Θρόμβωση στο στομάχι: Τα 5 σημάδια που αγνόησε ο Νίκος Μουτσινάς και τελικά τον έστειλαν νοσοκομείο

Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να προσπεράσεις

Με αφορμή την πρόσφατη νοσηλεία του Νίκου Μουτσινά στο νοσοκομείο Υγεία, λόγω θρόμβωσης στο στομάχι (δείτε εδώ περισσότερα για το τι ακριβώς συνέβη στον παρουσιαστή) το Youweekly.gr έψαξε και σας αποκαλύπτει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για κάτι που μπορεί να συμβεί ανά πάσα ώρα και στιγμή στον καθένα μας..

Τα συμπτώματα, η αντιμετώπιση και η πρόληψη για την αποφυγή μιας τέτοιας δυσάρεστης κατάστασης...

Τι είναι η θρόμβωση στο στομάχι

Η θρόμβωση στο στομάχι είναι μια κατάσταση κατά την οποία σχηματίζεται θρόμβος αίματος στις φλέβες ή αρτηρίες, οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα το λεπτό ή παχύ έντερο. Αυτή η διακοπή της ροής του αίματος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, καθώς τα όργανα που επηρεάζονται από τη θρόμβωση δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, οδηγώντας σε ισχαιμία και ενδεχομένως σε νέκρωση του ιστού.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της θρόμβωσης μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή σταδιακά, ανάλογα με τη σοβαρότητα της απόφραξης. Κάποια από τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  1. Οξύς κοιλιακός πόνος: Συνήθως αισθάνεται σαν έντονος πόνος στο κέντρο της κοιλιάς, που δεν υποχωρεί εύκολα με παυσίπονα.
  2. Ναυτία και έμετος: Η θρόμβωση μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία, αναγούλες ή εμετό.
  3. Διάρροια ή δυσκοιλιότητα: Οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου μπορεί να είναι σημάδι της διαταραχής της κυκλοφορίας του αίματος.
  4. Απώλεια όρεξης και απώλεια βάρους: Οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν απώλεια όρεξης λόγω της δυσλειτουργίας του εντέρου.
  5. Αίμα στα κόπρανα: Εάν η θρόμβωση έχει οδηγήσει σε ισχαιμία ή νέκρωση του εντερικού ιστού, μπορεί να υπάρξει αιμορραγία.

Αντιμετώπιση της θρόμβωσης στο στομάχι

Η θρόμβωση στο στομάχι είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση. Η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο της θρόμβωσης και τη γενική κατάσταση του ασθενούς. Οι κύριες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Φαρμακευτική θεραπεία: Σε ήπιες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντιπηκτικά φάρμακα για να διαλυθεί ο θρόμβος και να αποτραπεί η δημιουργία νέων θρόμβων. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη ρύθμιση της πήξης του αίματος και τη βελτίωση της ροής.
  • Χειρουργική επέμβαση: Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, όταν υπάρχει σημαντική απόφραξη ή ισχαιμία, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική αφαίρεση του θρόμβου ή, σε ακραίες περιπτώσεις, μέρους του εντέρου που έχει υποστεί βλάβη.
  • Ενδαγγειακές διαδικασίες: Οι τεχνικές επεμβάσεις, όπως η θρομβόλυση, χρησιμοποιούνται για την απευθείας διάλυση του θρόμβου μέσω καθετήρα.

Πρόληψη και τι πρέπει να προσέχεις

Η πρόληψη της θρόμβωσης είναι κρίσιμη, ιδίως για άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Ακολουθούν ορισμένα μέτρα πρόληψης:

  • Διατροφή: Μια ισορροπημένη διατροφή με χαμηλά λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες βοηθά στη διατήρηση υγιούς κυκλοφορίας του αίματος.
  • Άσκηση: Η τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος.
  • Έλεγχος του σωματικού βάρους: Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και θρόμβωση.
  • Κατάλληλη διαχείριση των υποκείμενων παθήσεων: Η αρτηριακή υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης πρέπει να ελέγχονται με φαρμακευτική αγωγή και κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχουν συμπτώματα που υποδηλώνουν θρόμβωση στο στομάχι, πρέπει να ζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια, καθώς η καθυστέρηση στη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως σήψη και νέκρωση του εντέρου.