Θρήνος στον καλλιτεχνικό χώρο: Πέθανε και το ανακοίνωσε ο αδερφός της - «Άφησε σήμερα την τελευταία της δύσκολη ανάσα»

Η έκκλησή του

Θρήνος σκορπίστηκε στον καλλιτεχνικό χώρο με την ανακοίνωση του Νίκου Μαστοράκη. Ο ίδιος, μέσα από μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αποκάλυψε πως η αγαπημένη του αδερφή, Τζένη, έφυγε από τη ζωή, την Τρίτη 30 Ιουλίου, σε ηλικία 75 ετών.

Ήταν μία από τις σπουδαιότερες ποιήτριες της γενιάς της. Στην ανάρτηση που έκανε ο αδερφός της για να την αποχαιρετήσει δεν αναφέρθηκε στην κηδεία της, ωστόσο έκανε μία έκκληση στο κοινό που ίσως ήθελε να τον συλλυπηθεί για την απώλειά του.

Η ανακοίνωση του Νίκου Μαστοράκη για τον θάνατο της αδερφής του, Τζένης

«Η Τζένη μας έφυγε. Άφησε σήμερα την τελευταία της δύσκολη ανάσα. Η μικρή μου αδελφή, σημαντική ποιήτρια, μητέρα, γιαγιά και αδελφή που μας αγάπησε πολύ και που πολύ την αγαπήσαμε, την αγαπάμε και θα την αγαπάμε. Σας παρακαλώ, αντί για συλλυπητήρια, δώστε την αγάπη σας σε εκείνους που κρατάτε πολύτιμους στη ζωή σας», έγραψε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης: Πέθανε ξαφνικά δημοσιογράφος του MEGA - «Δεν είχα ιδέα πως ήταν άρρωστη»

Λίγο αργότερα, μάλιστα, ο ίδιος δημοσίευσε και μία φωτογραφία από τα παιδικά τους χρόνια, που περπατούσαν χέρι χέρι όσο εκείνη ήταν ακόμα πολύ μικρή και εκείνος έφηβος.

Η Τζένη Μαστοράκη γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1949 στου Ζωγράφου και ήταν η μικρότερη αδελφή του δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Νίκου Μαστοράκη. Σπούδασε βυζαντινή και μεσαιωνική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ανήκει στην Γενιά του '70, ομάδα Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών που άρχισαν να δημοσιεύουν τα έργα τους κατά τη δεκαετία του 1970, και ειδικότερα προς το τέλος της Χούντας των Συνταγματαρχών και τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Η πρώτη εμφάνιση ποιήματος της έγινε το 1971. Το ποίημα αυτό συμπεριλήφθηκε στην «Αντι-ανθολογία» του Δημήτρη Ιατρόπουλου. Το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο «Διόδια», εκδόθηκε το 1972.

Τα ποιητικά έργα της κίνησαν το ενδιαφέρον του Γιάννη Ρίτσου και της Νανάς Καλλιανέση, ενώ τα ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες και δημοσιεύθηκαν σε ανθολογίες και περιοδικά ανά τον κόσμο.

Το 1989 βραβεύθηκε από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια με το βραβείο Thornton Niven Wilder για το μεταφραστικό της έργο. Επίσης, το 1992 έλαβε βράβευση από τη Διεθνή Επιτροπή Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ, International Board on Books for Young People) για τη μετάφραση του παιδικού βιβλίου «Ο ταξιδιώτης της αυγής».

Πηγή: Βικιπαίδεια