Γιατί αυξάνονται οι χωρισμοί το καλοκαίρι;

Μια εποχή που συνήθως ο έρωτας και το φλερτ είναι στο φόρτε τους!

Shutterstock

Το καλοκαίρι είναι, κατ' εξοχήν, η τέλεια εποχή για αγάπη και έρωτα! Περνάτε περισσότερο χρόνο μακριά από το σπίτι (και το γραφείο) και, ως εκ τούτου, συναντάτε περισσότερους νέους ανθρώπους, οι μέρες είναι επίσης μεγαλύτερες και οι νύχτες πιο ενδιαφέρουσες, και οι διακοπές προσθέτουν επιπλέον ενθουσιασμό και διάθεση για περιπέτεια.

Η επιθυμία για ντοπαμίνη είναι έκδηλη, ναι, αλλά τι συμβαίνει με τις ήδη υπάρχουσες σχέσεις; Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το περίφημο FOMO -το ακρωνύμιο στα αγγλικά για το "fear of missing out" -, μαζί με τους άγραφους κανόνες σχετικά με το τι σημαίνει "πέρασα καλό καλοκαίρι" και τι όχι:

Ταξίδια, αυξημένη κοινωνική επαφή, διασκέδαση και ξενύχτι και ένας ατελείωτος αριθμός από απίστευτα ευχάριστες δραστηριότητες. Μπροστά σε όλη αυτή την προσδοκία, είναι το καλοκαίρι η "λυδία λίθος" μιας σχέσης ή ακριβώς το αντίθετο;

Γιατί αυξάνονται οι χωρισμοί το καλοκαίρι;

Ζέστη, διακοπές και ελεύθερος χρόνος είναι μειονέκτημα για τη σχέση; «Η ζέστη που χαρακτηρίζει την καλοκαιρινή περίοδο προάγει την ευερεθιστότητα με γενικότερο τρόπο. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να οδηγήσουν σε κακή ξεκούραση, κόπωση και αίσθημα απάθειας και όλα αυτά ενδέχεται να δημιουργήσουν πιο εχθρική συμπεριφορά προς τον σύντροφό μας, την οικογένεια ή τους φίλους μας», εξηγεί η María Cordón (@mariacordonpsicologa), ψυχολόγος.

Και συνεχίζει: «Επιπλέον, οι διακοπές εξακολουθούν να είναι μια εμπειρία/κατάσταση στην οποία τίθενται πολλές προσδοκίες και η οποία περιλαμβάνει εκ των προτέρων προγραμματισμό και στη συνέχεια κοινή χρήση οικειότητας, χώρου και χρόνου με τον σύντροφό σας.

Δεν είναι ένα ερέθισμα που δημιουργεί μια διαφωνία αυτή καθαυτή, αλλά βοηθά στη λήψη πληροφοριών σχετικά με το άτομο με το οποίο μοιραζόμαστε τη ζωή, επομένως, μερικές φορές, οι πληροφορίες που λαμβάνουμε μπορεί να είναι χρήσιμες για να σκεφτούμε αν είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε ή όχι».

Shutterstock

Ο ελεύθερος χρόνος που σχετίζεται με τις διακοπές είναι, παραδόξως, ένα άλλο από τα πιθανά ερεθίσματα για χωρισμό. Ο λόγος; Ορισμένες παγιωμένες συζητήσεις που αποφεύχθηκαν ή αναβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους για να δοθεί προτεραιότητα σε άλλες ευθύνες και αγγαρείες της καθημερινότητας και που τώρα βγαίνουν στην επιφάνεια, συνοδευόμενες από συναισθήματα όπως θυμό, λύπη, άγχος ή αγωνία. Για να αποφευχθεί αυτό, η συνταγή είναι απλή: επικοινωνία, επικοινωνία και περισσότερη επικοινωνία 365 ημέρες τον χρόνο.

Ποιοι είναι οι πιο τυπικοί λόγοι πίσω από τους χωρισμούς;

Ασυμβίβαστες αξίες και έργα ζωής, απιστίες ή μικροαπιστίες, γιατί η αγάπη υπερισχύει αλλά σκέφτεσαι να μην τη συνεχίσεις, λόγω διαφορετικών αναγκών, λόγω καταστροφικής συμπεριφοράς προς τον ίδιο τον δεσμό... Ένας χωρισμός μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, και δεν πρέπει να προσπαθούμε να τους κατηγοριοποιήσουμε μεταξύ περισσότερο ή λιγότερο σημαντικών.

Το καλοκαίρι μπορεί να είναι ένα έναυσμα, αλλά ποτέ ο κύριος λόγος. «Στην πραγματικότητα, μερικές φορές, μένουμε σε μια σχέση επειδή πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει επαρκής λόγος για να πούμε αντίο», υποστηρίζει η ειδικός. Είτε είναι καλοκαίρι είτε όχι, η απόφαση να τερματίσετε μια σχέση ξεκινά πάντα μια επίπονη διαδικασία στην οποία το πέρασμα του χρόνου παίζει ουσιαστικό ρόλο.

