Παύλος Χαϊκάλης: Η άνοδος και η πτώση του ηθοποιού - Πού βρίσκεται σήμερα και ποιες οι σχέσεις του με τον Πέτρο Φιλιππίδη

Η δημόσια συγγνώμη του Γιώργου Λιάγκα στον ηθοποιό

Φωτογραφία: NDP Photo Agency

Ο Παύλος Χαϊκάλης, γνωστός για το υποκριτικό του ταλέντο, το οποίο έχει αποδείξει μέσα από πλήθος κινηματογραφικών, θεατρικών αλλά και τηλεοπτικών προβολών, αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό για τις ερμηνείες λόγω του γέλιου που χάριζε μέσα από τους ρόλους του.

Συγκεκριμένα, έγινε γνωστός, μεταξύ άλλων, μέσα από τον επιτυχημένο του ρόλο στις τηλεοπτικές σειρές Δύο ξένοι, Τα κορίτσια του Μπαμπά, Η πολυκατοικία, Πενήντα Πενήντα, Βέρα στο δεξί και στο θεατρικό έργο Ψέμα στο ψέμα με συμπρωταγωνιστή τον Πέτρο Φιλιππίδη.

NDP PHOTO - Ο Παύλος Χαϊκάλης στο θεατρικό "Ένα μωρό για τρείς"


Η πτώση του Παύλου Χαϊκάλη

Πως το κίνημα "Me Too" αποτέλεσε την αρχή του... τέλους

Το κίνημα "Me too" στον καλλιτεχνικό κόσμο ξεκίνησε το 2023 μετά από μια καταγγελία για ασέλγεια και τρεις καταγγελίες για απόπειρα ασελγείας εις βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη. Ο γνωστός ηθοποιός, μετά την παραμονή του στη φυλακή και στη συνέχεια την αποφυλάκιση του με όρους, πηγαινοερχόταν στο δικαστήριο, με τις καταγγέλλουσες να προσπαθούν να στηρίξουν τις καταθέσεις τους (δείτε εδώ τι κατέθεσαν οι μάρτυρες στο δικαστήριο).

Ύστερα, στο φως της δημοσιότητας ήρθαν περιστατικά παρενόχλησης, που στοχοποιούσαν για βίαιες συμπεριφορές κι άλλους μεγάλους καλλιτέχνες της υποκριτικής, όπως είναι ο Γιώργος Κιμούλης και ο Παύλος Χαϊκάλης.

NDP PHOTO - Ο Παύλος Χαϊκάλης σε εκδήλωση

Οι καταγγελίες για παρενόχληση

Η ηθοποιός Ηλιάνα Αραβή, με αφορμή το κίνημα "Me too", ήταν η πρώτη που ανέφερε το όνομα του Παύλου Χαϊκάλη. Οι δυο τους γνωρίστηκαν όταν εκείνη ήταν μαθήτρια στη σχολή που εκείνος δίδασκε. Στην καταγγελία της λοιπόν, αναφέρει ότι ο ηθοποιός εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη της ίδιας αλλά και των γονιών της επιχειρώντας να επωφεληθεί από τη θέση ισχύος που είχε απέναντί της.

Η ίδια, σε δήλωση της είχε περιγράψει την στιγμή που ο ηθοποιός είχε προσπαθήσει να την παρενοχλήσει: «Έγινα έξω φρενών γιατί ο ηθοποιός αυτός έκανε δηλώσεις και υποστήριζε τις γυναίκες που έκαναν τις καταγγελίες. Ήταν ευγενικός στην αρχή αλλά μετά έπαθα σοκ. Το είχα πει στους γονείς μου αλλά φοβόμουν να το πω στη σχολή. Μου έκανε μάθημα στη δραματική σχολή. Άρχισε να με φλερτάρει, αλλά ήταν διακριτικός στην αρχή. Με είχε πάει σε μια οντισιόν σε σήριαλ. Δεν με πήραν στη σειρά. Εκείνος συνέχισε να με φλερτάρει. Με πήρε τηλέφωνο ένα πρωί, αυνανιζόταν και ήθελε να συμμετέχω και εγώ. Μου είχαν κοπεί τα πόδια. Του είπα ότι δεν θέλω ότι σε βλέπω σαν πατέρα μου. Για μένα ήταν είδωλο. Έπαθα σοκ. Μετά από χρόνια έμαθα ότι το έκανε στη σχολή και σε άλλες κοπέλες» (δείτε εδώ τι απάντησε ο Παύλος Χαϊκάλης στις δηλώσεις της Ηλιάνας Αραβή).

Μετά την καταγγελία της Ηλιάνας Αραβή, το βήμα πήραν άλλα τέσσερα κορίτσια που ισχυρίζονται ότι ο ηθοποιός τους επιτέθηκε σεξουαλικά. Η πιο σοβαρή αποτέλεσε η υπόθεση της Χριστίνας, η οποία κατήγγειλε στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών ένα περιστατικό, το οποίο συνέβη την δεκαετία του ’80. Η ίδια, περιγράφει λεπτό προς λεπτό την συγκλονιστική στιγμή που ο γνωστός ηθοποιός προσπάθησε να ασελγήσει πάνω της.

