Για εκείνους που δεν μπορούν τα βαριά φαγητά: Κριθαρότο με γαρίδες - Τι να κάνετε για να μην ξεραθεί γρήγορα
Τα μυστικά της Αργυρώς!
28.07.2024
/
14:20
Για όσους δεν μπορούν τα πολύ βαριά φαγητά, ειδικά το καλοκαίρι, το κριθαρότο με γαρίδες είναι η ιδανική λύση για το μεσημεριανό γεύμα. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ξέρει την συνταγή και αποκαλύπτει και δύο από τα μυστικά της για να μαγειρευτεί καλά το ζυμαρικό και να μην ξεραθεί.
Η συνταγή για το κριθαρότο με γαρίδες
Υλικά
- 500 γρ. γαρίδες
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 καρότο (κομμένο σε πολύ μικρά καρέ)
- 1 κολοκύθι (κομμένο σε πολύ μικρά καρέ)
- 1 φινόκιο ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελ. σκόρδο
- 100 ml λευκό κρασί
- 400 γρ. τριμμένες ντομάτες
- 500 γρ. κριθαράκι
- Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 ½ lt bisque γαρίδας (κατά προτίμηση) ή άλλος ζωμός
- Αλάτι
- Πιπέρι
Δείτε επίσης: Σεβίτσε γαρίδας: Ο χρυσός κανόνας για να πετύχει και στο σπίτι - Το κάνει πάντα Αργυρώ
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε τα κεφάλια ενωμένα με το σώμα.
- Εκεί, κρύβεται όλο το μυστικό της νοστιμιάς αυτής της συνταγής.
- Αφαιρούμε το έντερο της γαρίδας από τη ράχη. Εναλλακτικά, για το κριθαρότο με γαρίδες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μικρές γαρίδες της ανεμότρατας, που είναι πολύ οικονομικές.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ μεγάλο τηγάνι.
- Σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το σκόρδο σπασμένο.
- Προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε για 2 λεπτά να αλλάξουν χρώμα.
- Σβήνουμε με το κρασί.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το κρασί και να κρατήσουμε μόνο το άρωμα του.
- Αφαιρούμε το σκόρδο. Αφαιρούμε τις γαρίδες και τις διατηρούμε ζεστές και σκεπασμένες στο πλάι.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε να λαδωθεί.
- Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σταδιακά προσθέτουμε την ζεστή bisque γαρίδας (ή άλλο ζωμό).
- Κάθε φορά που το ζυμαρικό πίνει τον ζωμό, προσθέτουμε την επόμενη δόση.
- Βράζουμε για περίπου 15′.
- Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Ξαναβάζουμε τις γαρίδες με τα ζουμιά τους στο τηγάνι.
- Ανακατεύουμε τακτικά το κριθαρότο.
- Τέλος, πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Μυστικά
- Αν βράζουμε σε δυνατή φωτιά, εξατμίζονται τα υγρά οπότε ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό για να βράσει σωστά το ζυμαρικό.
- Όταν θα σερβίρετε το κριθαρότο, πρέπει να έχει αρκετή υγρασία, γιατί όσο μένει ρουφάει τα υγρά του και στεγνώνει.
Δείτε επίσης: Το πιο διάσημο γλυκό ψυγείου μέσα σε 10 λεπτά με μίξερ χειρός - Με γιαούρτι και βύσσινο που σερβίρεται σε ποτήρι