«Όταν χωρίζουμε με κάποιον, δεν χωρίζουμε μόνο με αυτό το άτομο, αλλά και με το πλαίσιο που το περικλείει και με τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους με τους οποίους έχουμε δεθεί τους τελευταίους μήνες ή χρόνια. Κάνουμε επίσης μια αναπροσαρμογή με τις μελλοντικές προσδοκίες που είχαμε με τους άλλους και με τον εαυτό μας, και με τα έργα ζωής που έχουν τώρα διακοπεί.

Επιπλέον, αποχαιρετήσαμε ένα κομμάτι μας που άνθισε σε αυτή την σχέση, που ήταν χαρακτηριστικό αυτού του δεσμού. Δεν πρόκειται μόνο για το χωρισμό με ένα άτομο, αλλά για την πραγματοποίηση μιας παγκόσμιας αναπροσαρμογής, και αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο», προσθέτει η Cordón.

Πώς να ξεπεράσετε έναν χωρισμό (είτε είναι καλοκαίρι είτε όχι)

Κάθε άτομο και κάθε σχέση είναι ένας κόσμος, χωρίς εγχειρίδιο οδηγιών για το πώς να διαχειριστείτε αυτό το τεράστιο αίσθημα δυσφορίας που προκαλεί ένας χωρισμός. Η «θλίψη» προέρχεται από τον πόνο, επομένως δεν υπάρχει τρόπος να φύγετε από εδώ χωρίς να το αισθανθείτε, ούτε υπάρχουν εδραιωμένες φάσεις.

Shutterstock

Κάθε σύνδεσμος είναι μοναδικός, άρα και η διαδικασία. «Αυτό που είναι χαρακτηριστικό μιας διαδικασίας χωρισμού είναι η παρουσία δυσάρεστων συναισθημάτων, όχι αρνητικών, αφού όλα έχουν τη λειτουργία τους: θυμός, θλίψη, μελαγχολία, νοσταλγία και πολλά άλλα. Είναι απαραίτητο να τα περάσουμε, να τα αφήσουμε όλα να περάσουν από μέσα μας για να γίνουμε αργότερα καλύτερα. Δεν έχει να κάνει με το να ξεπεράσεις κάτι ή κάποιον, αλλά να ζεις με πόνο και απώλεια», λέει η ψυχολόγος πριν αναφερθεί σε μία από τις βασικές δυσκολίες του χωρισμού: τον φόβο της αντικατάστασης.

«Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μας είναι ότι θα μας αντικαταστήσουν, ωστόσο, κανείς δεν πρόκειται να είναι ίδιος μ' εσάς. Κάθε φορά που ερωτευόμαστε το κάνουμε διαφορετικά, χτίζουμε διαφορετικές ιστορίες και η καθεμία με τη δική της ιδιοσυγκρασία».

Το κόλπο εδώ είναι, επομένως, να μάθουμε να δίνουμε στον εαυτό μας τα περιθώριά μας, τον χρόνο μας μόνοι μας και για τον εαυτό μας, χωρίς να βιαστούμε να θεραπεύσουμε αυτό το κενό με ένα άλλο άτομο. Για να είσαι καλός με τους άλλους πρέπει πρώτα να είσαι καλός με τον εαυτό σου και για να το κάνεις αυτό υπάρχουν ορισμένες γενικές οδηγίες που πρέπει να έχεις κατά νου:

  1. Εστιάστε στον εαυτό σας, σε αυτό που σας κάνει να νιώθετε καλά για να αντιμετωπίσετε τη δυσφορία. Ένα απόγευμα στην παραλία, διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο, πηγαίνοντας για τρέξιμο. Όλα είναι ευπρόσδεκτα αρκεί να μας κάνουν καλό.
  2. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αισθανθεί τον πόνο. Ζήστε το, μοιραστείτε το και γιατρέψτε το, χωρίς να πιέζετε τον εαυτό σας.
  3. Να έχετε κοντά σας ανθρώπους που σας αγαπούν και σας νοιάζονται, το καλύτερο αντίδοτο για τη θλίψη.
  4. Αξιολογήστε την πιθανότητα μηδενικής επαφής, εάν το απαιτεί η κατάσταση ή το άτομο. Μερικές φορές οι πληροφορίες ΔΕΝ είναι δύναμη.
  5. Μην ελέγχετε τα κοινωνικά δίκτυα του πρώην συντρόφου σας και μην συγκρίνετε τη ζωή του. Είστε διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές ανάγκες.
  6. Δεχτείτε την αβεβαιότητα για το τι πρόκειται να έρθει. Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο και το μέλλον είναι γεμάτο από δυνατότητες για ανακάλυψη. Απλά πρέπει να είσαι πρόθυμος να το κάνεις.