Η ίδια, περιέγραψε τον εφιάλτη που έζησε στα χέρια του Παύλου Χαϊκάλη, ως εξής: «Γνώρισα τον Παύλο Χαϊκάλη στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν εκείνος είχε ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία και έκανε τα πρώτα του βήματα στον χώρο του θεάτρου, ενώ εγώ μόλις είχα τελειώσει τη δραματική σχολή και προσπαθούσα δειλά δειλά να ξεκινήσω την καριέρα μου. Γνωριστήκαμε μέσα από κοινών φίλων του θεατρικού χώρου και είχαμε μια φιλική σχέση επί δύο χρόνια ακόμα, χωρίς ποτέ να υπάρξει μεταξύ μας κανένας ερωτικός υπαινιγμός».

«Η εικόνα που είχα σχηματίσει για τον ως άνω αναφερόμενο ήταν ενός σεμνού ανθρώπου, χαμηλών τόνων, συνεσταλμένου και ταλαντούχου. Στο τέλος του δεύτερου καλοκαιριού της γνωριμίας μας, λίγο πριν αρχίσει η καινούρια θεατρική σεζόν και αφού είχε μεσολαβήσει ένα διάστημα 2-3 μηνών χωρίς επικοινωνία μεταξύ μας, μου τηλεφώνησε για να μου πει ότι είχε μετακομίσει σε ένα καλύτερο διαμέρισμα και με προσκάλεσε να πάω να το δω και να πούμε τα νέα μας. Έτσι και έγινε».

«Πήγα στο σπίτι του […] Έπειτα θέλησε να μου δείξει και το υπόλοιπο σπίτι, λέγοντάς μου παράλληλα ότι θα μπορούσε να με προτείνει για κάποιο ρόλο, αν του δινόταν η ευκαιρία. Με οδήγησε προς την κρεβατοκάμαρά του υποτίθεται για μου την δείξει. Με έπιασε από τους ώμους και με έριξε πάνω στο κρεβάτι. Εγώ σοκαρίστηκα, τον ρώτησα τι κάνει και προσπάθησα να ξεφύγω και να σηκωθώ αλλά με είχε ακινητοποιήσει, πέφτοντας επάνω μου και μου επιτέθηκε με άγριες ερωτικές διαθέσεις, λέγοντας μου ότι δεν μπορώ να φύγω όπως τον είχα κάνει, δείχνοντάς μου τη στύση του και προσπαθώντας να μου σηκώσει τη φούστα και να μου κατεβάσει το εσώρουχο. Εγώ ήμουν σε απόγνωση, τον παρακαλούσα να σταματήσει, επικαλέστηκα την φιλία 2 χρόνων που είχαμε και ότι έλεγα ότι αισθάνομαι πολύ άσχημα και με πονάει. Όμως εκείνος δεν πτοήθηκε, απαξίωσε τα συναισθήματά μου λέγοντας ότι όλες οι γυναίκες τα ίδια λένε, όμως άλλα θέλουν και συνέχιζε απτόητος να προσπαθεί να με βιάσει»

«Αντιστάθηκα όσο μπορούσα κι απέφυγα τον βιασμό, με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει πάνω στα ρούχα μου. Τότε απελευθερώθηκα από τα χέρια του κι έφυγα τρέχοντας. Αισθανόμουν πολύ άσχημα και φοβόμουν ότι θα κατηγορηθώ ότι το προκάλεσα εγώ επειδή πήγα σπίτι του, οπότε δεν προχώρησα σε καταγγελία και το αποσιώπησα»

Η δικαστική διαμάχη για την διαγραφή από το ΣΕΗ

Μετά τον πολυήμερο διασυρμό του, στις 22 Φεβρουαρίου του 2021 έλαβε από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) αντίγραφα των σε βάρος του καταγγελιών και σχετική πρόσκληση για την παροχή εξηγήσεων. Ο Παύλος Χαϊκάλης δια του συνηγόρου του Μανώλη Τρούλη προχώρησε σε μια δήλωση, μέσω της οποίας διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει παρενοχλήσει σεξουαλικά τις συγκεκριμένες γυναίκες που τον κατηγορούν (δείτε εδώ ολόκληρη τη δήλωση του).

Ο Παύλος Χαϊκάλης ύστερα, απομακρύνθηκε από τα social media και δεν προχώρησε σε άλλες δηλώσεις μέσα από τα ΜΜΕ. Όπως γράφουν δημοσιεύματα της εποχής, ο λόγος ήταν ότι δεν ήθελε να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη θέση του, όπως άλλωστε, τον συμβούλεψε και ο δικηγόρος του.

