Πως να φτιάξεις την παγκοσμίου φήμης μηλόπιτα του διάσημου σεφ Jamie Oliver

Αγαπημένη συνταγή επώνυμων του εξωτερικού

Η μηλόπιτα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά σε ολόκληρο τον κόσμο, συνδυάζοντας την απλότητα των υλικών με την μοναδική γεύση του μήλου. Ο διάσημος σεφ Jamie Oliver, γνωστός για την προσέγγισή του στη μαγειρική με έμφαση στην ποιότητα των υλικών και τις εύκολες τεχνικές, έχει δημιουργήσει μια συνταγή για μηλόπιτα που έχει κατακτήσει παγκόσμια φήμη.

Το Youweekly.gr, λοιπόν, αποκαλύπτει σήμερα τα μυστικά του Oliver και το πως βήμα-βήμα πώς να φτιάξεις αυτή τη λαχταριστή μηλόπιτα, που υπόσχεται να ενθουσιάσει τους φίλους και την οικογένειά σας.

Τι θα χρειαστείτε για την μηλόπιτα

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για πασπάλισμα
  • 500g σφολιάτα
  • 5 μικρά μήλα φαγητού (περίπου 800g), ένα μείγμα γλυκών και ξινών ποικιλιών
  • 100g χρυσή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 100ml Calvados (καλβαντός)
  • Σπόροι βανίλιας
  • 50g βούτυρο, κομμένο σε κύβους

Εκτέλεση συνταγής

Δείτε επίσης: Μια από τις πιο φημισμένες συνταγές του διάσημου σεφ Jamie Oliver για εύκολο κέικ λεμόνι

Προθέρμανε τον φούρνο σου στους 190˚C. Πασπάλισε μια καθαρή επιφάνεια και έναν πλάστη με αλεύρι και άνοιξε τη σφολιάτα μέχρι να έχει πάχος λίγο πάνω από 0,5 εκ. Θα πρέπει να είναι αρκετή για να καλύψει το τηγάνι που θα χρησιμοποιήσεις για την ταρτ τατέν, αφήνοντας περίπου 5 εκ. έξτρα γύρω από τις άκρες. Άφησε τη σφολιάτα στην άκρη για τώρα. Ξεφλούδισε τα μήλα, στη συνέχεια κόψε τα οριζόντια στη μέση και με ένα κουταλάκι αφαίρεσε τα κουκούτσια και τον πυρήνα.

Βάλε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και πρόσθεσε τη ζάχαρη, το Calvados, τους σπόρους βανίλιας και τον λοβό. Άφησε τη ζάχαρη να διαλυθεί και να μαγειρευτεί μέχρι το μείγμα να σχηματίσει μια ανοιχτόχρωμη καραμέλα. Απλώς να θυμάσαι ποτέ μα ποτέ να μην αγγίξεις ή δοκιμάσεις την καυτή καραμέλα, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα.

Όταν η καραμέλα φαίνεται και μυρίζει νόστιμα – θα πρέπει να έχει ένα όμορφο κάστανο-καφέ χρώμα – πρόσθεσε τα μισά μήλα. Ανακάτεψε προσεκτικά τα πάντα στο τηγάνι και μαγείρεψε για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι τα μήλα να αρχίσουν να μαλακώνουν και να έχουν μια αίσθηση "καραμελωμένου μήλου". Πρόσθεσε το βούτυρο σε κύβους και στη συνέχεια άπλωσε τη σφολιάτα από πάνω. Γρήγορα και προσεκτικά βάλε τη σφολιάτα προς τα κάτω, στις άκρες – καλύτερα να χρησιμοποιήσεις μια ξύλινη κουτάλα για να μην αγγίξεις την καραμέλα.

Ψήσε την ταρτ τατέν για περίπου 25 με 30 λεπτά, ή μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα, με τραγανά κομμάτια καραμέλας που αναβλύζουν από τις άκρες. Βγάλ’ την από τον φούρνο. Για να μοιάζει με ταρτ τατέν, πρέπει να την αναποδογυρίσεις, κάτι που δεν είναι δύσκολο – αλλά πρέπει να προσέξεις την καυτή καραμέλα. Πάρε μια πιατέλα ή δίσκο μεγαλύτερο από το τηγάνι και φόρεσε ένα γάντι φούρνου για να προστατεύσεις το χέρι που κρατάει τον δίσκο. Βάλε τον δίσκο ή την πιατέλα πάνω από το τηγάνι, στη συνέχεια γρήγορα, προσεκτικά και με αυτοπεποίθηση αναποδογύρισέ το. Άφησέ την στην άκρη για λίγα λεπτά, ώστε να κρυώσει η καραμέλα, και μετά μοίρασέ την και σερβίρισέ την με μια κουταλιά κρέμα φρέσκα ή παγωτό.