Κουμκουάτ: Αυτή είναι η μυστική συνταγή για το χαρακτηριστικό λικέρ της Κέρκυρας
Μιας και καλοκαίριασε...
12.06.2024
/
09:13
Το λικέρ κουμκουάτ της Κέρκυρας είναι ένα παραδοσιακό προϊόν του νησιού, γνωστό για την ιδιαίτερη γεύση του και το έντονο άρωμά του. Η παραγωγή του συνδέεται στενά με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κέρκυρας.
Το κουμκουάτ εισήχθη στην Κέρκυρα τον 19ο αιώνα από τον Βρετανό βοτανολόγο Sidney Merlin, ο οποίος έφερε το φυτό από την Ασία. Η Κέρκυρα, με το ήπιο κλίμα και το γόνιμο έδαφος της, αποδείχθηκε ιδανική για την καλλιέργεια του κουμκουάτ. Εμείς, λοιπόν, σήμερα σας αποκαλύπτουμε για πρώτη φορ΄τη συνταγή για να το ετοιμάσετε όπου κι αν βρίσκεστε.
Τα υλικά που θα χρειαστείς για το κουμκουάτ
- 1 κιλό κουμκουάτ, σφιχτά
- 700-1.000 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 750ml μπράντι
- 720ml νερό
Διαδικασία
Δείτε επίσης: Μιλφέιγ: Η μυστική συνταγή των ζαχαροπλαστείων Κωνσταντινίδης - Πως να φτιάξεις μόνη σου σπίτι το διάσημο γλυκό τους
- Πλύνετε καλά τα κουμκουάτ και χαράξτε τα με ένα μαχαίρι σε 2-3 σημεία. Βάλτε τα σε ένα μεγάλο γυάλινο σκεύος μαζί με το μπράντι και αφήστε τα σε σκιερό μέρος για 3 εβδομάδες. Μην κλείσετε το σκεύος αεροστεγώς γιατί πρέπει το μείγμα να «αναπνέει». Μόλις περάσουν οι 3 εβδομάδες βράστε το νερό και τη ζάχαρη σε μια μεσαία κατσαρόλα για 5΄ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να έχετε ένα σιρόπι. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
- Προσθέστε το σιρόπι στο μείγμα με τα κουμκουάτ και αφήστε το για ακόμη 1 εβδομάδα σε σκιερό μέρος. Κατόπιν αφαιρέστε τα κουμκουάτ από το σκεύος με μια τρυπητή κουτάλα και σουρώστε το λικέρ σε ένα τούλι μέσα σε μπουκάλια. Είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
- Μερίδες: 1½ LT
- Χρόνος προετοιμασίας: 1 μήνας
- Κόστος: €20
Συμβουλές Αποθήκευσης
- Φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος.
- Μετά το άνοιγμα, καλό είναι να καταναλώνεται εντός ενός χρόνου για να διατηρήσει το άρωμα και τη γεύση του.