Λίμπιντο: 5 φυσικοί τρόποι για να την απογειώσεις και η θεραπεία που έκανε διάσημη ηθοποιός για να νιώσει και πάλι ποθητή

Η πεσμένη ερωτική διάθεση έχει αντίκτυπο στη συνολική μας ευεξία

Shutterstock

Πώς είναι η σεξουαλική σας ζωή; Ξέρουμε, είναι μια τολμηρή ερώτηση, αλλά είναι πολύ σημαντικό να αναρωτηθείτε. Είτε έχετε σύντροφο είτε όχι, η σεξουαλική σας υγεία είναι απίστευτα σημαντική για τη συναισθηματική και σωματική σας ευεξία. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τη λίμπιντο…

Η λίμπιντο καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τεστοστερόνη. Ως γυναίκες, έχουμε φυσικά τεστοστερόνη στο σώμα μας, αλλά τα επίπεδά μας μπορεί να πέφτουν καθώς γερνάμε και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική μας ορμή.

Ίσως σας παίρνει περισσότερο χρόνο για να διεγερθείτε, ή μπορεί να έχετε αυξημένη ξηρότητα ή το σεξ να γίνει κάτι δυσάρεστο για εσάς. Αν κάτι από αυτά σας φαίνεται οικείο, δεν έχετε παρά να δείτε 5 φυσικούς τρόπους που θα απογειώσουν τη λίμπιντό σας.

Αύξησε τη λίμπιντό σου με φυσικό τρόπο

Shutterstock

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το χαμηλό σεξουαλικό ενδιαφέρον από μόνο του δεν είναι διαταραχή. Εκτός κι αν σας προκαλεί στενοχώρια. Αν, λοιπόν, σας ενοχλεί η απώλεια της αίσθησης της απόλαυσης ή αν ανησυχείτε για την σχέση σας και την αντίδραση του συντρόφου σας, υπάρχουν 5 πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε τη σεξουαλική σας ορμή με φυσικό τρόπο.

Κοιμηθείτε καλά

Η κούραση είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο τα ζευγάρια δεν κάνουν σεξ. Ο ύπνος και η λίμπιντο συνδέονται σε μεγάλο βαθμό. Εάν ο ύπνος σας δεν είναι καλός, η επιθυμία σας για σεξ θα πέσει. Ο ύπνος μπορεί να επηρεαστεί από τη μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, καθώς αυτές οι ορμονικές διακυμάνσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε άβολες νυχτερινές εφιδρώσεις και διαταραγμένες συνήθειες ύπνου.

Φροντίστε τη διατροφή σας

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε μια ισορροπήμένη διατροφή, αποφεύγοντας τα βαριά γεύματα και ειδικά το βράδυ, αλλά και το πολύ αλκοόλ που μειώνει τη διάθεση για σεξουαλική επαφή. Μια ισορροπημένη διατροφή, που στηρίζεται στο μεσογειακό πλάνο, είναι ιδανική.

Μάλιστα μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας τροφές που ενισχύουν τη λίμπιντο, όπως θαλασσινά, λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί, κόκκινο κρασί, σοκολάτα, ενώ και συγκεκριμένα φρούτα βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Δοκιμάστε τα σταφύλια, καρπούζι, μήλα, φράουλες και βάλτε στην καθημερινότητά σας το κακάο, το σαφράν, το μοσχοκάρυδο, το αβοκάντο και τα αγβά που συντελούν στην αύξηση της ερωτικής διάθεσης.

Shutterstock

Κάντε κάποιο σπορ

Αυτό φυσικά δεν έχει να κάνει μόνο με την εικόνα σας και τη σεξουαλική σας διάθεση αλλά και με την υγεία σας γενικότερα. Δοκιμάστε, γιόγκα, πιλάτες ή κάποιο σπορ, καθώς η τακτική άσκηση συμβάλλει στη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας στον οργανισμό, καθώς και υγιούς σωματικού βάρους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της λίμπιντο.

Σημειώστε ότι η τεστοστερόνη είναι αυτή που δημιουργεί σεξουαλική ορμή τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Τώρα, οι άντρες χρειάζονται πολύ υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης για να διατηρήσουν τη λίμπιντο από τις γυναίκες. Και μερικές γυναίκες χρειάζονται περισσότερη τεστοστερόνη από άλλες για να νιώσουν σεξουαλικό ενδιαφέρον. Η τακτική σωματική δραστηριότητα θα σας βοηθήσει να την αυξήσετε και κατ' επέκταση και τη λίμπιντο.

