Μπάμιες: 4 μυστικά για να αποφύγεις την γλίτσα στην γεύση τους

Πως θα σταματήσεις να τις σιχαίνεσαι και θα αρχίσεις να τις τρως

Οι μπάμιες είναι ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά λαχανικά της ελληνικής κουζίνας, αλλά πολλοί αποφεύγουν να τις μαγειρέψουν λόγω της γλίτσας που συχνά παράγουν κατά το μαγείρεμα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά απλά μυστικά για να απολαύσουμε αυτό το θρεπτικό λαχανικό χωρίς την ανεπιθύμητη γλοιώδη υφή.

Πες αντίο στην γλίτσα της μπάμιας

Το πρώτο και πιο βασικό βήμα είναι η σωστή προετοιμασία των μπαμιών. Αφού τις καθαρίσουμε αφαιρώντας το κοτσάνι, πρέπει να προσέξουμε να μη φτάσουμε πολύ κοντά στη σάρκα τους, γιατί αυτό μπορεί να απελευθερώσει υγρά που προκαλούν γλίτσα. Στη συνέχεια, πλένουμε καλά τις μπάμιες και τις στραγγίζουμε.

Ένα κλασικό κόλπο για να μειώσουμε τη γλίτσα είναι να τις ραντίσουμε με ξίδι. Μόλις τις έχουμε καθαρίσει, μπορούμε να τις τοποθετήσουμε σε ένα μπολ με ξίδι για 20-30 λεπτά. Το ξίδι βοηθά να σφίξουν οι ίνες τους και μειώνει την παραγωγή της γλίτσας κατά το μαγείρεμα.

Ένα άλλο σημαντικό μυστικό είναι να αποφύγουμε την υπερβολική ανάδευση κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Όσο πιο πολύ ανακατεύουμε τις μπάμιες, τόσο πιο πιθανό είναι να σπάσουν και να βγάλουν γλίτσα. Επίσης, μπορούμε να τις σοτάρουμε ελαφρώς πριν προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά, για να σφραγίσουμε τη σάρκα τους.

Τέλος, η μέθοδος μαγειρέματος παίζει σημαντικό ρόλο. Οι μπάμιες πρέπει να μαγειρεύονται σε χαμηλή θερμοκρασία και με λίγα υγρά. Αν χρησιμοποιήσουμε μεγάλη ποσότητα νερού ή αν τις μαγειρέψουμε για πολλή ώρα, είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί η γλίτσα.

Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα, μπορούμε να απολαύσουμε τις μπάμιες με την καλύτερη γεύση και υφή, χωρίς να ανησυχούμε για την ανεπιθύμητη γλοιώδη αίσθηση.

Εύκολη συνταγή

Δείτε επίσης: Μακαρόνια με κιμά: 5 μυστικά για να σου βγουν όνειρο - Πως να μην λασπώσουν, το κόλπο με το κονιάκ που λίγοι γνωρίζουν

  • 500 γρ. μπάμιες
  • 3 ώριμες ντομάτες (τριμμένες)
  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι ξίδι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Λίγο μαϊντανό (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις μπάμιες αφαιρώντας το κοτσάνι χωρίς να φτάσουμε στη σάρκα.
  2. Τις ραντίζουμε με το ξίδι και τις αφήνουμε για 20 λεπτά. Στη συνέχεια τις ξεπλένουμε καλά και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
  3. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Προσθέτουμε τις μπάμιες και τις σοτάρουμε για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας ελαφρά.
  5. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά.
  6. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο νερό (περίπου 1/2 φλιτζάνι), ίσα ίσα για να μην κολλήσουν.
  7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τις μπάμιες να σιγοβράσουν για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να ανακατεύουμε πολύ.
  8. Αφού μαγειρευτούν, ρίχνουμε από πάνω λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό αν θέλουμε και σερβίρουμε ζεστές.