8 βασικά λάθη που κάνεις σίγουρα και δεν χάνεις βάρος

Δύο ειδικοί στη διατροφή εξηγούν τι πάει στραβά στο αδυνάτισμα

Unsplash

Ο χρυσός κανόνας για να χάσετε βάρος με υγιεινό και αποτελεσματικό τρόπο είναι να συμβουλεύεστε πάντα έναν ειδικό διατροφής, που θα δημιουργήσει με βάση τις ανάγκες και τις συνήθειές σας το δικό σας προσωπικό πρόγραμμα αδυνατίσματος.

Ωστόσο, όταν πρόκειται να χάσουμε μόνο 3 ή 4 κιλά, είναι σχετικά συνηθισμένο να μην πηγαίνουμε σε διατροφολόγο και να προσπαθούμε να χάσουμε βάρος μόνοι μας, εφαρμόζοντας ορισμένα κόλπα που θεωρούμε δεδομένο ότι πιάνουν - την περισσότεες φορές χωρίς αποτέλεσμα.

Η Mireia Cabrera, διαιτολόγος-διατροφολόγος στη Βαρκελώνη και η Dr Paula Rosso, ειδική σε θέματα διατροφής μάς αναλύουν 8 βασικά λάθη που κάνουμε σίγουρα και δεν χάνουμε βάρος.

8 βασικά λάθη που κάνεις σίγουρα και δεν χάνεις βάρος

Τρώμε πρωινό χωρίς ψωμί

Είναι, ίσως, το πιο συνηθισμένο λάθος, αν και αρκεί να δούμε τις δίαιτες που προτείνουν πολλοί διατροφολόγοι για να διαπιστώσουμε ότι η προσθήκη μιας φέτας ψωμιού στο πρωινό είναι μια υγιεινή εναλλακτική για να έχετε ενέργεια και να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Unsplash

Όπως εξηγεί η Mireia Cabrera, «περισσότερο από το να μην τρώμε ψωμί, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το ζυμωτό και το ψωμί ολικής αλέσεως είναι καλύτερα». Η Paula Rosso επισημαίνει ότι αν όλη τη μέρα πρόκειται να έχουμε ένα ελαφρύ γεύμα, ένα σνακ και ένα ελαφρύ δείπνο, μπορούμε να έχουμε ένα σταθερό πρωινό «με ένα μείγμα υδατανθράκων, υγιεινών λιπαρών και πρωτεϊνών».

Επιλέγουμε ελαφριές τροφές

Είναι ένα άλλο σύνηθες λάθος που γίνεται, ειδικά στο πρωινό, είναι να τείνουμε να αποφεύγυομε το βούτυρο, τις μαρμελάδες, τα τυριά, νομίζοντας ότι έτσι θα χάσουμε ευκολότερα βάρος. «Είναι λάθος να επιλέγουμε ελαφριά τρόφιμα νομίζοντας ότι είναι όλα χαμηλά σε ζάχαρη, λιπαρά και έχουν λίγες θερμίδες. Πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τις διατροφικές πληροφορίες τους, γιατί συνήθως είναι εξίσου κακές με τις μη ελαφριές», λέει η Rosso.

Τρώμε λίγο και δεν επιλέγουμε χορταστικές τροφές

Το να θέλετε να χάσετε κιλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να πεινάσετε, πόσω μάλλον να τιμωρείτε τον εαυτό σας τρώγοντας πολύ λίγο. «Αυτό μας κάνει να μπαίνουμε σε κύκλους απαγορεύσεων και ενοχών που δεν είναι υγιείς για το μυαλό μας», επισημαίνει η Cabrera. Επομένως, το κλειδί δεν είναι να τρώτε λίγο, αλλά να επιλέγετε τροφές που χορταίνουν χωρίς να παρέχουν πολλές θερμίδες. Ένα παράδειγμα; Αβγά, χούμους με λαχανικά, μήλα...

