Η συνταγή μηλόπιτας που χρησιμοποιούν τα πιο φημισμένα ζαχαροπλαστεία του εξωτερικού - Με βουτηρένια κρούστα

Τα μήλα λιώνουν στο στόμα

Η μηλόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και διαχρονικά γλυκά, που συνδυάζει την απλότητα με τη νοσταλγία κάθε εποχής. Η μυρωδιά της κανέλας και του μήλου που ψήνονται σιγά-σιγά στον φούρνο ξυπνά αναμνήσεις από οικογενειακά τραπέζια, χειμωνιάτικα απογεύματα και στιγμές θαλπωρής. Ωστόσο, η τέλεια μηλόπιτα δεν είναι απλώς ζήτημα γεύσης, αλλά και υφής. Η ζουμερή, αρωματική γέμιση πρέπει να δένει άψογα με μια τραγανή, βουτυράτη κρούστα που λιώνει στο στόμα με κάθε μπουκιά.

Πάμε, λοιπόν να δούμε την απόλυτη συνταγή για μηλόπιτα με κρούστα βουτύρου, μια εκδοχή που θα σας μαγέψει από την πρώτη δοκιμή. Το μυστικό αυτής της συνταγής βρίσκεται στην ισορροπία της γεύσης και της υφής: η κρούστα είναι ελαφρώς τραγανή, αλλά ταυτόχρονα βελούδινη, και το μήλο, καλά ψημένο, λιώνει στο στόμα, προσφέροντας μια απερίγραπτη αίσθηση απόλαυσης. Αν αναζητάτε τη συνταγή που θα κάνει τη μηλόπιτά σας να ξεχωρίσει, να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας και να γίνει το νέο σας αγαπημένο γλυκό, τότε αυτή είναι η συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε!

Υλικά για την μηλόπιτα

Για ζύμη διπλής κρούστας:

  • 2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. ψιλό αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο, κρύο και κομμένο σε κύβους
  • ½ φλιτζάνι παγωμένο νερό

Για τη γέμιση:

  • 3 κιλά μήλα
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο
  • 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ⅓ φλιτζάνι χυμό μήλου ή μηλίτη
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη, καλά πατημένη
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • ⅛ κ.γ. μοσχοκάρυδο

Άλλα:

  • Χοντρή ζάχαρη, για επικάλυψη
  • Κανέλα, για επικάλυψη

Εκτέλεση συνταγής

Δείτε επίσης: Αν έχετε 1 αυγό και γιαούρτι φτιάχνετε αυτό το τέλειο γλυκό σε 5 λεπτά - Δεν χρειάζεται φούρνο

Προετοιμασία της ζύμης: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Με έναν κόφτη ζύμης ή καθαρά χέρια, κόψτε το βούτυρο μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα, με μικρά κομμάτια βουτύρου στο μέγεθος μπιζελιού μέσα στη ζύμη. Προσθέστε ¼ φλιτζάνι από το παγωμένο νερό και ζυμώστε απαλά μέχρι να ενωθεί η ζύμη – αν χρειαστεί, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας παγωμένο νερό κάθε φορά, μέχρι το μείγμα να είναι εύκαμπτο και όταν πιέζετε τη ζύμη να κρατάει το σχήμα της – όχι θρυμματισμένη αλλά ούτε πολύ κολλώδης. Δουλέψτε τη ζύμη όσο το δυνατόν λιγότερο. Μικρά κομμάτια βουτύρου πρέπει να είναι ακόμα ορατά στη ζύμη.

Χωρίστε τη ζύμη σε 2 ίσες μπάλες. Πιέστε τις σε δίσκους με λείες άκρες, τυλίξτε τους σε πλαστική μεμβράνη και βάλτε τους στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμοι για χρήση (κατά προτίμηση τουλάχιστον για μία ώρα, έως και όλη τη νύχτα). Βγάλτε τους δίσκους ζύμης από το ψυγείο. Αν είναι πολύ σφιχτοί για να τους ανοίξετε, αφήστε τους σε θερμοκρασία δωματίου για 5-10 λεπτά, μέχρι να γίνουν εύκαμπτοι αλλά να παραμένουν κρύοι. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε τον πρώτο δίσκο για να καλύψετε τον πάτο και τα πλάγια ενός ταψιού πίτας 9", με ½" να περισσεύει ομοιόμορφα πέρα από τις άκρες του ταψιού, κόβοντας όπου χρειάζεται. Ανοίξτε τον άλλο δίσκο ώστε να καλύψει την κορυφή της πίτας με 1" να περισσεύει γύρω από τις άκρες. Καλύψτε με μεμβράνη και βάλτε και τις δύο κρούστες στο ψυγείο.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220°C, τοποθετώντας τη σχάρα στη χαμηλή μεσαία θέση. Ξεφλουδίστε και κόψτε τα μήλα σε φέτες πάχους ¼". Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια-χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι. Προσθέστε το χυμό, τις δύο ζάχαρες, τη βανίλια, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Φέρτε το μείγμα σε χαμηλό βρασμό, ανακατέψτε καλά και αποσύρετε από τη φωτιά.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τις φέτες μήλου με το μεγαλύτερο μέρος της ζεστής σάλτσας βουτύρου-ζάχαρης, κρατώντας περίπου ¼ φλιτζάνι για να αλείψετε την επάνω κρούστα. Μεταφέρετε απαλά τη γέμιση μήλου στην προετοιμασμένη πίτα, σχηματίζοντας ένα "βουνό". Τοποθετήστε την επάνω κρούστα πάνω από τη γέμιση και κρύψτε τις επιπλέον άκρες της επάνω κρούστας κάτω από τις επιπλέον άκρες της κάτω κρούστας. Πιέστε ή χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να πιέσετε σφιχτά γύρω από τις άκρες για να εξασφαλίσετε σφιχτό κλείσιμο. Κόψτε αρκετές σχισμές στην επάνω κρούστα.

Δείτε επίσης: Η συνταγή για το κέικ λεμονιού των 5 λεπτών που κάνει θραύση στην Ιταλία

Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο νερό ή χυμό μήλου στο κρατημένο ¼ φλιτζάνι σάλτσας βουτύρου-ζάχαρης για να το αραιώσετε ελαφρώς. Αλείψτε ομοιόμορφα σε όλη την επάνω κρούστα. Πασπαλίστε γενναιόδωρα χοντρή ζάχαρη ομοιόμορφα πάνω από την κρούστα. Πασπαλίστε μια πρέζα κανέλας στην κορυφή, αν το επιθυμείτε.

Τοποθετήστε την πίτα σε ένα ταψί και ψήστε για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 175°C και ψήστε για περίπου 50-55 λεπτά, ή μέχρι η επάνω κρούστα να είναι χρυσοκαφέ και τραγανή. Ελέγξτε στα μισά του χρόνου ψησίματος – αν οι άκρες ροδίσουν πολύ γρήγορα, χρησιμοποιήστε ένα προστατευτικό για την κρούστα ή καλύψτε χαλαρά με αλουμινόχαρτο.

Αφήστε την πίτα να κρυώσει τελείως πριν την σερβίρετε. Το καλύτερο είναι να την αφήσετε να κρυώσει στον πάγκο όλο το βράδυ. Απολαύστε τη… αξίζει απόλυτα τον κόπο σας!