5+1 τροφές που δεν πρέπει να τρως μετά τις 18:00 αν θες να χάσεις βάρος

Πότε είναι καλύτερο να τρώς το τελευταίο σου γεύμα;

Στην Ελλάδα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί μπορούν να καταναλώσουν το τελευταίο τους γεύμα ακόμα και μετά τις 10 μ.μ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σκανδιναβικές χώρες δειπνούν το αργότερο μέχρι τις 7 το απόγευμα. Μια τέτοια συνήθεια φαίνεται να είναι καλύτερη τόσο για την υγεία, όσο και για την σιλουέτα όσων θέλουν να χάσουν βάρος.

Η κατανάλωση ποσότητας φαγητού αργά το βράδυ διαταράσσει τον ύπνο και εμποδίζει την απώλεια βάρους

Ωστόσο, επειδή για τους περισσότερους τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μειώνονται τις βραδινές ώρες, επηρεάζεται η διαδικασία της καύσης των θερμίδων. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ διαταράσσει συχνά τους κιρκάδιους ρυθμούς, επηρεάζοντας το μεταβολισμό και συνεπώς τον έλεγχο του βάρους μας. Υπάρχουν μάλιστα ορισμένες τροφές που είναι σημαντικός να μην καταναλώνονται μετά τις 18:00, για να διασφαλισθεί η ποιότητα του ύπνου μας και να μην επιβαρύνεται το πεπτικό μας σύστημα.

Οι τροφές που δεν πρέπει να τρως μετά τις 18:00 αν θες να χάσεις βάρος και να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου

Τηγανητά φαγητά

Τα τηγανητά φαγητά είναι γνωστό ότι πρέπει να αποφεύγονται γενικά, τόσο για την υγεία μας όσο και για τη διατήρηση του βάρους μας. Προκαλούν διάφορα πεπτικά προβλήματα που το βράδυ μπορεί να διαταράξουννν τον ύπνο. Επιλέξτε πιο ήπιες μεθόδους μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο ή τον ατμό.

Λιπαρά και ώριμα τυριά

Gorgonzola, taleggio, mascarpone, brie, camembert... Ενώ γνωρίζουμε ότι τα υπέροχα αυτά τυριά είναι απόλαυση για πολλούς, το πεπτικό μας σύστημα έχει άλλη άποψη... Τα τρόφιμα αυτά μπορεί να χρειαστούν έως και 5 ώρες για να αφομοιωθούν. Επιλέξετε φρέσκα τυριά με χαμηλά λιπαρά.

Λιπαρά κρέατα

Τα λιπαρά κρέατα είναι αρκετά βαριά για βραδινό. Προτιμήστε άπαχα κρέατα όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα, μικρές μερίδες όσπρια ή αυγά.

Παγωτό

Αυτή η αγαπημένη απόλαυση, περιέχει μεγάλη ποσότητα θερμίδων. Επιπλέον, τα σάκχαρα προκαλούν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Αποφύγετε το παγωτό τις βραδινές ώρες και επιλέξτε σορμπέ χωρίς ζαχάρη ή ακόμη καλύτερα φρέσκα φρούτα εποχής.

Πικάντικο φαγητό

Τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν όχι μόνο να προκαλέσουν δυσπεψία, αλλά και να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος, καθιστώντας πιο δύσκολο τον ύπνο . Αποφύγετε το πιπέρι και το τσίλι και προτιμήστε άλλα αρωματικά βότανα όπως μαϊντανό, φασκόμηλο, ρίγανη, δεντρολίβανο και βασιλικό.

Λάχανο

Πλούσιο σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, το λάχανο χρειάζεται όμως πολύ χρόνο για να χωνευτεί: έως και 5 ώρες. Το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι χρειάζονται επίσης πολύ χρόνο και μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα. Εννοείται πως είναι θρεπτικά και τα θέλουμε στην διατροφή μας, απλά αποφύγετε να τα καταναλώσετε βράδυ.

Πότε είναι η καλύτερη ώρα για δείπνο;

Δεν είναι πάντα εύκολο να διατηρείς ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής. Ωστόσο, το να τρως το βραδινό σου τρεις ώρες πριν πας για ύπνο είναι μια συνήθεια που πραγματικά αξίζει να υιοθετήσετε, μιας και η ποιότητα του ύπνου σου επηρεάζεται από την ευκολία της πέψης. Είναι μάλιστα επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το φαγητό μετά τις 9 το βράδυ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.