Η "χρυσή" συνταγή του Jamie Oliver για βασική ζύμη ψωμιού

Μπορείς να φτιάξεις με αυτήν από ψωμί μέχρι πίτσα

Unsplash.com

Η ζύμη είναι η βάση για πολλές αγαπημένες λιχουδιές, από πίτσες μέχρι φοκάτσια, και η σωστή συνταγή μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο Jamie Oliver, διάσημος για την απλότητα και τη νοστιμιά στις συνταγές του, μας προσφέρει την απόλυτη συνταγή για βασική ζύμη ψωμιού.

Με λίγα μόνο υλικά και ελάχιστη προσπάθεια, αυτή η ζύμη μπορεί να προσαρμοστεί για να δημιουργήσετε διάφορες παραλλαγές, από αφράτες πίτσες μέχρι αρωματική φοκάτσια. Πάμε, λοιπόν, να μάθουμε πώς με μία μόνο συνταγή μπορείτε να ανοίξετε τον δρόμο σε μια σειρά από λαχταριστές δημιουργίες, απευθείας από τη δική σας κουζίνα!

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για την βασική ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι για ψωμί, συν επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 1 x 7g φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 20g ρευστό μέλι
  • ελαιόλαδο, για το λάδωμα

Εκτέλεση συνταγής

Δείτε επίσης: Πανεύκολο μπισκοτογλυκό ψυγείου με τα κλασικά πτι μπερ Παπαδοπούλου

  1. Ρίξτε το αλεύρι και 2 επίπεδα κουταλάκια του γλυκού θαλασσινό αλάτι σε μια μεγάλη, επίπεδη επιφάνεια ή σε ένα μεγάλο μπολ και κάντε μια λακκούβα στη μέση.
  2. Σε μια κανάτα, ανακατέψτε τη μαγιά με 650 ml χλιαρό νερό, προσθέστε το μέλι και αφήστε το μείγμα για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, ρίξτε σταδιακά το μείγμα στη λακκούβα και χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να ανακατέψετε, φέρνοντας το αλεύρι από τις άκρες προς τα μέσα ώστε να σχηματιστεί η ζύμη.
  3. Ζυμώστε την πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σηκώνοντας και χτυπώντας τη ζύμη ξανά κάτω, για 10 λεπτά ή μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Βάλτε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, σκεπάστε με μια καθαρή, υγρή πετσέτα και αφήστε τη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Ζυμώστε και χτυπήστε τη ζύμη, αφαιρώντας όλο τον αέρα, για περίπου 1 λεπτό. Από αυτό το σημείο, μπορείτε να δώσετε στη ζύμη όποιο σχήμα θέλετε – στρογγυλό, επίπεδο, γεμιστό ή στριφτό – και να την αφήσετε να φουσκώσει για δεύτερη φορά σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.