Φάρμα: Τι είναι το κερατόκωνο από το οποίο έπασχε ο Νίκος Κωβαίος - Τα συμπτώματα και η θεραπεία

Κινδύνευσε να χάσει την όραση του

Τον Νίκο Κωβαίο τον γνωρίσαμε φέτος μέσα από την συμμετοχή του στο νέο κύκλο της Φάρμας που επέστρεψε στο STAR με παρουσιαστή τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο (δείτε τα highlights) Περισσότερα για τον ίδιο μάθαμε στο χθεσινό 23/9 επεισόδιο μιλώντας παράλληλα για τον κερατόκωνο από τον οποίο έπασχε και κινδύνευσε να χάσει την όραση του.

Ο 35χρονος που ζει στα Μέγαρα ασχολείται με τα τατουάζ. Πρώτο του μάλιστα τατουάζ ήταν όταν "έχασε" την αδερφή του. Η συμμετοχή του στο παιχνίδι δήλωσε πως δεν αποτελεί πρόκληση καθώς έχει αντιμετωπίσει μεγαλύτερες δυσκολίες στη ζωή του.

Όπως εξομολογήθηκε ήταν 2004 όταν οι γιατροί του είπαν πως κινδυνεύει να χάσει την όραση του. Ωστόσο, με την βοήθεια ειδικών και την υποστήριξη της οικογένειας του, κατάφερε να βγει νικητής από αυτή την "μάχη".

Τι είναι όμως το κερατόκωνο από το οποίο έπασχε ο παίκτης της Φάρμας;

Ο Κερατόκωνος είναι μια ασυνήθιστη κατάσταση στην οποία ο κερατοειδής του ματιού γίνεται πολύ λεπτός και προβάλλει. Κυριολεκτικά σημαίνει κερατοειδής που εμφανίζεται σε κωνικό σχήμα. Η παραμόρφωση αυτή μπορεί να επιφέρει σοβαρή διαταραχή της όρασης. Παρά τις συνεχείς έρευνες, η αιτία που προκαλεί τον κερατόκωνο παραμένει άγνωστη.

Συμπτώματα

Η θόλωση και η παραμόρφωση της όρασης είναι τα συμπτώματα της νόσου αυτής. Συνήθως εμφανίζονται όψιμα κατά την εφηβική ηλικία ή νωρίς κατά τη πρώτη εικοσαετία της ζωής.

Συχνά ο κερατόκωνος εξελίσσεται αργά για 10 ή 20 χρόνια και μετά σταματά. Στα πρώϊμα στάδια, η όραση μπορεί να διαταραχθεί ελαφρά προκαλώντας θάμβος, φωτοευαισθησία και ερεθισμό. Το κάθε μάτι προσβάλλεται σε διαφορετικό βαθμό. Καθώς η νόσος προχωρά και ο κερατοειδής γίνεται κυρτότερος διαταράσσεται και η όραση ανάλογα.

Πως αντιμετωπίζεται

Οι ελαφρές περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με γυαλιά ή ειδικού σχεδιασμού φακούς επαφής. Όταν η όραση δεν είναι πλέον ικανοποιητική με γυαλιά ή φακούς επαφής, συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση του κερατόκωνου - κερατοπλαστική.

Με πληροφορίες eyecenter.gr