Σωτήρης Τσιόδρας: Ποιος είναι ο 59χρονος λοιμωξιολόγος - Η κούκλα σύζυγός του, ο γάμος και τα 7 παιδιά

Το παρελθόν του και οι κρυφές πτυχές του

NDP

Ο Σωτήρης Τσιόδρας γεννήθηκε στο Σίδνεϊ, στις 13 Οκτωβρίου 1965, ωστόσο η καταγωγή του είναι από το Νεοχώρι Αργολίδος. Μπορεί να πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο εξωτερικό, ωστόσο σχολείο έκανε και στην Αθήνα, αποφοιτώντας το 1984 από το 15ο Λύκειο Αθηνών. Πέρασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά το 1986 μετεγγράφηκε στην αντίστοιχη σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το Μάρτιο του 1991 με βαθμό «Άριστα».

Ποιος είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας

Η καριέρα του

Τότε ξεκίνησε την κλινική του εκπαίδευση, με την πρώτη του κλινική εμπειρία να είναι εκείνη κατά τη διάρκεια της θητείας του στο 401 ΓΣΝΑ από το 1992 μέχρι το 1993). Παράλληλα, από το 1991 μέχρι το 1993 υπηρετούσε και στον Στρατό Ξηράς, ως ιατρός στα κέντρα εκπαίδευσης Υγειονομικού στο Μεσολόγγι, στην Άρτα, στη Σύμη και στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, ενώ υπήρξε και ειδικευόμενος ιατρός στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Αφού ολοκληρώθηκε η θητεία του, υπηρέτησε και ως αγροτικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας Άστρους Κυνουρίας, και το 2001 στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης για το υπόλοιπο υπηρεσίας υπαίθρου.

Στην πορεία, κατά τα έτη 1994-1997 συγκεκριμένα, εργάστηκε ως εσωτερικός ειδικευόμενος ιατρός με ειδικότητα την Παθολογία, στο Albert Einstein Medical Center στις ΗΠΑ και από το 1997 έως το 2001 έκανε αντίστοιχη ειδίκευση στην παθολογία με περαιτέρω εξειδίκευση στη λοιμωξιολογία στο Beth Israel Deaconess Medical Center και στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Τον Αύγουστο του 1997, όμως, υπήρξε συνέβη ένα πολύ ιδιαίτερο γεγονός, καθώς έλαβε τον τίτλο ειδικότητας παθολογίας ΗΠΑ και αντίστοιχα το 2000, ειδικότητα λοιμωξιολογίας ΗΠΑ.

Η παραμονή του στην Αμερική συνεχίστηκε. Μεταξύ 1998 και 2001 εργάστηκε ως υπότροφος ερευνητής της ιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και τον Ιούνιο του 2001 έλαβε Μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Ιατρικές Επιστήμες από την Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αποκτώντας και τον τίτλο Ειδικότητας Παθολογίας στην Ελλάδα.

Το 2003 ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο: Επίδραση των αναστολέων πρωτεάσης στο μεταβολικό σύνδρομο των ασθενών με HIV λοίμωξη και την ίδια χρονιά έλαβε τον τίτλο Εξειδικεύσεως Λοιμωξιολογίας.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχει βρεθεί σε πολλές επιτροπές εκπαίδευσης, με περισσότερες από 200 επιστημονικές συναντήσεις και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες στο αντικείμενο της λοιμωξιολογίας - επιδημιολογίας, με σημαντικές συνεισφορές στην επιστήμη της Ιατρικής, γι' αυτό και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, ορίστηκε επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το κορωνοϊό με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών σε καθημερινή βάση - δείτε εδώ πώς ήταν πριν από 15 χρόνια.

Πλέον, εργάζεται στην Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΠΓΝ «Αττικόν» και είναι καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκτελώντας παράλληλα καθήκοντα ειδικού συμβούλου και επιστημονικού συνεργάτη του ΕΟΔΥ - δείτε εδώ γιατί διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα εναντίον του.

Και ενώ θα έλεγε κανείς πως με τόσο σπουδαίο βιογραφικό και το βεβαρυμμένο του πρόγραμμα δεν θα έβρισκε καθόλου ελεύθερο χρόνο, ο ίδιος καταφέρνει να ξεκλέβει λίγο χρόνο για να βρίσκεται στην εκκλησία, τελώντας χρέη ιεροψάλτη στον ναό που βρίσκεται κοντά στο σπίτι του στην Κηφισιά. Το 2021, μάλιστα, χειροθετήθηκε άρχων οφφικιάλιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η σύζυγος και τα παιδιά του

Όσον αφορά στην προσωπική του ζωή, δεν είναι πολλά γνωστά. Ο ίδιος δεν διαθέτει ούτε social media ούτε παραχωρεί συνεντεύξεις, ενώ και οι δημόσιες εμφανίσεις του είναι σπάνιες. Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε πως έχει παντρευτεί την αγαπημένη του Μίνα, με την οποία παραμένει ερωτευμένος μέχρι και σήμερα. Οι δυο τους ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας στις 21 Μαΐου του 1995 στον Ιερό Ναό του Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω συγκεκριμένα και συνολικά έχουν αποκτήσει επτά παιδιά, των οποίων τα ονόματά τους είναι άγνωστα.

Ο φωτογραφικός φακός του youweekly.gr, συνάντησε πρόσφατα το ζευγάρι στο Ηρώδειο, στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε "Για την Ίμβρο" και οι δυο τους, ακριβώς επειδή δεν τους αρέσει να προβάλλουν την προσωπική τους ζωή, δεν στάθηκαν λεπτό μπροστά στην κάμερα. Εκείνος ντυμένος στα μαύρα προχωρούσε βιαστικά, ενώ εκείνη δίπλα του φορούσε ένα πολύ εντυπωσιακό λινό φόρεμα σε πορτοκαλί χρώμα, το οποίο είχε συνδυάσει με χρυσά πέδιλα και ένα μακρύ κολιέ στον λαιμό.