Ντολμαδάκια γιαλαντζί: Το μυστικό στη γέμιση για να βγουν αφράτα - Πώς θα τυλίξετε σωστά το φύλλο για να μην ανοίξει στο μαγείρεμα

Η συνταγή της Αργυρώς

Τα ντολαμαδάκια γιλαντζί είναι από τα πιο νόστιμα και ιδιαίτερα φαγητά, τα οποία ταιριάζουν άψογα και σε ένα πασχαλινό τραπέζι. Μιας, λοιπόν, που οι γιορτές πλησιάζουν, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου προτείνει τον πιο εύκολο τρόπο για να τα φτιάξετε και να εντυπωσιάσετε!

Η πιο νόστιμη συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί

Υλικά

  • 80 αμπελόφυλλα (400γρ.)
  • 350 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια τριμμένα ή ψιλοκομμένα
  • 2 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Δείτε επίσης: Ψάρια: Τα λάθη που κάνουμε και χάνεται η νοστιμιά - Οι χρυσοί κανόνες της Αργυρώς για το σωστό ξεπάγωμα και την συντήρηση στην κατάψυξη

Εκτέλεση

Προετοιμασία

Ετοιμάζουμε τα αμπελόφυλλα.

Το ρύζι

  • Βάζουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο.
  • Το στραγγίζουμε και στύβουμε 1 λεμόνι , για να παραμείνει σπυρωτό και ανακατεύουμε.

Η γέμιση

  • Ψιλοκοβουμε το ανηθο το δυόσμο και το μαϊντανό.
  • Κραταμε τα κοτσάνια τους θα μας χρειαστουν
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ: το ρύζι, τα ξερά και φρέσκα κρεμμύδια, τα βότανα, την τριμμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο.
  • Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι για να βγουν νόστιμα.

TIP: Μια τρυφερή ψιλοκομμένη καρδιά μαρουλιού ή 1 ψιλοτριμμένο κολοκύθι στην γέμιση, θα τα κάνει πολύ αφράτα.

Το τύλιγμα

  • Παίρνουμε ένα στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε.
  • Η γυαλιστερή πλευρά του φύλλου πρέπει πάντα να είναι ορατή.
  • Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα μέχρι να τελειώσουν η γέμιση και τα αμπελόφυλλα.

Δείτε επίσης: Κιμαδόπιτα με τραγανή σφολιάτα και γέμιση μούρλια - Η πασχαλινή συνταγή της Αργυρώς

Στην κατσαρόλα

  • Οταν τα τυλίξουμε όλα, στρώνουμε στη βάση της κατσαρόλας μια σειρά αμπελόφυλλα.
  • Τοποθετούμε ανάμεσα τα κοτσάνια από τον δυόσμο, τον άνηθο και τον μαϊντανό, που βάλαμε στη γέμιση.
  • Τα τοποθετούμε σειρά-σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά-κοντά το ένα με το άλλο.
  • Τα καλύπτουμε με σειρά αμπελόφυλλα.
  • Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο.
  • Πάνω στο πιάτο ακουμπάμε ένα βάρος ώστε να μην χορεύουν και ανοίξουν.
  • Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει,περίπου 2 φλ.
  • Αφήνουμε να πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 25’.
  • Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα να μισόκρυώσουν για 15′ και να τραβήξουν όλα τα υγρά της κατσαρόλας.
  • Σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου με λίγο λεμόνι ή εναλλακτικά.

Πηγή: argiro.gr