. Για παράδειγμα όταν κάποιος είναι εξαρτημένος από το ποτό, μπορεί να είναι εξαρτημένος και από τον τζόγο. Έτσι και κάποιος που είναι εξαρτημένος από τις ουσίες μπορεί να είναι εξαρτημένος και από το πορνό», λέει αρχικά η Τένια Μακρή, ξεκαθαρίζοντας ότι η εν λόγω εξάρτηση δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει άλλοθι: «Όταν υπάρχει ψυχική διαταραχή, αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και το κάνουν με πλήρη συνείδηση. Απλώς υπάρχει μία στρέβλωση της πραγματικότητας, για να το πούμε με απλά λόγια. Αν είναι αποτέλεσμα ψυχικής ασθένειας, που μόνο τότε μπορεί να αποτελέσει άλλοθι, αυτό θα πρέπει να το αξιολογήσει κάποιος ψυχίατρος».

Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency/Έλλη Πουπουλίδου

Η κουβέντα μας επεκτείνεται και στις κάμερες στο δωμάτιο της κόρης του 49χρονου, με την Τένια Μακρή να δηλώνει: «Η εξάρτηση κάποια στιγμή γίνεται εμμονή και προκειμένου να την ικανοποιήσουν ανακαλύπτουν διάφορα μέσα. Οι άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι δεν νομίζω ότι έχουν ταμπού». Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστεί η εν λόγω εξάρτηση: «Θα χρειαστεί ψυχοθεραπεία», δηλώνει η ψυχολόγος και συνεχίζει: «Αν υπάρχει υπόστρωμα ψυχικής διαταραχής μπορεί να χρειαστεί και ψυχιατρική βοήθεια. Αλλιώς αυτή η εξάρτηση θα μείνει στο μυαλό του. Η εμμονή παραμένει εμμονή. Είναι όπως κάποιος που εξαρτάται από το αλκοόλ. Όταν τον αναλάβει κάποιος ειδικός μπορεί να δει το υπόστρωμα που υπάρχει, γιατί γενικά όλες οι εξαρτήσεις έχουν ένα υπόστρωμα».

«Ακόμα μέσα στο γάμο μπορεί ένας εκ των δύο συζύγων, να είναι εξαρτημένος»

Το φαινόμενο του εθισμού στο πορνό δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο: «Πάντα υπήρχε, απλώς τώρα έχει πάρει μεγαλύτερη έκταση, επειδή το συζητάμε και υπάρχουν περισσότερα μέσα, όπως οι κάμερες και τα βίντεο στο διαδίκτυο. Παλαιότερα βέβαια, που δεν υπήρχαν αυτά, υπήρχαν οι κινηματογραφικές προβολές», λέει η Τένια Μακρή δίνοντας μας ένα σύντομο background, ενώ καταλήγει: «Ακόμα και μέσα στο γάμο μπορεί ένας εκ των δύο συζύγων, ή και οι δύο να είναι εξαρτημένοι από τις πορνό ταινίες».