Νάσος Γκαβέλας – Ο χρυσός Παραολυμπιονίκης περιγράφει πώς έχασε την όρασή του, τις δυσκολίες και τα όνειρα που βλέπει

«Κάποιοι εθελοτυφλούν και δεν ασχολούνται...»

Μετά την ιστορική νίκη στο Παρίσι, όπου για δεύτερη σερί Παραολυμπιάδα κατέκτησε το χρυσό στο στίβο, ο Νάσος Γκαβέλας βρέθηκε καλεσμένος στο Στούντιο 4. Εκεί αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε από μικρός μέχρι σήμερα, τον τρόπο που έχασε την όρασή του και αποκαλύπτει πώς είναι τα όνειρα που βλέπει.

«Μετά τον τραυματισμό του συνοδού μου, του Δημήτρη, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Παρίσι, έτρεξα με τον Θοδωρή. Ακυρωθήκαμε στην Ιαπωνία στο Παγκόσμιο και στη συνέχεια πήγαμε στο Πανελλήνιο στη Θεσσαλονίκη. Εκεί πολλοί μου έλεγαν “τελείωσες, δεν μπορείς να τρέξεις”. Χαίρομαι που το λένε μπροστά μου, γιατί ξέρω ότι το συζητάνε και από πίσω μου. Με ενοχλεί που ήμουν σε μία δύσκολη ψυχολογική και ορισμένοι βρήκαν την ευκαιρία να με “πατήσουν” για να νιώσουν όμορφα. Είδα συμπεριφορές από συναθλητές που δεν μου άρεσαν», σημείωσε αρχικά ο Νάσος Γκαβέλας.

Δείτε επίσης: Νάσος Γκαβέλας – Συγκινούν οι δηλώσεις του μετά το χρυσό: «Κανείς δεν ξέρει πόσο δύσκολα πέρασα»

Πώς έχασε την όρασή του ο Νάσος Γκαβέλας

Στη συνέχεια μίλησε για τη νόσο Στάργκαρντ, τη γονιδιακή ασθένεια που κληρονόμησε και εν τέλει οδήγησε στη μείωση της όρασής του.

«Από την πρώτη στιγμή έκανα αυτό που αγαπούσα. Το είχα πάρει σαν πλάκα και έλεγα “παιδιά, αρχίζω και δεν σας βλέπω”. Ήμουν 10 χρονών όταν άρχισε να εμφανίζεται το πρόβλημα. Είναι μια γονιδιακή πάθηση, ένα γονίδιο από τη μητέρα μου και ένα από τον πατέρα μου και με τον καιρό παρουσίασε επιδείνωση, καθώς καταστρεφόταν ο μυς του ματιού», σημείωσε ο Νάσος Γκαβέλας.

«Άκουσα διάφορα, και βλακείες και σωστά πράγματα, τόσο από γιατρούς όσο και από άλλους ανθρώπους. Ό,τι και να έγινε όμως, εμένα δεν με ένοιαζε. Συνέχισα να κάνω αυτό που μου άρεσε. Μπορεί να μην έβλεπα πια το μπαλάκι του τένις, αλλά βρήκα την αγάπη μου σε άλλα αθλήματα», συμπλήρωσε σχετικά.

Εκείνος μπορεί να ρύθμισε τη ζωή του, αφότου έχασε την όρασή του, ωστόσο υπάρχουν πολλές αντικειμενικές δυσκολίες. «Στην Αθήνα είναι πολύ δύσκολη η κυκλοφορία για ανθρώπους με προβλήματα όρασης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νάσος Γκαβέλας, τονίζοντας πως τα ηχητικά φανάρια είναι ελάχιστα και πως οι υποδομές γενικότερα είναι ανεπαρκείς. «Η καθημερινότητα είναι δύσκολη. Εγώ είμαι όρθιος, αλλά κάποιος που είναι σε αμαξίδιο δεν ξέρω τι θα κάνει. Κυκλοφορούν σε συγκεκριμένες περιοχές, είναι πολύ δύσκολο. Ακολουθήστε και τις διαγραμμίσεις για τους τυφλούς, για να δείτε. Κάποιοι εθελοτυφλούν και δεν ασχολούνται», κατήγγειλε ο χρυσός Ολυμπιονίκης.

«Θα άλλαζα πράγματα στην προσβασιμότητα, πρέπει να χτιστούν σωστά τα πράγματα και να μην έχουμε μια νερατζιά χωρίς λόγο. Κάποια πεζοδρόμια τα έχουμε για το δέντρο και όχι για τους ανθρώπους...», συμπλήρωσε σχετικά ο Νάσος Γκαβέλας.

«Δεν ξέρω πώς θα ήταν η ζωή μου αν έβλεπα, μόνο ο Θεός το ξέρει. Εγώ νιώθω ευλογημένος και χαρούμενος που συνέβη γιατί με βοήθησε να ανακαλύψω την αγάπη μου», τόνισε ο Νάσος Γκαβέλας μιλώντας για τη σχέση του με την πίστη και σημείωσε: «Ξέρω πώς είναι τα πάντα και τα χρώματα. Με ρωτάνε πώς βλέπω όνειρα. Βλέπω όπως τώρα, όχι όπως στο παρελθόν. Δεν έχω πρόβλημα, έχω μάθει να ζω με αυτό. Αν έβλεπα τώρα θα μου φαινόταν περίεργο».