Ο μεζές του μερακλή: Συκωταριά στο τηγάνι με μπόλικο λεμόνι - Το Νο1 μυστικό για να σου βγει "λουκούμι"
Πως να την κάνεις εύκολα και γρήγορα στο σπίτι
28.11.2023
/
09:00
Αν ψάχνεις ένα γρήγορο και πολύ γευστικό πιάτο για τις κρύες ημέρες του χειμώνα που μαζί με τους φίλους ή την οικογένειά σου θα αράζετε στον καναπέ του σπιτιού, σου έχουμε το καλύτερο, από τα χεράκια, φυσικά, της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Συκωταριά στο τηγάνι μαζί με πατατούλες τηγανιτές (δες εδώ τα λάθη που κάνεις και δεν του βγαίνουν τραγανές).
Τι θα χρειαστείς για την συκωταριά
- 800-900 γρ. συκωταριά
- 250 γρ. έντερα (προαιρετικά)
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 2 μέτρια λεμόνια
- 1 κ.γ. ρίγανη (ή θρούμπι)
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Επιλέγουμε μια μικρή συκωταριά από 700 μέχρι 900 γραμ. Αν έχετε και λίγα έντερα ο μεζές συκωταριά στο τηγάνι θα γίνει απίστευτος.
- Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε καλά τη συκωταριά, χωρίζουμε τα μέρη της.
- Αφαιρούμε τις συμφύσεις (λευκές σκληρές μεμβράνες).
- Βάζουμε τη συκωταριά (και τα έντερα αν χρησιμοποιήσουμε) σε κατσαρόλα.
- Καλύπτουμε με νερό από τη βρύση, μέχρι να τα σκεπάζει.
- Βάζουμε την κατσαρόλα να πάρει βράση.
- Από την ώρα που θα πάρει βράση, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και μετράμε 10΄.
- Όταν περάσουν τα 10΄βρασμού, βγάζουμε τα εντόσθια από το νερό και τα ξεπλένουμε σε κρύο νερό (γιατί ο σκούρος αφρός όσο κι αν τον αφαιρούμε κολλάει στη συκωταριά).
- Στραγγίζουμε τη συκωταριά και αφήνουμε να κρυώσουν ώστε να μπορούμε να τα κόψουμε.
- Κόβουμε σε μέγεθος μπουκιάς τη συκωταριά και τα έντερα.
- Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Όταν ζεσταθεί προσθέτουμε την κομμένη συκωταριά. Αφήνουμε να ροδίσει ολόγυρα για 5΄.
- Προσέξτε γιατί η συκωταριά έχει πολύ υγρασία μέσα της κι αν έχετε δυνατή φωτιά θα πετάγεται το καυτό λάδι.
- Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, ίσα να μισοσκεπαστούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Σκεπάζουμε με καπάκι το τηγάνι και μαγειρεύουμε για 10΄ σε μέτρια φωτιά, μέχρι η συκωταριά να πιει όλα τα υγρά και να μείνει μόνο με το λάδι της.
- Ξεσκεπάζουμε το τηγάνι.
- Τηγανίζουμε τη συκωταριά για 2-3΄.
- Όταν ροδίσει ολόγυρα η συκωταριά στο τηγάνι, τότε σβήνουμε με τον χυμό 2 μέτριων λεμονιών.
- Πασπαλίζουμε με με τη ρίγανη και αφήνουμε για 2΄ σε δυνατή φωτιά να μελώσει η σάλτσα.
- Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 5΄.
- Η συκωταριά στο τέλος μένει με το λάδι της.
- Σερβίρουμε την τηγανητή συκωταριά με μαρουλοσαλάτα, πατάτες τηγανητές ή απλά με φρέσκο ψωμί.
Αν χρησιμοποιήσουμε και έντερα στην συκωταριά στο τηγάνι, που δεν είναι απαραίτητο, ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία
- Αν έχουμε λίγα έντερα τα καθαρίζουμε.
- Τα αφήνουμε σε μπολ.
- Στύβουμε χυμό ενός λεμονιού. Αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
- Τα ξεπλένουμε με καθαρό νερό.
- Πιάνουμε σε ματσάκι 2-3 έντερα μαζί και είτε τα δένουμε σε διάφορα σημεία ή ακόμα καλύτερα τα πλέκουμε σε κοτσίδα όπως στη μαγειρίτσα.
Extra tip
- Απαραιτήτως ξαφρίζουμε με ρηχή κουτάλα όλο τον σκούρο αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια.