Μαρινέλλα: Κρίσιμη η κατάστασή της - Τι λέει το νέο ιατρικό ανακοινωθέν

«Η κατάστασή της είναι ...»

Στο νοσοκομείο Υγεία συνεχίζει και νοσηλεύεται η Μαρινέλλα μετά την κατάρρευση της στο Ηρώδειο την ώρα που τραγουδούσε και το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη (δείτε το βίντεο). Η κατάσταση της επιβαρύνθηκε κατά την μεταφορά της με το ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Στο πλευρό της από το πρώτο λεπτό βρίσκεται η κόρη της Τζωρτίνα μαζί με την οικογένεια της. Η κόρη της βρισκόταν στην πρώτη θέση κάτω από τη σκηνή όταν η μητέρα της λιποθύμησε και έτρεξε από τους πρώτους στο πλευρό της.

Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν για την Μαρινέλλα

Πριν από λίγα λεπτά εκδόθηκε νέο ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της:

«Η κα. Παπαδοπούλου Κυριακή (Μαρινέλλα) νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ λόγω εκτεταμένης ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας. Παραμένει κλινικά σταθερή. Η κατάστασή της είναι κρίσιμη.

Οι θεράποντες ιατροί

Ηλίας Κ. Πολιτάκης

Ηλίας Ανδριανάκης

Κωνσταντίνος Σπέγγος» αναφέρεται στο ιατρικό ανακοινωθέν.

Τι είναι όμως το αιμορραγικό εγκεφαλικό;

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο εντός του εγκεφάλου σπάει, προκαλώντας αιμορραγία εσωτερικά του εγκεφάλου. Αυτός ο τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου αντιπροσωπεύει περίπου το 15% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων και συχνά είναι πιο σοβαρός και επικίνδυνος για τη ζωή σε σύγκριση με τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, που προκύπτουν από φραγμένα αιμοφόρα αγγεία.

Τύποι αιμορραγικού εγκεφαλικού

  • Εγκεφαλική αιμορραγία: Η εγκεφαλική αιμορραγία, ο πιο συνηθισμένος τύπος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, περιλαμβάνει αιμορραγία εντός του ιστού του εγκεφάλου. Υψηλή αρτηριακή πίεση, ανεύρυσμα και αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες είναι συχνές αιτίες.
  • Ενδοκοιλιακή αιμορραγία: Παρατηρείται η εμφάνιση αιματώματος εντός των κοιλίων του εγκεφάλου. Η ενδοκοιλιακή αιμορραγία ενδέχεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη αποφρακτικής υδροκεφαλίας, η οποία επανειλημμένως αποτελεί απειλή για τη ζωή των ασθενών. Στους ενήλικες, η ενδοκοιλιακή αιμορραγία συνήθως αποτελεί επίκτητο της ενδοκοιλιακής επέκτασης μιας ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας, όπως υπερτασική αιμορραγία των βασικών γαγγλίων ή υπαραχνοειδούς αιμορραγίας που μπορεί να προκληθεί από τη ρήξη ανευρύσματος.
  • Υπαραχνοειδής αιμορραγία: Η υποαραχνοειδική αιμορραγία αναφέρεται στην αιμορραγία στον χώρο ανάμεσα στον εγκέφαλο και στην μεμβράνη που τον περιβάλει, και συχνά προκαλείται από ένα σπασμένο ανεύρυσμα. Αυτός ο τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου παρουσιάζεται συνήθως ως ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος.
  • Αιμορραγία σχετιζόμενη με την αμυλοειδική Αγγειοπάθεια: Η αμυλοειδική αγγειοπάθεια, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση ανώμαλων πρωτεϊνών στους τοίχους των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτή η υποκατηγορία επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους.

Αιτίες που προκαλούν το αιμορραγικό εγκεφαλικό

  • Υπερτασική αγγειοπάθεια (Υπέρταση): Η υπέρταση είναι μια από τις κύριες αιτίες του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς με την πάροδο του χρόνου αποδυναμώνει τα τοιχώματα ων αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας τον κίνδυνο ρήξης.
  • Ανευρύσματα: Τα ανευρύσματα, οι ανώμαλες πρηξίματα στα αιμοφόρα αγγεία, μπορούν να σκάσουν και να προκαλέσουν αιμορραγία εντός του εγκεφάλου, οδηγώντας σε αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες: Οι αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες αποτελούν συστάδες από αιμοφόρα αγγεία που παρεμβάλλονται ανάμεσα στις αρτηρίες και τις φλέβες του εγκεφάλου και μπορούν να σκάσουν και να προκαλέσουν αιμορραγία στον εγκέφαλο.
  • Αντιπηκτικά Φάρμακα: Τα αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη ή η ασπιρίνη, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω της επίδρασής τους στην πηκτικότητα του αίματος.
  • Τρόπος Ζωής (Κάπνισμα, Παχυσαρκία κ.λπ.): Το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η κατάχρηση ναρκωτικών συμβάλουν στον αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Συμπτώματα

  • Ξαφνικός, Έντονος Πονοκέφαλος: Ένας ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος είναι συχνά το πρώτο σημάδι ενός αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, που περιγράφεται συχνά ως “ο χειρότερος πονοκέφαλος της ζωής μου”.
  • Ξαφνική αδυναμία ή παραισθησία σε μία πλευρά του σώματος, μπορούν να προκύψουν καθώς η αιμορραγία προκαλεί βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό.
  • Προβλήματα στην ομιλία ή στην κατανόηση απλών δηλώσεων ή αίσθημα σύγχυσης.
  • Προβλήματα στο περπάτημα και την ισορροπία.
  • Ξαφνικές αλλαγές στην όρασης, μπορεί να προκύψει λόγω της πίεσης στον εγκέφαλο από την αιμορραγία.
  • Ξαφνική απώλεια συνείδησης: Τα άτομα που βιώνουν ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο ενδέχεται να χάσουν τη συνείδηση καθώς η λειτουργία του εγκεφάλου διαταράσσεται από την αιμορραγία.

Με πληροφορίες doctorhomecare.gr