Φρούτα & διατροφή: Ποια πρέπει να τρως το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ

Συμβουλές για τη βελτιστοποίηση αυτής της υγιεινής συνήθειας

Shutterstock

Υπάρχει το γνωστό ρητό που λέει ότι "ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα" - και πολύ σωστά, αλλά (αν δεν το ξέρεις) μόνο αν καταναλωθεί την κατάλληλη στιγμή. Οι διατροφολόγοι συμφωνούν ότι η καλύτερη στιγμή για την κατανάλωση φρούτων είναι εξίσου σημαντική με την ίδια την κατανάλωση, για να διασφαλιστεί ότι το σώμα αφομοιώνει όλα τα θρεπτικά συστατικά σωστά. Αν θέλετε να δώσετε μια διατροφική... ώθηση στην καθημερινή σας συνήθεια να καταναλώνετε φρούτα, υπάρχουν σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε.

Η σημασία της σωστής κατανάλωσης των φρούτων στη διατροφή

Η καλύτερη ώρα για να φάτε φρούτα

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, η καλύτερη ώρα για να φάτε φρούτα είναι λίγο πριν από τη δύση του ήλιου, καθώς με αυτό τον τρόπο η κατανάλωση προσαρμόζει τον φυσικό ρυθμό του οργανισμού, ο οποίος ευνοεί την καλύτερη πέψη και βελτιώνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Η κατανάλωση των σωστών φρούτων αυτήν τη στιγμή θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής - και να τον ακολουθήσετε - καθώς τα ευεργετικά τους αποτελέσματα μεγιστοποιούνται.

Γιατί δεν πρέπει να τρώτε φρούτα με άδειο στομάχι

Η κατανάλωση φρούτων με άδειο στομάχι, ειδικά ως το πρώτο γεύμα της ημέρας, μπορεί να προκαλέσει ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Για να ξεκινήσετε τη μέρα σας σε πιο ισορροπημένη βάση, σκεφτείτε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας μερικά λίπη ή πρωτεΐνες πριν καταναλώσετε φρούτα. Αυτό όχι μόνο βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, αλλά διασφαλίζει επίσης ότι τα επίπεδα ενέργειας διατηρούνται όλο το πρωί.

Επιπλέον υπάρχει κίνδυνος εάν καταναλώσετε φρούτα αμέσως μετά από ένα βαρύ γεύμα: Όταν οι θερμιδικές ανάγκες έχουν ήδη καλυφθεί, η φρουκτόζη θα μπορούσε να μετατραπεί σε αποθέματα λίπους που συσσωρεύονται για μελλοντική χρήση.

Shutterstock

Πώς να εντάξετε τα φρούτα στην καθημερινή διατροφή

Εάν θέλετε να διασφαλίσετε ότι καλύπτετε την απαραίτητη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών με συνέπεια από το μεσημέρι έως το βράδυ, πρέπει να λάβετε υπόψη το είδος των φρούτων που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας και ποιες ποικιλίες να διαλέξετε.

Το πρωί

Ξεκινήστε τη μέρα σας με μια έκρηξη ενέργειας και αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων φρούτων όπως μούρα, μπανάνες και εσπεριδοειδή πλούσια σε βιταμίνη C. Τα μήλα μπορεί επίσης να είναι μια καλή επιλογή για να ξεκινήσετε τη μέρα.

Το απόγευμα

Αυτή την ώρα, είναι προτιμότερο να επιλέγετε φρούτα που προάγουν την πέψη, για να μην κορεστούν στο σώμα πριν πάτε για ύπνο. Τα μήλα και τα αχλάδια, και τα δύο πλούσια σε φυτικές ίνες, είναι εξαιρετικές επιλογές για το απόγευμα.

Shutterstock

Το βράδυ

Εάν θέλετε να φάτε φρούτα μετά το δείπνο, επιλέξτε ποικιλίες που ενδεχομένως βοηθούν στον ύπνο. Τα κεράσια, τα ακτινίδια περιέχουν μελατονίνη, μια απαραίτητη ορμόνη για τη ρύθμιση του κύκλου του ύπνου αλλά και τον πιο καλό ύπνο γενικότερα.

** Θυμηθείτε να προτιμάτε την κατανάλωση τοπικών και εποχικών φρούτων για να λάβετε όλες τις βιταμίνες χωρίς πρόσθετα χημικά. Για παράδειγμα, οι μπανάνες, που είναι διαθέσιμες όλο τον χρόνο, παρέχουν κάλιο, άριστο για την υγεία της καρδιάς, και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την αύξηση της ενέργειας, γεγονός που τις κάνει ένα πολύ καλό συμπλήρωμα στην καθημερινή διατροφή.