Quadrobic: H νέα μανία στο Tik Tok είναι η αεροβική που μιμείται τα ζώα!

Eνισχύει τη μυϊκή μάζα, ειδικά τους κοιλιακούς

Shutterstock

Αν θέλετε να επανασυνδεθείτε με τη φύση, αυτή η νέα τάση στο fitness θα σας ενδιαφέρει. Συγκεντρώνοντας περισσότερες από 350.000 προβολές στο TikTok, το Quadrobics αποτελείται από την κινητοποίηση των χεριών και των ποδιών σας προκειμένου να "μιμηθείς τις κινήσεις των ζώων", εξηγεί ο Tomi Akande, επαγγελματίας εκπαιδευτής.

Αν και στην αρχή το Quadrobics μπορεί να φαίνεται τραβηγμένο -ρίξτε μια ματιά στα βίντεο του TikTok, όπου μερικοί άνθρωποι σέρνονται με κοστούμια γάτας!- αυτή η αθλητική δραστηριότητα έχει πολλά πλεονεκτήματα. "Το Quadrobics συνδυάζει στοιχεία αεροβικής και ενδυνάμωσης. Πρόκειται για την κινητοποίηση και των τεσσάρων άκρων ταυτόχρονα προκειμένου να τονωθεί ολόκληρο το σώμα", λέει ο Tomi Akande.

@hanna.kouba

First time ive done quadrobics of any sort in 4-5 months. #racing #quadrobics #quadrobicspractice #quadrobicsrun #quadrobicsrunning #runningonallfours #runningonall4s #fyp #atheltes #athletesoftiktok

♬ original sound - outsiderX

Έτσι, οι "τετραγωνικές" ασκήσεις βελτιώνουν όχι μόνο τη δύναμη και την ευκινησία, αλλά και τον συντονισμό, επειδή στοχεύουν σε μια ομάδα μυών "που ονομάζονται συλλογικά τετράποδοι μύες, απαραίτητοι για τη γενική σταθερότητα του σώματος και την επίτευξη πολλών καθημερινών κινήσεων", προσθέτει ο εκπαιδευτής.

Αυτή η μυϊκή ομάδα περιλαμβάνει τον τετρακέφαλο (μύες στο μπροστινό μέρος του μηρού), τον τετρακέφαλο οσφυϊκό (στο κάτω μέρος της πλάτης), τον τρικέφαλο (στις γάμπες) και τον τετρακέφαλο μηριαίο (στους μηρούς). "Αυτοί οι μύες συμβάλλουν στη σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης και στην πλάγια κίνηση, στην έκταση του γόνατος και στην ανύψωση των ποδιών, καθώς και στον έλεγχο του αστραγάλου και στην κίνηση του ποδιού", εξηγεί ο Tomi Akande .

Τι είναι οι "τετραγωνικές ασκήσεις"

Μεταξύ των ασκήσεων/κινήσεων που πρέπει να εκτελεστούν στο Quadrobics, ας αναφέρουμε το περπάτημα στα τέσσερα, πολύ δημοφιλές στους εκπαιδευτές: "Προχωράμε στα χέρια και τα πόδια μιμούμενοι την κίνηση μιας αρκούδας". Αυτή η κίνηση από μόνη της μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη, τον συντονισμό και την ευκινησία εμπλέκοντας τον πυρήνα μας, τους ώμους και τα πόδια", λέει ο Tomi Akande.

Shutterstock

Μια άλλη βασική κίνηση είναι το περπάτημα σαν καβούρι, που περιλαμβάνει κάθισμα με τα χέρια σας πίσω, ανασήκωμα των γοφών και περπάτημα μπροστά και πίσω χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα πόδια σας για να δεσμεύσετε τους τρικέφαλους, τους ώμους και τον πυρήνα σας. Ή το περπάτημα του γορίλα, που αποτελείται από την κίνηση σε "βαθύ κάθισμα", με τα χέρια σας να αγγίζουν το έδαφος για να μιμηθείτε έναν γορίλα. "Αυτές οι ασκήσεις στοχεύουν στα πόδια, τους γλουτούς και το πάνω μέρος του σώματος», συνεχίζει ο προπονητής.

Τέλος, ας αναφέρουμε το lizard walk που είναι πολύ δύσκολο. "Προχωρήστε προς τα εμπρός σε μια θέση σανίδας, φέρνοντας το ένα γόνατο στον αγκώνα σας ενώ μετακινείτε το αντίθετο χέρι προς τα εμπρός. Αυτή η πολύπλοκη κίνηση δουλεύει τον κορμό, τους ώμους και τα πόδια, βελτιώνοντας τον συνολικό συντονισμό του σώματος", εξηγεί ο Tomi Akande.

Ένα αστείο και δωρεάν άθλημα

Μερικές από αυτές τις κινήσεις, ας το παραδεχτούμε, είναι αρκετά δύσκολο να τις εκτελέσεις, ειδικά αν δεν είσαι πολύ αθλητικός και ο οργανισμός σου δεν έχει συνηθίσει. Οι τετραγωνικές ασκήσεις έχουν επίσης ένα σημαντικό πλεονέκτημα: μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στη ρουτίνα σας.

"Είναι ένα τόσο ευέλικτο άθλημα και μια ιδιαίτερη γυμναστική. Αυτός είναι ο λόγος που έγινε δημοφιλές. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις κινήσεις ανάλογα με το επίπεδό σας και τους στόχους σας", τονίζει ο Tomi Akande. Τέλος, να θυμάστε ότι το Quadrobic δεν απαιτεί εξοπλισμό, εκτός από πιθανώς ένα στρωματάκι pilates. Το σωματικό σας βάρος είναι αρκετό.