Κολοκυθόπιτα με φέτα της Αργυρώς - Το μυστικό για να βγει τραγανό το φύλλο και ζουμερή η γέμιση
Αυτή είναι η συνταγή
26.07.2024
/
14:53
Η τέλεια και εύκολη αλμυρή κολοκυθόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με φέτα και πράσινο κολοκύθι. Τα μυστικά για να σας βγει τραγανή απέξω στο φύλλο και ζουμερή η γέμιση μέσα.
Πως να φτιάξεις την κολοκυθόπιτα
Υλικά
- 6 χωριάτικα φύλλα (σπιτικά ή εμπορίου)
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κιλό κολοκύθια (τριμμένα σε χοντρό τρίφτη)
- 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
- 1 πράσο (κομμένο σε λεπτές φέτες)
- 2 καρότα τριμμένα
- 4 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
- 3 κ.σ γεμάτες νιφάδες βρώμης (ή τραχανά ή σιμιγδάλι)
- 2 αυγά χτυπημένα
- 400 γραµ. φέτα
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 1/2 ματσάκι δυόσμο
- αλάτι
- πιπέρι
Δείτε επίσης: Τυρόπιτα χωρίς φύλλο στο πι και φι - Με γιαούρτι, κεφαλογραβιέρα και βούτυρο
Εκτέλεση
- Αρχικά, ζεσταίνουμε 3-4 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι και το πράσο να μαραθούν για 3-4΄, ανακατεύοντας τακτικά.
- Προσθέτουμε το κολοκύθι και αφήνουμε 5′ να πιει τα υγρά του σε δυνατή φωτιά και να στεγνώσει.
- Αποσύρουμε από την φωτιά.
- Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα βότανα και αλατοπιπερώνουμε.
- Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει η γέμιση της κολοκυθόπιτας.
- Προσθέτουμε τη βρώμη (τραχανά ή σιμιγδάλι) και τη φέτα σε τρίμματα.
- Τέλος προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε.
- Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο ρηχό ταψί για πίτα 38 εκατοστά.
- Λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο το ταψί.
- Στρώνουμε τα 3 χωριάτικα φύλλα ελαφρώς τσαλακωμένα, ακτινωτά.
- Αδειάζουμε τη γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν πάνω στην πίτα.
- Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό.
- Χαϊδεύουμε με το χέρι να βραχεί όλη η επιφάνεια. Χαράζουμε επιφανειακά την κολοκυθόπιτα.
- Ψήνουμε στις αντιστάσεις, πάνω κάτω, στην κάτω σχάρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για περίπου 1 ώρα.
- Είναι έτοιμη όταν να ροδίσει καλά το φύλλο και ξεκολλάει ολόκληρη η πίτα από το ταψί.
- Εναλλακτικά ψήνουμε σε αέρα στην μεσαία σχάρα στους 170 βαθμούς C μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.