Μειώστε το άγχος

Η ανησυχία για την οικογένεια, την πληρωμή των λογαριασμών ή την καριέρα κυριαρχούν στη ζωή όλων μας. Το καθημερινό άγχος μάς καταβάλλει και μας αποσυντονίζει από τη διάθεση για σεξ. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να βελτιώσετε το άγχος και να προσπαθήσετε να διαχειριστείτε όσο το δυνατόν καλύτερα τις διάφορες αναποδιές τη καθημερινότητας.

Διαλογισμός, γιόγκα αλλά και ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε καλύτερα και κατ' επέκταση να ξαναβρείτε τη χαμένη σας διάθεση και όσον αφορά στη σεξουαλική επαφή. Το μυαλό σας χρειάζεται να συντονιστεί με το σώμα σας για να πετύχετε την αύξηση της λίμπιντο.

Shutterstock

Αναθερμάνετε την σχέση σας

Η επιθυμία υπάρχει ως μέρος μιας σχέσης, όχι κάτι ξεχωριστό από αυτήν. Μερικές φορές, η χαμηλή σεξουαλική ορμή δείχνει ότι υπάρχουν δυσκολίες στην σχέση ή ότι έχει φθαρεί. Ή μπορεί να σημαίνει ότι εσείς και ο σύντροφός σας έχετε ξεχάσει να ανανεώσετε αυτό που σας έδενε αρχικά.

Το βλέμμα, η κουβέντα, μια αγκαλιά, ένα φιλί, ένα άγγιγμα θα βοηθήσουν στην επανασύνδεση και θα "αντικαταστήσουν" προσωρινά το σεξ, μέχρι να βελτιωθεί η οικειότητα και εκ νέου να δείτε τη μεταξύ σας σχέση με διαφορετικό μάτι. Θα παρατηρήσετε ότι σιγά-σιγά θα βελτιωθεί η σεξουαλική σας ορμή και θα δείτε ξανά τον σύντροφό σας με άλλο μάτι. Στα plus, και ένα χαλαρωτικό μασάζ που θα σας φέρει πιο κοντά.

Τι είναι η θεραπεία τεστοστερόνης που έκανε η Kate Winslet


H 48χρονη πρωταγωνίστρια του "Τιτανικού" αποκάλυψε μια προσωπική λεπτομέρεια για την ιδιωτική της ζωή, κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης εμφάνισης στο podcast "How to Fail" με την Elizabeth Day. Η Kate Winslet απάντησε σε έναν ακροατή σχετικάμε τη διάθεση για σεξ: "Μερικές φορές οι γυναίκες θα έχουν μια πραγματική πτώση στη λίμπιντο επειδή μπορεί να συμβαίνουν πράγματα με τον θυρεοειδή τους. Μπορεί επίσης να συμβαίνουν πράγματα με τα επίπεδα τεστοστερόνης".

"Πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν αυτό, αλλά οι γυναίκες έχουν τεστοστερόνη στο σώμα τους και μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Λοιπόν, μόλις πέσουν τα επίπεδα πρέπει να την αντικαταστήσεις, και αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει και θα νιώσεις ξανά σέξι", είπε η Winslet.

"Ελέγξτε τα επίπεδα του θυρεοειδούς σας και τα επίπεδα τεστοστερόνης σας επίσης, γιατί αυτά θα μπορούσαν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στο πώς νιώθετε, κάτι που δεν είναι δικό σας λάθος", συμπλήρωσε. "Τα σώματά μας είναι περίεργα και συμπεριφέρονται με παράδοξους τρόπους, ειδικά όσο μεγαλώνουμε. Έτσι, μπορεί να υπάρξει μια πτώση στα ορμονικά επίπεδα, που στην πραγματικότητα είναι αυτό που φταίει περισσότερο από ό,τι νομίζετε στο πώς αισθάνεστε όταν κάνετε σεξ με τον φίλο σας"

Σημείωση: Η θεραπεία αύξησης τεστοστερόνης (TRT), γίνεται με συνταγογράφηση από ειδικό ιατρό, μετάαπό εξετάσεις και διατίθεται σε μορφές από χάπια και ενέσεις μέχρι κρέμες και επιθέματα ενώ μπορεί πράγματι να ενισχύσει τη σεξουαλική διάθεση σε ορισμένες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με έρευνα του 2019, που έδειξε ότι η τεστοστερόνη "αύξησε σημαντικά τη σεξουαλική επιθυμία" και βελτίωσε κατά πολύ τη λίμπιντο. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται συμβουλή γιατρού.

.