Η υπόθεση διαγραφής του Πέτρου Φιλιππίδη, του Γιώργου Κιμούλη και του Παύλου Χαϊκάλη από το ΣΕΗ άνοιξε ξανά το 2022, προκειμένου να παρθεί η οριστική απόφαση. Ο ηθοποιός λοιπόν, είχε ζητήσει από τον Σπύρο Μπιμπίλα να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισής του, με τον πρόεδρο του ΣΕΗ να παρεμβαίνει στην εκπομπή για να ξεκαθαρίσει το τοπίο (δείτε εδώ ολόκληρο τη συνεδρίαση).

Που βρίσκεται σήμερα ο ηθοποιός

Ο Παύλος Χαϊκάλης πλέον περνά μια ήσυχη ζωή στο Κατάκολο Ηλείας, όπου έχει μετακομίσει εδώ και κάποια χρόνια. Περνάει την μέρα ασχολούμενος με τον κήπο του, το διάβασμα και το ποδήλατο, ενώ, οι πηγές εσόδων του προέρχονται από την σύνταξη του και από κάποια χρήματα που είχε από το παρελθόν. Ενώ, ο ηθοποιός, ασχολείται πολύ ενεργά με την Αστρολογία και τις αστρολογικές προβλέψεις.

NDP PHOTO - Ο Παύλος Χαϊκάλης στον δρόμο

Η δημόσια συγγνώμη του Γιώργου Λιάγκα στον Παύλο Χαϊκάλη

Ο Γιώργος Λιάγκας, σήμερα, 01/10, στην εκπομπή "Το Πρωινό" του ΑΝΤ1, είχε ως καλεσμένο μετά από πολλά χρόνια, τον Παύλο Χαϊκάλη, στον οποίο, ζήτησε μια δημόσια συγγνώμη για όλα όσα είχαν ειπωθεί στην εκπομπή την περίοδο που είχαν βγει οι καταγγελίες σε βάρος του.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Λιάγκας είπε: «Σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Πριν σε ρωτήσω, επίτρεψέ μου να πω δύο πράγματα δημόσια. Έχουν περάσει οι σχέσεις μας δια πυρός και σιδήρου. Μας τιμούσες, και όσο ήμουν με τη Φαίη, και όσο ήμουν μόνος μου, με συνεντεύξεις. Πάντα έλεγα και εξακολουθώ να το λέω ότι είσαι από τους κορυφαίους δύο τρεις κορυφαίους ηθοποιούς στην Ελλάδα και το ταλέντο σου είναι σπάνιο.
Όταν μπήκες στο μάτι του κυκλώνα αδίκως εν πολλοίς, διότι δεν κατηγορήθηκες ποτέ για κάτι σε επίπεδο δικαιοσύνης. Σε πήρε και εσένα η μπάλα του metoo. Σε ό,τι με αφορά, στην κριτική που έκανα τότε, με μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα πιο έντονη απ' ό,τι θα έπρεπε, σε αδίκησα κι εγώ. Θέλω να το πω δημόσια γιατί το αισθάνομαι βάρος. Ποτέ δεν αμφισβήτησα το ταλέντο και την αξία σου. Όμως ίσως σε αδίκησα σε επίπεδο κριτικής, στην εποχή που το metoo ήταν στην κορωνίδα όλων των ειδήσεων. Ήθελα χρόνια να το πω δημόσια».

Στα λόγια αυτά, απάντησε ο Παύλος Χαϊκάλης: «Ναι μεν δέχομαι αυτό το "συγγνώμη" που λες για όλη τη διαδικασία της κριτικής, όμως υπήρχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που καταλαβαίνω πώς ενήργησε στη δουλειά σας».

Η σχέση του με τον Πέτρο Φιλιππίδη

Ο ηθοποιός επίσης, στην εκπομπή αποκάλυψε ότι διατηρεί ακόμη επικοινωνία με τον Πέτρο Φιλιππίδη, και μάλιστα, θέλουν να κάνουν μαζί μια θεατρική παράσταση: «Φυσικά και μιλάω με τον Πέτρο Φιλιππίδη, θα ήταν ανέντιμο να μη μιλάω μαζί του. Ισχύουν μόνο όσα λέει ο Πέτρος και οι δικηγόροι του. Ο Πέτρος θα μιλήσει μετά το Εφετείο. Ο Πέτρος μπήκε άδικα φυλακή. Αν μάθετε τι γινόταν μέσα στο δικαστήριο, θα γελάσουν και οι κότες. Στον Πέτρο είχα πει “πληρώνεις τον απόλυτο χαρακτήρα σου”. Ο Πέτρος θέλει να κάνουμε μαζί θέατρο και μου το λέει. Κι εγώ θέλω να τον στηρίξω. Δεν ξέρω, γιατί έχω σιχαθεί το θέατρο, αλλά μπορεί και να ξαναγυρίσω»

NDP PHOTO - Ο Παύλος Χαϊκάλης με τον Πέτρο Φιλιππίδη