Unsplash

Παραλείπουμε γεύματα

Για να αδυνατίσετε δεν χρειάζετε να παραλείπετε γεύματα ή να τρώτε πολύ λίγο. Όπως εξηγεί η ειδικός, αν το κάνουμε αυτό θα έχουμε σίγουρα το αντίθετο αποτέλεσμα. «Αν περιορίσετε τις θερμίδες και τρώτε πολύ λίγο, το σώμα θα συνειδητοποιήσει αυτό τον μηχανισμό και θα προσπαθήσει με λίγες θερμίδες να επιβιώσει. Μόλις, όμως, προσληφθούν περισσότερες θερμίδες, συσσωρεύονται.

Για να χάσετε βάρος, πρέπει να αντισταθμιστεί η χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων και να αυξηθεί η σωματική δραστηριότητα και ο μεταβολισμός, ώστε να καταναλωθεί περισσότερη ποσότητα. Πρέπει να τρώτε λιγότερο, αλλά επίσης δεν χρειάζεται να λιμοκτονήσετε!», λέει η Rosso.

Κάνουμε νηστεία μέχρι το βράδυ

Η απώλεια βάρους συνεπάγεται μείωση θερμίδων που, αναπόφευκτα, έστω και μόνο ψυχολογικά, μπορεί να προκαλέσει αίσθημα πείνας. Γι' αυτό είναι σημαντικό να εισάγουμε ορισμένες συνήθειες ώστε η αλλαγή να είναι προοδευτική και να επιτρέπει την ορθολογική κατανάλωση των γευμάτων.

Ως εκ τούτου, η Rosso συμβουλεύει να κάνετε γεύματα πριν από το δείπνο με υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης για να φτάσετε χορτασμένοι στο βραδινό. «Πολλές φορές, στο δείπνο γίνονται τα περισσότερα λάθη,. Εάν είστε όλη μέρα νηστικοί, είναι βέβαιο πως θα φάτε όχι μόνο περισσότερο αλλά και ανθυγιεινότερα», επισημαίνει.

Δεν τηρούμε τις ίδιες ώρες στα γεύματα

Η απώλεια βάρους δεν είναι μόνο θέμα μείωσης θερμίδων αλλά και καλών συνηθειών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Mireia Cabrera επιμένει στη σημασία, ειδικά όσον αφορά στον έλεγχο της πείνας μεταξύ των γευμάτων, τα πλήρη και χορταστικά πιάτα αλλά και οι τακτικές ώρες που τρώμε, καθώς και ενός εβδομαδιαίου προγραμματισμού.

Unsplash

Παραλείπουμε το βραδινό

Η παράλειψη γευμάτων είναι ένα άλλο κοινό λάθος, ειδικά του βραδινού. Ένα πιάτο με πρωτεϊνη και σαλάτα θα σας χορτάσει και δεν θα ξυπνήσετε το επόμενο πρωί πεινασμένοι. Επιπλέον, θα σας βοηθήσει να μην... κάνετε νυχτερινές ατασθαλίες.

Τρώμε μόνο φρούτα ή σαλάτα για βραδινό

Είναι ένα άλλο κλασικό λάθος όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος και που συνήθως δεν αποδίδει είναι να τρώμε μόνο φρούτα ή σαλάτα το βράδυ. Όπως επισημαίνει η Cabrera, αν το κάνουμε αυτό προκαλούμε αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

Η Rosso λέει ότι αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο στην περίπτωση των ανθρώπων που τρώνε πολύ άτακτα γεύματα, αλλά εάν έχουμε μια τακτική διατροφή, τρώγοντας φρούτα για δείπνο δεν πρόκειται να επιτύχουμε απώλεια βάρους, επειδή τα φρούτα έχουν υδατάνθρακες που θα αυξήσουν τον γλυκαιμικό δείκτη. «Εξαρτάται επίσης από τον τύπο του φρούτου, καθώς το θερμιδικό φορτίο μπορεί να ποικίλλει, επειδή η περιεκτικότητα στα φρούτα είναι διαφορετική!»