Ο γιος πασίγνωστου ηθοποιού διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο Angelman - Προσβάλλει περίπου 1 στα 12.000 άτομα

«Είναι η πρώτη φορά που μιλάω γι’ αυτό...»

Πολύ γνωστός ηθοποιός άνοιξε για πρώτη φορά την καρδιά του στον κόσμο, πριν από μερικά 24ωρα, αποκαλύπτοντας πως ο γιος του πάσχει από μία σπάνια νευρολογική διαταραχή. Ο λόγος για τον Κόλιν Φάρελ, ο οποίος είναι παντρεμένος με την Αμέλια Γουόρνερ από το 2001 και μαζί της έχει αποκτήσει δύο παιδιά.

Ο μικρός Τζέιμς είναι εκείνος που διαγνώστηκε με το σύνδρομο Angelman, όπως ονομάζεται, και η κατάστασή του είναι αρκετά σοβαρή. Το σύνδρομο αυτό προσβάλλει περίπου 1 στα 12.000 έως 20.000 άτομα και χαρακτηρίζεται από αναπτυξιακές καθυστερήσεις, νοητικές αναπηρίες, κινητικές δυσκολίες και χαρούμενη διάθεση.

Δείτε επίσης: Πάσχουν από σπάνιες βαριές ασθένειες - Τι κρύβουν πίσω από το χαμόγελό τους 4 διάσημοι Έλληνες

Η εξομολόγηση του Κόλιν Φάρελ για την ασθένεια του γιου του

«Είναι η πρώτη φορά που μιλάω γι’ αυτό και προφανώς ο μόνος λόγος που μιλάω είναι ότι δεν μπορώ να ρωτήσω τον James αν θέλει να το κάνω αυτό. Μιλάω στον James σαν να είναι 20 ετών και να έχει τέλεια ευχέρεια στην αγγλική γλώσσα και την ανάλογη με την ηλικία του γνωστική ικανότητα.

Αλλά δεν μπορώ να διακρίνω μια συγκεκριμένη απάντηση από αυτόν ως προς το αν νιώθει άνετα με όλο αυτό ή όχι, οπότε πρέπει να βασιστώ στη γνώση του πνεύματος του James και το τι είδους νέος άνθρωπος είναι και την καλοσύνη που έχει στην καρδιά του», δήλωσε ο ηθοποιός σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γνωστό περιοδικό του εξωτερικού και πρόσθεσε: «Θέλω ο κόσμος να είναι ευγενικός με τον James. Θέλω ο κόσμος να του φέρεται με καλοσύνη και σεβασμό».

Δείτε επίσης: Πάσχουν από το σύνδρομο του Ντόριαν Γκρέι: Σάκης Ρουβάς, Δήμητρα Ματσούκα και 3 ακόμα διάσημοι Έλληνες


Τι είναι το σύνδρομο Angelman

Το σύνδρομο Angelman (Άγγελμαν) είναι μια νευρογενετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από σοβαρή νοητική υστέρηση και ευδιάκριτα δυσμορφικά χαρακτηριστικά προσώπου. Ο επιπολασμός του συνδρόμου υπολογίζεται να είναι 1/10.000 με 1/20.000 σε όλο τον κόσμο. Οι ασθενείς με σύνδρομο Angelman φαίνονται φυσιολογικοί κατά την γέννηση.

Στους πρώτους 6 μήνες της νεογνικής περιόδου, μπορεί να εμφανισθούν δυσκολίες στην σίτιση και υποτονία, που ακολουθούνται από αναπτυξιακή καθυστέρηση μεταξύ των 6 μηνών και 2 ετών. Σε γενικές γραμμές, τα τυπικά χαρακτηριστικά του AS:

σοβαρή νοητική υστέρηση, απουσία λόγου, ξεσπάσματα γέλιου με χτύπημα χεριών, μικροκεφαλία, μακροστομία, υποπλασία άνω γνάθου, προγναθισμός και νευρολογικά προβλήματα με βάδισμα σαν μαριονέτα, αταξία και επιληπτικές κρίσεις με συγκεκριμένες διαταραχές στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) (τριφασική δ δραστηριότητα με ένα μέγιστο πάνω από τις μετωπιαίες περιοχές) εμφανίζονται από το πρώτο έτος ζωής.

Πηγή: angelman.gr