Υπάρχουν συνδυασμοί τροφών που πρέπει και δεν πρέπει να κάνεις!Δες ποιοι συνδυασμοί απαγορεύονται και ποιοι επιτρέπονται!
Τα DO’S
• Στις ψητές σαρδέλες με ρίγανη, λεμόνι και ελαιόλαδο, γιατί ο συνδυασμός τους αυξάνει την πρόσληψη σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα ευεργετικά πολυακόρεστα λιπαρά (ω-3 και ω-6) του ψαριού αυτού κατά το ψήσιμο.
• Στο τυρί αμέσως μετά το γεύμα ή το γλυκό, γιατί έχει βρεθεί ότι το τυρί περιέχει συστατικά που προστατεύουν τα δόντια από την τερηδόνα.
• Στο συνδυασμό γευμάτων με μπαχαρικά όπως το γαρίφαλο και η δάφνη, γιατί τα αιθέρια έλαιά τους, που απελευθερώνονται κατά το μαγείρεμα, είναι αντιοξειδωτικά και καταπραϋντικά.
• Στη φέτα με τα ρεβίθια, γιατί ο συνδυασμός αυτός τα συμπληρώνει σε αμινοξέα. Σκέτα τα ρεβίθια περιέχουν πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας. H δε φέτα, επειδή καταναλώνεται σε μικρή ποσότητα, δεν προσφέρει αρκετή ποσότητα πρωτεϊνών ώστε να καλύπτονται οι ημερήσιες ανάγκες και, επομένως, ο συνδυασμός τους τα αλληλοσυμπληρώνει.
• Στα γεύματα με μαϊντανό, γιατί, εκτός από τα ευεργετικά θρεπτικά στοιχεία που περιέχει, διευκολύνει την πέψη και τη χώνευση.
• Στο κρέας με λαχανικά, γιατί τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να αποτρέπουν την αφομοίωση από το έντερο κάποιων κορεσμένων λιπαρών που προέρχονται από το κρέας. Eπίσης, δεσμεύουν ποσότητα της χοληστερίνης του κρέατος.
• Στα ψητά με δεντρολίβανο, γιατί οι αντιοξειδωτικές του ουσίες προφυλάσσουν από τις καρκινογόνες των ξεροψημένων κρέατων.
• Στα φαγητά με σάλτσα ντομάτας, γιατί η μαγειρεμένη, μη ξεφλουδισμένη ντομάτα έχει περισσότερο αφομοιώσιμο λυκοπένιο από την ωμή.
• Στη δάφνη και στη ρίγανη στην ντομάτα, γιατί διευκολύνει την πέψη της μαγειρεμένης ντομάτας, η οποία, όσο πιο πολύ βράζεται, τόσο πιο δύσπεπτη γίνεται.
Τα DONT’S
• Στον κιμά με αυγό, γιατί ο συνδυασμός αυτός αυξάνει πολύ το ποσοστό κορεσμένων λιπών και χοληστερίνης, αφού και τα δύο τρόφιμα είναι πλούσια και στα δύο συστατικά.
• Στις φακές με τυρί, γιατί οι φακές περιέχουν σίδηρο με χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, ενώ το τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο, με αποτέλεσμα τα δύο ιχνοστοιχεία να ανταγωνίζονται για την αφομοίωσή τους και το ασβέστιο τελικά να επικρατεί και να «εξουδετερώνει» το σίδηρο της φακής.
• Στον καφέ ή στο μαύρο τσάι μετά το γεύμα, γιατί οι τανίνες και η καφεΐνη που περιέχουν αλληλεπιδρούν με τα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες του γεύματος, με αποτέλεσμα τα θρεπτικά αυτά στοιχεία να χάνονται στο πεπτικό σύστημα.
vita.grΠώς



">
">
">
">
">
">
">