Ψωμί στη γάστρα σε 10 λεπτά - Η συνταγή που κάνει τον γύρο του διαδικτύου

Της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας πολλοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν να φτιάξουν το δικό τους ψωμί στο σπίτι. Και ενώ μπορείτε να βρείτε πολλές συνταγές στο διαδίκτυο, αυτή εδώ από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου είναι η καλύτερη και η ευκολότερη, ενώ θα σου λύσει τα χέρια και το μυστικό της για να φουσκώσει το κέικ (δες το εδώ).

Για το ψωµί στη γάστρα θα χρειαστείτε

  • 1 κ. σκληρό αλεύρι για ψωμί
  • 2 κύβους των 25 γραμ. μαγιά (ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά)
  • 2 κ.σ. κοφτές αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη (ή μέλι θυμαρίσιο)
  • 640 γρ. χλιαρό νερό
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • 1 κ.σ. γεμάτη γλυκάνισο
  • 2 δάκρυα μαστίχας (κοπανισμένα)

Εκτέλεση

  • Θα ζυμώσουμε σε ένα βαθύ ταψί ή σε λεκάνη με φαρδιά βάση.
  • Τοποθετούμε στη μια μεριά της λεκάνης (από κάτω), μια διπλωμένη πετσέτα, έτσι ώστε να γέρνει από τη μία πλευρά.
  • Στην πλευρά που γέρνει, τρίβουμε τη μαγιά με τα δάχτυλα σε κομματάκια.
  • Ρίχνουμε πάνω στη μαγιά τη ζάχαρη (ή το μέλι), το γλυκάνισο και το νερό (όλα στη μεριά που γέρνει το σκεύος).
  • Από την άλλη πλευρά (την ανασηκωμένη), αδειάζουμε όλο το αλεύρι και το αλάτι.
  • Με τα δάχτυλα αρχίζουμε να κάνουμε κυκλικές κινήσεις για να διαλυθεί η μαγιά και η ζάχαρη στο νερό.
  • Σιγά σιγά αρχίζουμε να παίρνουμε λίγο λίγο αλεύρι με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να σφίξει η ζύμη.
  • Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά, ανακατέψτε τη με το αλεύρι, και ρίξτε το αλάτι στο νερό, το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό και όχι καυτό.
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ πιάτο και βουτώντας τα χέρια σε γροθιά στο λάδι ζυμώνουμε τη ζύμη.
  • Τη γυρνάμε από την άλλη και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα λαδωμένα χέρια κλεισμένα σε γροθιά.
  • Όταν η ζύμη πιει όλο το λάδι, τη βγάζουμε από τη λεκάνη και της δίνουμε σχήμα φραντζόλας.
  • Την ακουμπάμε σε ελαφρά λαδωμένη μικρή γάστρα.
  • Σκεπάζουμε με το καπάκι τη γάστρα.
  • Τη βάζουμε στο φούρνο στην τελευταία κάτω σχάρα, στις αντιστάσεις, στους 50°C, και την αφήνουμε για 1 ώρα ακριβώς.
  • Δυναμώνουμε το φούρνο στους 250°C στις αντιστάσεις και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 50 λεπτά.
  • Στο τελευταίο δεκάλεπτο του ψησίματος μπορείτε να βγάλετε το καπάκι ή ακόμα και να βγάλετε το ψωμί στη σχάρα του φούρνου ώστε να ροδίσει και να τραγανίσει η κόρα του ολόγυρα.
  • Όταν ροδοκοκκινίσει και φουσκώσει, βγάζουμε το ψωμί από τη γάστρα πάνω σε σχάρα ή σε καθαρή πετσέτα, για να μη νοτίσει και να παραμείνει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά.

Πηγή: Argiro.gr

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Λιώνει στο στόμα - Αφράτη και πανεύκολη μπατζίνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Εύκολος και γρήγορος μπακαλιάρος σκορδαλιά για την 25η Μαρτίου - Το μυστικό για να βγει τραγανή η κρούστα