Δημήτρης Παπανώτας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποπομπής από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ - Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες

NDPPHOTO

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για τις γυναίκες. Οι δηλώσεις αυτές και ο σάλος που έχει δημιουργηθεί, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποπομπής τους από το κόμμα της αριστεράς.

«Η κ. Δούνια έχει πάθει αυτό που έχουν πάθει πολλοί τελευταία, συγχέουν τα δικαιώματα των γυναικών με οτιδήποτε μιλάμε. Αυτό είναι μία υστερία. Κόψτε αυτή την υστερία, γιατί δεν ζούμε στο Ιράν. Ζούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ξέρω αν η κ. Δούνια νιώθει ταλαιπωρημένη ως γυναίκα από διάφορα, δεν το βλέπω κιόλας. Δεν καταλαβαίνω τι πρόβλημα έχει», ήταν η δήλωση του.

Τι συμβαίνει με τον Δημήτρη Παπανώτα

Οι αναταράξεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή έφεραν το θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου, η οποία και θα αποφασίσει την παραμονή του ή την αποπομπή του από το ψηφοδέλτιο.

Ο σάλος που προκάλεσαν τα όσα είπε σε συνέντευξη του, για τις γυναίκες προκάλεσαν εσωκομματικό θέμα καθώς τόσο η Σοφία Μπεκατώρου (δείτε εδώ), όσο και η Δώρα Τσαμπάζη (δείτε εδώ), οι οποίες είναι υποψήφιες με τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, τοποθετήθηκαν δημοσίως.

Μέχρι χθες πάντως από την Κουμουνδούρου αρκέστηκαν στις εξηγήσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή της και στη δέσμευσή του να συνεχίσει να δίνει τη μάχη στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών, κάτι που εξόργισε ακόμη περισσότερο όπως φάνηκε και από σειρά αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η απάντησε που έδωσε ο Δημήτρης Παπανώτας

Μιλώντας στο «Πρωινό» ο Δημήτρης Παπανώτας ξεκαθάρισε τι εννοούσε: «Αυτό είναι κοπτοραπτική, δεν είναι μια δήλωση από την αρχή μέχρι το τέλος. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 σε αντίστοιχα περιστατικά έμφυλης βίας κατά των γυναικών, ήμουν ο μόνος που αντιδρούσε τηλεοπτικά και τις υπερασπιζόμουν, με αποτέλεσμα να δεχτώ κι εγώ επιθέσεις, και δικαστήρια που κράτησαν περίπου 12 χρόνια. Τότε όλοι αυτοί οι ευαίσθητοι δεν ξέρω που ήταν και εμφανίστηκαν τώρα. Είναι ανθρώπινο να κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια. Εγώ στο περιβάλλον μου δεν έχω τέτοια κρούσματα. Νόμιζα λοιπόν ότι επειδή δεν είμαστε Ιράν και είμαστε Ευρώπη, αυτά τα θέματα έχουν λυθεί. Τελευταία οι καταγγελίες από γυναίκες για έμφυλη βία είναι εκατοντάδες. Ειδικά μετά τη δολοφονία της Κυριακής έξω απ' το αστυνομικό τμήμα».

«Σαφώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, σαφώς η αριστερά είναι δίπλα σε όλες τις γυναίκες τις κακοποιημένες και σαφώς έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να κάνουμε για να φτάσουμε σε ένα επίπεδο και να πούμε ότι είμαστε καλά. Το θέμα είναι ότι η επίθεση δεν είναι μόνο εναντίον μου. Εγώ τις περίμενα τις επιθέσεις και θα συνεχιστούν μέχρι τις εκλογές. Οι επιθέσεις όμως αυτές έχουν έναν πιο σαφή στόχο. Και ο κόσμος θα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Ο στόχος είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο. Δεν θα τους περάσει. Έχω πολύ γερό στομάχι, εξάλλου γνωρίζουμε όλοι ποιοι είναι αυτοί που επιτίθενται, έχουν ονοματεπώνυμο. Ξέρουμε ποιοι είναι, δεν περιμέναμε να μας χειροκροτήσουν», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Δημήτρης Παπανώτας.