Εύκολο παραδοσιακό ψωμί με 5 υλικά - Δεν θέλει ζύμωμα
Πως να το φτιάξετε το σπίτι
06.02.2024
/
14:36
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έφτιαξε την πιο γρήγορη παραδοσιακή συνταγή για ψωμί! Χρειάζεστε μόνο 5 υλικά που σίγουρα τα περισσότερα θα τα έχετε στο σπίτι σας, ενώ δεν χρειάζεται ζύμωμα πριν το αφήσετε να ξεκουραστεί.
Πως να φτιάξετε το ψωμί της Αργυρώς
Υλικά
- 650 γρ. αλεύρι για χωριάτικο για ψωμί
- 4 γρ. ξερή μαγιά
- 8 γρ. αλάτι
- 450 γρ. νερό
Για το τελείωμα
- κουάκερ (νιφάδες βρώμης)
- Λίγο αλεύρι ολικής άλεσης
Δείτε επίσης: Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο σαν της γιαγιάς - Με μελωμένο φύλλο και πλούσια παχύρευστη κρέμα
Εκτελεση
Η ζυμη
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και τη μαγιά, και τα ανακατεύουμε με τα χέρια.
- Προσθέτουμε το νερό και απλά ενώνουμε τα υλικά με το χέρι ή με κουτάλι, με ακανόνιστο σχήμα, αρκετά υγρή.
- Δεν ζυμώνουμε καθόλου.
- Ίσα που να ενωθούν τα υλικά.
- Την ξεκουράζω.
- Σε αυτό το στάδιο οπλιστείτε με υπομονή, χρειάζεται μόνο πολύ ξεκούραση.
- Την βάζουμε σε μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την ξεχνάμε στον πάγκο της κουζίνας, για 18-19 ώρες.
- Η υφή της μετά την ξεκούραση θα πρέπει να είναι γεμάτη φουσκάλες, ίνες και κόρδες.
Ψησιμο-χρονος
- Προετοιμάζω τη κατσαρολα και το φούρνο
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230ºC, και βάζουμε μέσα, στην κάτω σχάρα, μια μαντεμένια κατσαρόλα, να πυρώσει καλά (για 15 λεπτά).
- Ζεσταίνουμε και το καπάκι της.
- Δίνω σχήμα χωρίς ζύμωμα
- Με αλευρωμένο χέρια βγάζουμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένο πάγκο.
- Είναι αρκετά εύπλαστη και πολύ μαλακή.
- Την πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη να πλατύνει.
- Τη διπλώνουμε στα τρία.
- Το μακρόστενο κομμάτι που σχηματίζεται το διπλώνουμε ξανά στα τρία.
- Την ακουμπάμε με την ένωση προς τα κάτω, σε ένα μπολ, πάνω σε καθαρή πετσέτα κουζίνας, πασπαλισμένη με μπόλικες νιφάδες βρώμης, και μπόλικο αλεύρι ολικής.
- Αφήνουμε για μία ώρα σκεπασμένο.
- Όταν την φτιάχνουμε, πιέζουμε, δίνουμε σχήμα, την αφήνουμε 40΄-1 ώρα να ξεκουραστεί και να ξαναφουσκώσει.
- Πασπαλίζουμε και την επιφάνεια, και με προσοχή να μην καούμε, την τοποθετούμε με την βοήθεια της πετσέτας στην κατσαρολα, με τις ενώσεις του να φαίνονται, προς τα πάνω.
- Αν θέλουμε στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησιματος.
- Σκεπάζουμε με το ζεστό καπάκι και ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά περίπου, να φουσκώσει, να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανή η κόρα.
- Αναποδογυρίζουμε σε πετσέτα να κρυώσει και να στεγνώσει.
- Κόβουμε μετά από 20 λεπτά αφού κρυώσει λίγο.