Το τραγούδι που απέρριψε η Βουγιουκλάκη και έκανε «φίρμα» την Μαρινέλλα

Το μεγάλο λάθος αποκαλύφθηκε 55 χρόνια μετά

NDPPHOTO

Ένα τραγούδι που απέρριψε η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν αυτό που εκτόξευσε την καριέρα της Μαρινέλλας, το 1969. Τότε, η ερμηνεύτρια ήταν ήδη γνωστή, ωστόσο μέσα από το διάσημο κομμάτι «Σταλιά – Σταλιά», η Μαρινέλλα μεταμορφώθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο διαχρονικά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Δείτε επίσης: Μαρινέλλα: Σημαντική εξέλιξη για την υγεία της – «Χθες το βράδυ είχε μια επιληπτική κρίση»

Η ιστορία του τραγουδιού που έκανε «φίρμα» την Μαρινέλλα

Το συγκεκριμένο τραγούδι το είχε γράψει ο Γιώργος Ζαμπέτας και, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, το είχε δώσει πρώτα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη η οποία το απέρριψε. Σύμφωνα με την βιογραφία του μεγάλου συνθέτη, «Γιώργος Ζαμπέτας – Βίος και Πολιτεία», η εθνική μας σταρ μετάνιωνε την απόφασή της να απορρίψει το τραγούδι για το υπόλοιπο της ζωής της, βλέποντας την τεράστια επιτυχία του τραγουδιού και την μοναδική εκτέλεση της Μαρινέλλας.

Όπως αφηγείται ο Γιώργος Ζαμπέτας, μέσα από τα δικά του λόγια: «Μου είχε δώσει στίχους ο Διονύσης Τζεφρώνης, και προσπαθούσα στο σπίτι να φτιάξω το τραγούδι “Σταλιά-Σταλιά”, αλλά δεν μπορούσα. Είχα κάτι εισιτήρια φρη-ουάν και είπα να αλλάξω αέρα. Φεύγω λοιπόν για Λονδίνο.

Φτάνοντας εκεί, μπήκα σε ένα ταξί για το ξενοδοχείο, και ενώ πηγαίναμε, το ταξί άρχισε να κάνει έναν παράξενο θόρυβο: “Ντούπι-ντάπα, ντούπι-ντάπα”. Ακούγοντας αυτούς τους ήχους, μου ήρθε ξαφνικά η έμπνευση. Έβγαλα το μπουζούκι από τη θήκη και άρχισα να παίζω συνοδεύοντας το θόρυβο του αυτοκινήτου. Αυτό ήταν! Είχα βρει το μοτίβο. Φτάνοντας στο ξενοδοχείο, αμέσως έβγαλα το μαγνητόφωνο και έγραψα την εισαγωγή και στη συνέχεια το υπόλοιπο τραγούδι. Έτσι γεννήθηκε το “Σταλιά-Σταλιά”, στο Λονδίνο το 1967».

Το τραγούδι «Σταλιά – Σταλιά»:

Στη συνέχεια, ο Ζαμπέτας θυμάται τη συνεργασία του με τον Κώστα Καραγιάννη για την ταινία της Βουγιουκλάκη, «Το κορίτσι του Λούνα Παρκ», στην οποία θα συμμετείχε και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ. «Ο Καραγιάννης με κάλεσε για να γράψω τραγούδια για την Αλίκη. Έτσι, μπήκαμε στο στούντιο για να ετοιμάσουμε το “Σταλιά-Σταλιά”. Εκείνη τη μέρα, είχε έρθει και η Μαρινέλλα, άκουγε τα τραγούδια μας και έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον».

«Αφού τελειώσαμε την ορχήστρα, περιμέναμε την Αλίκη να τραγουδήσει το κομμάτι. Όταν της το έπαιξα, γύρισε και μου είπε: “Αυτό να το πει ο Καζαντζίδης, όχι εγώ”. Εκείνη τη στιγμή, έμεινα άφωνος. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι το απέρριψε. Ήμουν απογοητευμένος.

Αφού η Βουγιουκλάκη έφυγε, πλησίασε η Μαρινέλλα και μου είπε στ’ αυτί: “Να το πω εγώ αυτό το τραγούδι;”. Επειδή τη γνώριζα και την αγαπούσα, της απάντησα: “Πες το, όπως θέλεις”. Πήγα σπίτι και λίγο αργότερα με κάλεσαν να ακούσω το αποτέλεσμα. Μόλις το άκουσα, δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο γλυκά το είχε πει. Ήταν συγκλονιστικό. “Μπράβο ρε Μαρινέλλα”, της είπα, “μπράβο”».