Κουμκουάτ: Αυτή είναι η μυστική συνταγή για το χαρακτηριστικό λικέρ της Κέρκυρας

Μιας και καλοκαίριασε...

Unsplash.com

Το λικέρ κουμκουάτ της Κέρκυρας είναι ένα παραδοσιακό προϊόν του νησιού, γνωστό για την ιδιαίτερη γεύση του και το έντονο άρωμά του. Η παραγωγή του συνδέεται στενά με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κέρκυρας.

Το κουμκουάτ εισήχθη στην Κέρκυρα τον 19ο αιώνα από τον Βρετανό βοτανολόγο Sidney Merlin, ο οποίος έφερε το φυτό από την Ασία. Η Κέρκυρα, με το ήπιο κλίμα και το γόνιμο έδαφος της, αποδείχθηκε ιδανική για την καλλιέργεια του κουμκουάτ. Εμείς, λοιπόν, σήμερα σας αποκαλύπτουμε για πρώτη φορ΄τη συνταγή για να το ετοιμάσετε όπου κι αν βρίσκεστε.

Τα υλικά που θα χρειαστείς για το κουμκουάτ

  • 1 κιλό κουμκουάτ, σφιχτά
  • 700-1.000 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 750ml μπράντι
  • 720ml νερό

Διαδικασία

Δείτε επίσης: Μιλφέιγ: Η μυστική συνταγή των ζαχαροπλαστείων Κωνσταντινίδης - Πως να φτιάξεις μόνη σου σπίτι το διάσημο γλυκό τους

  1. Πλύνετε καλά τα κουμκουάτ και χαράξτε τα με ένα μαχαίρι σε 2-3 σημεία. Βάλτε τα σε ένα μεγάλο γυάλινο σκεύος μαζί με το μπράντι και αφήστε τα σε σκιερό μέρος για 3 εβδομάδες. Μην κλείσετε το σκεύος αεροστεγώς γιατί πρέπει το μείγμα να «αναπνέει». Μόλις περάσουν οι 3 εβδομάδες βράστε το νερό και τη ζάχαρη σε μια μεσαία κατσαρόλα για 5΄ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να έχετε ένα σιρόπι. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
  2. Προσθέστε το σιρόπι στο μείγμα με τα κουμκουάτ και αφήστε το για ακόμη 1 εβδομάδα σε σκιερό μέρος. Κατόπιν αφαιρέστε τα κουμκουάτ από το σκεύος με μια τρυπητή κουτάλα και σουρώστε το λικέρ σε ένα τούλι μέσα σε μπουκάλια. Είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
  • Μερίδες: 1½ LT
  • Χρόνος προετοιμασίας: 1 μήνας
  • Κόστος: €20

Συμβουλές Αποθήκευσης

  1. Φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος.
  2. Μετά το άνοιγμα, καλό είναι να καταναλώνεται εντός ενός χρόνου για να διατηρήσει το άρωμα και τη γεύση του.